Nedim Yasar kiggede sig over skulderen til det sidste

Da Nedim Yasar skulle være far, blev han bange for, hvordan sønnen ville se på ham. Så han tog et valg og forlod bandemiljøet.

Nedim Yasar blev skudt mandag aften, efter han var til en reception for at fejre udgivelsen af sin bog ’Rødder – en gangsters udvej'.

Selvbiografien er blandt andet fortællingen om miljøet omkring banden Los Guerreros, som Nedim Yasar selv etablerede og i en årrække styrede med hård hånd, indtil han for fem år siden besluttede sig for at lægge sit liv om.

Nu har fortiden indhentet ham. Han blev likvideret på åben gade på Hejrevej i Københavns Nordvestkvarter.

Man frygter hver dag, at der kommer en og sørger for, at det er din sidste dag på Jorden

Nedim Yasar

De to skud faldt kun en dag efter, at Nedim Yasar på tv havde fortalt om sin frygt for, at netop dette kunne ske.

At hans puls strøg i vejret, hvis en bil stoppede ved siden af ham og lavede en u-vending, også selvom det viste sig at være aldeles tilfældigt.

- Man frygter hver dag (som bandemedlem, red.), at der kommer en og sørger for, at det er din sidste dag på Jorden. Men det er sjovt, når man frygter den dag, og så går man ud af miljøet, og så frygter man den stadig, som han sagde til TV 2 Echo tidligere i år.

En rod fra Ballerup

Nedim Yasar blev født i 1987 med rødder i Tyrkiet. Han voksede op i Grantoften, et socialt boligbyggeri i Ballerup, og blev smidt ud af skolen, da han angreb en lærer med en kniv i 6. klasse.

Fritidsklubben smed ham samme vej, efter han havde kylet varm kakao på en pædagog.

Første gang Nedim Yasar røg i spjældet, på grund af et mislykket røveri, var han 17 år. Det blev starten på en hverdag med rockere og salg af hash og hælervarer.

Han etablerede banden Los Guerreros, der var supportgruppe til Bandidos, og endte med at tjene styrtende på sine foretagender.

Men som 25-årig fik Nedim Yasar nok. I retten i Glostrup var han tiltalt for at have orkestreret omfattende hashsalg, for vold og afpresning, og mens han sad inde i Køge Arrest, fik han idéen til at hoppe ind i et nyt exitprogram.

- Gå hele vejen, du vil aldrig fortryde det. Det råd giver den tidligere bandeboss Nedim Yasar unge i bandemijøet.

Efter ti år i og tæt på bandemiljøet ville han noget mere med sit liv. Og så skulle han være far.

- Da jeg fik at vide, at jeg skulle have en søn, blev jeg bange for, at han ville se på mig, som jeg så på min far. Så måtte jeg vælge; "vil du gerne have en søn, der vokser op og synes, du er en sej far, og som melder sig ind i bandemiljøet og laver kriminalitet for at få din anerkendelse; eller vil du gerne ud af miljøet, så din søn kan se på dig på en anden måde og så respektere dig for det menneske, du nu er, og ikke som bandemedlem", sagde Nedim Yasar søndag aften til TV 2 NEWS. 

Fortrød det aldrig

Exitprogrammet blev en ensom oplevelse.

Han havde ikke sine tidligere bandemedlemmer tæt på til at passe på sig, og i stedet sov han med en kniv under puden. Flere gange blev han truet på livet, har han fortalt i et interview med BUPL.

Men det gik alligevel den rigtige vej. Han begyndte at læse til pædagog på Campus Carlsberg i København – han ville være exit-koordinator og hjælpe folk som sig selv med at se en anden side af livet end hardcore kriminalitet.

Han er nået langt, men han er stadig på vej. Hver eneste dag skal han vælge sit nye liv frem for sine gamle vaner og løsninger

Marie Louise Toksvig, vært på 'Politiradio'

Han blev frivillig i Ungdommens Røde Kors, og personer, der var tæt på ham i de år, fortæller om en Nedim Yasar, der talte om fællesskaber. At vejen til et liv ude af den kriminelle løbebane starter med, at man bliver anerkendt for sit potentiale.

Nedim Yasar fortrød ikke sin tid i bandemiljøet, har han sagt. For så havde han jo ikke været den, han var.

Han brugte sin viden som vært på Radio24syv-programmet ’Politiradio’, hvor hans erfaring fra gaden satte perspektiv på verserende kriminalsager. Hans medvært, Marie Louise Toksvig, har forfattet forordet til Nedim Yasars nye bog. Her skriver hun blandt andet:

- Han er nået langt, men han er stadig på vej. Hver eneste dag skal han vælge sit nye liv frem for sine gamle vaner og løsninger.

I sidste ende var det bare ikke Nedim Yasar, der fandt tilbage til de gamle løsninger, men de gamle løsninger, der fandt tilbage til ham.

Han blev 31 år.