Hvor er politiet?

Menige betjente: - Sager bliver op til et år gamle, inden vi når at tage hul på dem

I forbindelse med TV 2-dokumentaren 'Hvor er politiet?' står en række menige betjente frem og retter kritik mod politiets indsats og reaktionstid.

Som det fremgår af artikler og nyhedsindslag, der har været bragt på TV 2 i ugens løb, er mange dagligvarebutikker rundt om i landet plaget af grove og uhæmmede tyverier, som er eskaleret i de senere år.

Butiksejerne er utilfredse med, at politiet sjældent rykker ud ved butikstyverier, og at sagerne ikke tages alvorligt. Af samme grund er mange butikker holdt op med at anmelde tyverier.

Reaktionen fra Rigspolitiet har hidtil været, at man ikke helt kan genkende det billede, der tegnes af politiets manglende indsats.

Men i forbindelse med TV 2s dokumentar 'Hvor er politiet?' står flere menige betjente frem og bakker de frustrerede butiksejere op.

En af dem er politiassistent Birger Jensen fra Fyns Politi, som erkender, at meget har ændret sig efter politireformens indførelse for ti år siden.

- Vi kan se, at det har haft konsekvenser i forhold til butikstyverier, hvor vi ikke længere kører ud til de butikstyverier, der kommer. Det gjorde vi tidligere, siger Birger Jensen i anden del af dokumentaren, som sendes torsdag klokken 20.00 på TV 2.

Bunker af sager

Hos Østjyllands Politi mærkes det også, at ressourcerne i de senere år har været knappe, når det gælder den borgernære indsats.

Det er jo rigtig pinligt for politimanden at ringe til en borger et år efter

Freddy Ladefoged, kriminalassistent 

Kriminalassistent Freddy Ladefoged beretter om en stor mængde sager, der ligger og samler støv.

- Der er jo bunker af sager alle steder, og der sker mange gange det, at disse sager bliver op til et år gamle, inden vi når at tage hul på dem, afslører den pensionsmodne kriminalassistent og tilføjer:

Fakta om politireformen

Politireformen, som blev indført i 2007, var den mest omfattende og gennemgribende reform af dansk politi i nyere tid.

Politikerne ville have et mere effektivt politi, der kunne klare alle typer kriminalitet og imødegå fremtidens krav.

I forbindelse med politireformen blev landets 54 politikredse skåret ned til 12. 

Mange politistationer blev nedlagt – 80 byer over hele landet har mistet deres lokale politistation.

Ifølge tidligere justitsminister Lene Espersen skulle der mere politi ud på gaderne og ud i yderområderne for at opklare kriminalitet.

- Det er jo rigtig pinligt for politimanden at ringe til en borger et år efter og sige: Nu skal vi lige stille nogle spørgsmål til din sag.

De menige betjentes selvkritik underbygges af politiets egne tal for sagsbehandlingstiden ved butikstyverier. 

I 2007 gik der i gennemsnit 10,8 dage, fra politiet modtog en anmeldelse om butikstyveri, til de havde rejst sigtelse i en sag. Mens snittet i 2017 er mere end fordoblet til 26,7 dage.

Butiksbestyrer: - Venter på syv måneder gammel tyverisag

En af de butiksdrivende, som på egen krop mærker de lange sagsbehandlingstider på tyverier, er købmand Tommy Helmer Andreasen fra Randers.

- Jeg har sager liggende, som er et halvt år gamle, og hvor jeg har bevismateriale, som ikke er opklaret. Så nej, jeg synes ikke, politiet gør nok for at opklare tyverierne, lyder det fra bestyreren af ABC Lavpris Randers.

Aktuelt har Tommy Helmer Andreasen to tyverisager liggende hos politiet. Den ene anmeldelse er fra juni, og den anden er fra april. Sidstnævnte er altså over syv måneder gammel.

I begge tilfælde har politiet fået tilbudt tydelige overvågningsbilleder med registreringsnummer af tyvenes bil. Men først i sidste uge hentede politiet overvågningsmaterialet til det ene af tyverierne.

- Det har jeg det rigtig træls med, erkender den randrusianske købmand på godt østjysk.

Købmand Tommy Helmer Andreasen er ikke tilfreds med politiets indsats.

Fra Østjyllands Politi kan man godt forstå Tommy Helmer Andreasens frustration.

- En sagsbehandlingstid på 6-7 måneder. Det er simpelthen ikke tilfredsstillende, konstaterer politiinspektør Jesper Bøjgaard Madsen og tilføjer.

- Dét, jeg så også vil sige, er, at det er et udtryk for vores prioritering. Vi altid prioritere for eksempel personfarlig kriminalitet forud for butikstyverier, men en sagsbehandlingstid på 7 måneder, det er ikke tilfredsstillende.

Se anden del af 'Hvor er politiet?', hvor menige betjente står frem med kritikken, lige nu på TV 2 PLAY - eller torsdag klokken 20.00 på TV 2.