Krimi

42-årig dømt for to voldtægter med ti års mellemrum

En 33-årig kvinde blev 17. maj voldtaget i Hornbæk Plantage. Mathias Øgendal / TV 2

Manden har nægtet sig skyldig, men blev afsløret takket være dna-spor og politiets nyeste supervåben.

Et nævningeting ved Retten i Helsingør har torsdag kendt en 42-årig mand skyldig i to voldtægter begået med ti års mellemrum.

Manden idømmes fem år og seks måneders fængsel, skriver Ekstra Bladet.

Den ene voldtægt fandt sted i Søsum på Sjælland i 2008, hvor offeret var en 17-årig pige. Den anden voldtægt fandt sted 17. maj i år, da en 33-årig kvinde blev voldtaget i Hornbæk Plantage.

Ifølge anklageskriftet greb manden i begge tilfælde ofrene bagfra og holdt dem for munden. Begge gange fortalte gerningsmanden, at noget ubehageligt ville ske, og under en af voldtægterne beordrede han kvinden "ned på alle fire", lød det i tiltalen.

Ifølge Ekstra Bladet forklarede retsformand Hanne Weirup Malten, at alle tre juridiske dommere og seks nævninge var enige om, at den 42-årige er skyldig i begge voldtægter.

- Vi har lagt fuldstændigt afgørende vægt på de forurettedes forklaringer, der har været troværdige, detaljerede og sammenhængende, så du er kendt skyldig efter anklageskriftet, sagde retsformanden ifølge avisen.

Dermed afviste retten mandens forklaring om, at han i begge tilfælde mødte kvinderne tilfældigt, og at de havde indvilget i at have sex med ham i buskadser.

Hævder at sex var frivilligt

Om sagen fra i år har den 42-årige forklaret, at han lige havde færdiggjort noget kloakarbejde nær Hornbæk Plantage, da han stod ved sin bil, og en kvinde kom forbi og henvendte sig.

- Hun spørger, om jeg vil med ind i skoven, fordi hun har en fantasi, som hun ikke rigtig uddyber. Men jeg går med hende ind i skoven, har manden fortalt i retten.

Det var ifølge manden kvinden, der tog initiativ til samtalen og den fysiske kontakt. Tilsvarende har han en anden opfattelse af den ti år gamle sag.

Her har han forklaret, at han havde været til en fest og var på vej hjem til sine forældres hus. Her stødte han tilfældigt ind i den dengang 17-årige kvinde. Ifølge hans forklaring var de begge berusede, men der var ikke tale om voldtægt, mener han.

Politiets supervåben afslørede ham

I begge voldtægtssager blev der fundet dna-spor, og på baggrund af disse konkluderede politiet, at samme mand stod bag. Men der var ikke noget match i politiets register.

Gennembruddet skete takket været politiets nyeste supervåben, computersystemet Polintel, der kan analysere fremgangsmåder og ofrenes beskrivelser af en gerningsmand og hans adfærd på tværs af sager.

På baggrund af oplysningerne om de to voldtægtssager fandt systemet frem til en gammel sag i en politirapport fra 90'erne, hvor manden havde været sigtet, men uden at der var taget en dna-prøve fra ham.

Den 42-årige blev derfor anholdt, og en dna-test viste, at hans dna-profil matchede gerningsmandens profil ved voldtægterne i 2008 og 2018.

Der ventes at falde dom i sagen senere torsdag.