Der er rejst tiltale mod 16 personer i sag om svindel for op mod 500 millioner kroner

En sag om organiseret svindel med moms og afgifter for op mod 500 millioner kroner er færdigefterforsket.

Under kodenavnet Greed ('Gr√•dighed', red.) har specialefterforskere fra S√¶rlig Efterforskning √ėst afd√¶kket en kompliceret sag, der handler om svindel for op mod en halv milliard kroner i et sindrigt netv√¶rk af firmaer og personer, hvor flere er i familie med hinanden.

Nu er efterforskningen f√¶rdig, og K√łbenhavns Politi har rejst tiltale mod 16 personer og tre selskaber for omfattende √łkonomisk kriminalitet i form af moms- og skattesvig af s√¶rlig grov karakter samt h√¶leri.

Samlet set er det politiets og anklagemyndighedens opfattelse, at der er tale om et organiseret kriminelt netværk, der har begået såkaldt kædesvig.

Gennem en k√¶de af selskaber skal de tiltalte have foretaget fiktive faktureringer og kanaliseret penge gennem forskellige virksomheder, s√• de i sidste ende kunne unddrage sig skat og moms.

Svindelen skal is√¶r have koncentreret sig om firmaer indenfor reng√łring, nedrivning og transport i K√łbenhavn og p√• Sj√¶lland, og i sidste ende skal pengene v√¶re fors√łgt vasket hvide gennem vekselbureauer og udenlandske bankkonti - og tilbage i h√¶nderne p√• de p√•st√•ede bagm√¶nd.

Kæde af firmaer

I f√łrste omgang slog politiet til 10. oktober 2017 i en koordineret aktion, hvor 18 personer blev anholdt og 39 forskellige adresser ransaget. Fem af de anholdte har siddet varet√¶gtsf√¶ngslet siden da.

- Der er tale om en meget omfattende og alvorlig sag om grov organiseret √łkonomisk kriminalitet. Gennem knap tre √•r er der blevet f√łrt op mod 500 millioner kroner gennem k√¶den af selskaber. En stor del af pengene skulle have v√¶ret indbetalt til statskassen, lyder det fra specialanklager Maria Cingari i en pressemeddelelse.

I forbindelse med de f√łrste ransagninger fastl√•ste politiet mere end 11 millioner kroner fra forskellige bankkonti, ligesom 1,5 millioner kroner i kontanter, otte luksusbiler og et stort antal kostbare smykker blev beslaglagt.

Forel√łbig er der reserveret 77 dage til behandlingen af sagen i K√łbenhavns Byret. Den indledes den 19. december 2018 og l√łber helt ind i 2020.