Krimi

Der er rejst tiltale mod 16 personer i sag om svindel for op mod 500 millioner kroner

En sag om organiseret svindel med moms og afgifter for op mod 500 millioner kroner er færdigefterforsket.

Under kodenavnet Greed ('Grådighed', red.) har specialefterforskere fra Særlig Efterforskning Øst afdækket en kompliceret sag, der handler om svindel for op mod en halv milliard kroner i et sindrigt netværk af firmaer og personer, hvor flere er i familie med hinanden.

Nu er efterforskningen færdig, og Københavns Politi har rejst tiltale mod 16 personer og tre selskaber for omfattende økonomisk kriminalitet i form af moms- og skattesvig af særlig grov karakter samt hæleri.

Samlet set er det politiets og anklagemyndighedens opfattelse, at der er tale om et organiseret kriminelt netværk, der har begået såkaldt kædesvig.

Gennem en kæde af selskaber skal de tiltalte have foretaget fiktive faktureringer og kanaliseret penge gennem forskellige virksomheder, så de i sidste ende kunne unddrage sig skat og moms.

Svindelen skal især have koncentreret sig om firmaer indenfor rengøring, nedrivning og transport i København og på Sjælland, og i sidste ende skal pengene være forsøgt vasket hvide gennem vekselbureauer og udenlandske bankkonti - og tilbage i hænderne på de påståede bagmænd.

Kæde af firmaer

I første omgang slog politiet til 10. oktober 2017 i en koordineret aktion, hvor 18 personer blev anholdt og 39 forskellige adresser ransaget. Fem af de anholdte har siddet varetægtsfængslet siden da.

- Der er tale om en meget omfattende og alvorlig sag om grov organiseret økonomisk kriminalitet. Gennem knap tre år er der blevet ført op mod 500 millioner kroner gennem kæden af selskaber. En stor del af pengene skulle have været indbetalt til statskassen, lyder det fra specialanklager Maria Cingari i en pressemeddelelse.

I forbindelse med de første ransagninger fastlåste politiet mere end 11 millioner kroner fra forskellige bankkonti, ligesom 1,5 millioner kroner i kontanter, otte luksusbiler og et stort antal kostbare smykker blev beslaglagt.

Foreløbig er der reserveret 77 dage til behandlingen af sagen i Københavns Byret. Den indledes den 19. december 2018 og løber helt ind i 2020.