Hvor er politiet?

TV 2 afslører: Stjålne supermarkedsvarer havnede i kiosk

I dokumentaren 'Hvor er politiet?' opsporer TV 2 nogle stjålne Nescafé-glas til kioskmiljøet. Det bekræfter den mistanke, butiksejerne længe har haft.

I de senere år har dagligvarebutikker rundt om i landet oplevet, at butikstyverierne er eskaleret voldsomt i omfang. Det koster årligt de danske butikker 1,3 milliarder kroner.

Hvor det tidligere bare var enkelte varer, der forsvandt hist og her, er det nu hele paller og udstillinger med én type varer, der fragtes bort fra butikkerne ved højlys dag.

Et eksperiment, som TV 2 har udført i dokumentaren 'Hvor er politiet?', viser, hvordan nogle Nescafé-glas, som var blevet stjålet fra en Meny-butik i Valby, havnede i en kiosk et andet sted i København.

Opsporingen af de stjålne kaffeglas bekræfter bare den mistanke, som mange købmænd længe har haft: At de storstilede butikstyverier er organiserede.

- Ligegyldigt hvem jeg taler med inden for den her branche, supermarkeder, butikschefer og købmænd, så ved alle godt, hvad der foregår, fordi det er så åbenlyst, siger butiksejer Brian Rosenstand, som er ejer af to Meny-butikker i Valby og bestyrelsesmedlem i De Samvirkende Købmænd.

Ligesom en lang række andre butiksejere rundt om i landet efterlyser Brian Rosenstand, at politiet bliver bedre til at rykke ud til butikstyverier.

- Rigtig mange butiksejere dropper at anmelde tyverierne til politiet, fordi politiet ikke gør noget. Vi hører intet tilbage, selvom vi har gode billeder af tyvene, siger han.

Tidligere butikstyv: Havde aftaler med kiosker og grønthandlere

En tidligere butikstyv, som gennem tre år har levet af at stjæle varer og sælge dem videre, underbygger butiksejernes mistanke om, at de storstilede tyverier ofte er bestillingsopgaver.

- Som regel har jeg haft en aftale med en kiosk eller en grønthandler. Det er dem, jeg har tjent rigtig mange penge på, siger butikstyven, som kalder sig 'Jasmin', i dokumentaren. Hendes sande identitet er TV 2 bekendt.

Hvis kioskejerne kan købe det for 5 kroner stykket af mig frem for 12 kroner med moms, så er det bedre for dem

'Jasmin', tidligere butikstyv

Hun fortæller, at hun modtog bestillinger fra kioskejere, som især var interesserede i varer som chokolade, kaffe, tyggegummi, deodoranter, energidrikke og barberskrabere. For at tjene ekstra mange penge gik hun derfor efter at stjæle store mængder ad gangen.

- Jeg har ramt 1500 Marabou (chokolade, red.), 500 Marabou, 1000 Marabou. Hvis kioskejerne kan købe det for 5 kroner stykket af mig frem for 12 kroner med moms, så er det bedre for dem. Og det er selvfølgelig også bedre for mig, lyder det fra 'Jasmin'. Hun tilføjer, at hun også har stjålet hele paller med kaffe.

Den erfarne butikstyv fortæller desuden, at hun de fleste gange har fået lov til at gå, når hun er blevet pågrebet af butiksdetektiver. Enten fordi politiet ikke er kommet, eller fordi anholdelsen ikke har haft nogen konsekvens.

- Politiet har anholdt mig og ladet mig gå, anholdt mig og ladet mig gå – om og om igen. Selvom de kunne se alle de forhold, jeg havde i mit kriminalregister, siger hun.

Kioskejer afviser at have solgt stjålne varer

I eksperimentet med de stjålne Nescafé-glas konfronterede journalisten fra TV 2 Dokumentar efterfølgende kioskejeren med, at han havde videresolgt stjålne varer.

- Vi har haft noget sporing i det her kaffe, som gør, at vi kunne følge, hvor kaffen bevægede sig hen. Og det ender her. I din kiosk, lød det fra journalist Jacob Kragelund i programmet.

Kioskejeren, som er anonymiseret i programmet, afviste dog blankt at kende noget til de stjålne varer, på trods af at de var tyverisikret og forsynet med en gps-sender.

- Det kan godt være, at de er kommet her. Men jeg har ikke været i... Jeg står ikke selv i kiosken, lød svaret fra den anonyme kioskejer, som hævdede, at alle hans varer kom fra Dagrofa (dansk leverandør af dagligvareprodukter).

- Men vi kan med 100 procents sikkerhed sige, at det kaffe, vi købte her i kiosken, er fra Meny-butikken i Valby, lød det vedholdende fra journalisten.

- Vi køber ikke varer, der er stjålet, fastholdt kioskejeren, som kort efter i en insisterende tone bad tv-holdet om at forlade sin kiosk.

I grafikken nederst i artiklen er det beskrevet trin-for-trin, hvordan TV 2 Dokumentar sporede sig frem til de stjålne Nescafé-glas.

Politiet: - Det er noget, vi vil kigge på

I TV 2-dokumentaren 'Hvor er politiet?' står flere menige betjente frem og giver butiksejerne ret i, at politiet ikke sætter hårdt nok ind over for butikstyverier.

- Der er simpelthen ikke nok folk til at løse de opgaver. Jeg har set masser af sager, hvor vi kender gerningsmændene, men alligevel må lade dem gå fri, siger politiassistent Thomas Vesth fra Midt og Vestsjællands Politi.

Flere butiksejere har en oplevelse af, at politiet sjældent rykker ud for at stoppe butikstyvene. Video: Rikke Museth Janniche

Han fortæller, at der er mere end 1000 sager alene i hans afdeling, der slet ikke er blevet åbnet endnu. Han peger på, at årsagen ligger i politireformen fra 2007, som han mener er mislykket.

Hos Rigspolitiet er meldingen imidlertid en anden. Her mener man, at der er politifolk nok, men at fokus i de senere år har været på andre opgaver, såsom netkriminalitet og samarbejde med PET.

Hvad angår det aktuelle problem med de stjålne varer, der videresælges i kioskmiljøet, er det ikke noget, man hidtil har været opmærksom på fra politiets side:

- Vi har ikke kunnet se det, men vi skal også til at kigge mere på, om der er sådan et mønster. Det er noget, vi skal have mere viden om, lyder det fra politidirektør John Vestergaard fra Rigspolitiet i Glostrup.

Sådan opsporede TV 2 Dokumentar de stjålne Nescafé-glas:

Se anden del af 'Hvor er politiet?' lige nu på TV 2 PLAY - eller torsdag 22. november klokken 20.00 på TV 2.