Terrordømt har brudt reglerne for tålt ophold 97 gange

16x9
97 gange har terrordømt iraker brudt reglerne for sit ophold på Udrejsecenter Kærshovedgård. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

En af hovedmændene i terrorsagen fra Vollsmose har brudt sin opholdspligt, meldepligt og underretningspligt.

Han er på tålt ophold og skulle opholde sig på Udrejsecenter Kærshovedgård hver dag – men det har den 33-årige terrordømte iraker Ahmad Khaldhahi ikke overholdt.

Han har nu modtaget en dom på 20 dages fængsel ved Retten i Herning for 97 overtrædelser af vilkårene for hans tålte ophold. Alle begået på tre måneder. 

Ahmad Khaldhahi har afsonet 12 års fængsel for sin rolle i en af Danmarkshistoriens største terrorsager – terrorsagen fra Vollsmose - hvor han sammen med to andre blev dømt for at ville fremstille en bombe og bringe den til sprængning et sted i Danmark.

Blandt de bombemål, der blev diskuteret, var Rådhuspladsen i København, Jyllands-Posten og Folketinget.

På Ahmad Khaldhahis bopæl fandt politiet i 2006 blandt andet en række bombemanualer, en hjemmelavet tændsats til en bombe, dele til en fjernudløsningsmekanisme, en række kemikalier samt en Fakta-pose med fem kilo metalstumper, der kunne bruges til at gøre en bombe mere dødelig.

Ahmad Khaldhahi forklarede politiet, at de to sammentapede nivoltsbatterier, man fandt på hans bopæl, var en del af en hjemmelavet tændsats til sprængstof.
Ahmad Khaldhahi forklarede politiet, at de to sammentapede nivoltsbatterier, man fandt på hans bopæl, var en del af en hjemmelavet tændsats til sprængstof. Foto: Fyns Politi.

Den 33-årige iraker blev udvist for bestandigt for sit terrorforsøg, men siden sin løsladelse i sommer har han levet på såkaldt tålt ophold, fordi Flygtningenævnet har vurderet, at han risikerer dødsstraf, tortur, umenneskelig eller nedværdigende behandling – eller straf i sit hjemland.

Ved sin løsladelse fik Ahmad Khaldhahi opholdspligt på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast samt daglig meldepligt hos politiet i centret.

Men Ahmad Khaldhahi har i 97 tilfælde ikke overholdt reglerne for sit tålte ophold, og det har han altså nu modtaget en dom for.

I retten begrundede han overtrædelserne med, at han ønskede at tilbringe tid med sin familie i Vollsmose i Odense.

S: Fuldstændigt absurd

I Folketinget vækker de mange brud på vilkårene for tålt ophold bekymring. Allerede da det i sommer blev kendt, at Ahmad Khaldhahi skulle være på tålt ophold, udtrykte både Venstre og Socialdemokratiet en forventning om, at myndighederne skulle være særligt opmærksomme på den terrordømte irakers fremtidige aktiviteter i Danmark.

- Det er meget overraskende og fuldstændigt absurd, at det har kunnet lade sig gøre for manden at bryde vilkårene 97 gange allerede. Myndighederne bør være mere årvågne overfor en person som ham, siger tidligere justitsminister Morten Bødskov fra Socialdemokratiet, der er medlem af Folketingets Retsudvalg.

Socialdemokratiet vil nu bede både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) om en redegørelse.

Stramninger på vej

I Venstre peger man på, at der stramninger på vej.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at personer på tålt ophold på denne måde gør grin med de danske myndigheder. Og det er dybt bekymrende, når det drejer sig om en person, der er dømt for noget så alvorligt som terrorforsøg. Derfor er jeg glad for, at regeringen er på vej med markante stramninger på dette område, siger retsordfører Preben Bang Henriksen fra Venstre.

Den bekymring deler Ahmad Khaldhahis forsvarsadvokat ikke. Hun mener, at myndighederne har fuldt overblik over situationen.

- Politiet og kriminalforsorgen har fuldstændig styr på ham, ved hvor han befinder sig, og hvordan de får fat på ham, siger Amalie Starch til TV 2.

Retssalstegning af Ahmad Khaldhahi.
Retssalstegning af Ahmad Khaldhahi. Foto: Tegning: Dorthe Isabel Buch

Den 33-årige terrordømte iraker er én ud af 75 udlændinge, der lige nu er på tålt ophold i Danmark. Det er en af de grupper af kriminelle udlændinge, som regeringen ønsker at flytte til øen Lindholm.

En lang række af de 75 personer på tålt ophold har ligesom Ahmad Khaldhahi modtaget domme for ikke at overholde deres opholdspligt, meldepligt og underretningspligt.

Regeringen er derfor på vej med flere stramninger for overtrædelse af vilkårene for tålt ophold. Det fremgår af finanslovsaftalen for 2019.

- Med de strafskærpelser, som træder i kraft i 2019, bliver en udlænding på tålt ophold eller en udvist kriminel, der i 1. gangstilfælde overtræder både opholds-, melde-, og underretningspligten, som udgangspunkt straffet med 40 dages fængsel allerede efter 2 dages udeblivelse, står der i aftaleteksten.

Og fra 2021 vil straffene blive 15 gange højere end i dag, hvis det står til regeringen og Dansk Folkeparti.

- Eksempelvis vil en overtrædelse af opholds-, melde-, og underretningspligten 10 eller flere gange på en måned fremadrettet efter 2021 som udgangspunkt skulle straffes med 4 måneders ubetinget fængsel i et 1. gangstilfælde, skriver parterne.