Krimi

Dansk mand mister pas og bliver udvist for IS-tilslutning

Højesteret går imod by- og landsret og beslutter, at 28-årig mand skal fratages sit danske statsborgerskab.

En dansk-tuneser med kone og barn får frataget sit danske statsborgerskab og udvises for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien.

Det har Højesteret mandag besluttet i en dom.

Han er dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien.

Opvokset i Danmark

Den 28-årige Adam Johansen er født på Færøerne og vokset op i Danmark, hvor han også selv har stiftet familie.

Adam Johansens mor er fra Færøerne, og faren er tuneser.

Men hustruen og sønnen forlod han dog, da han rejste til Syrien - ifølge eget udsagn for at "gøre en forskel".

Retten afviste forklaring om "nødhjælp"

Adam Johansen rejste i efteråret 2013 ind i det krigshærgede land, hvor han opholdt sig i fem måneder. Han forklarede selv, at han tog til Syrien for at yde nødhjælp.

Men den forklaring fandt Retten på Frederiksberg utroværdig og uklar.

Formålet med rejsen var at tilslutte sig Islamisk Stat, mente alle dommere og nævninger.

- Højesteret lægger især vægt på ”alvoren og karakteren af den begåede kriminalitet”, ligesom det bemærkes, at Adam Johansen på eget initiativ forlod sin familie i Danmark for at tage ophold i et krigsområde i Syrien, siger TV 2s kriminalreporter Astrid Søndberg.

- Retten vurderer også, at både hans kone og den nu otteårige søn må antages ikke at være uden forudsætninger for at følge med ham til Tunesien. Hvis de ikke vil bo i Tunesien, har de mulighed for at besøge ham der og for at kommunikere med ham via telefon og internet, forklarer hun.

Anke gjaldt statsborgerskab

Men da Adam Johansen 26. oktober blev kendt skyldig i Retten på Frederiksberg, fik han lov til at beholde sit danske statsborgerskab. Derfor valgte anklageren at anke dommen.

Ved Østre Landsret blev han idømt fire års fængsel, mens Østre Landsret lod Adam Johansen beholde sit danske statsborgerskab.

Højesteret har udelukkende taget stilling til spørgsmålet om mandens danske statsborgerskab.

Få sager af denne art

En gang tidligere har Højesteret vurderet en syrienkriger.

Det var pizzabageren Enes Cifti, der var dansk-tyrker. Han er den første, der mistede sit danske statsborgerskab, selvom han er født og opvokset her. Han tilsluttede sig IS to gange, ligesom han forsøgte at overføre 20.000 kroner.

I øvrigt har Højesteret også taget statsborgerskabet fra Said Mansour, der ikke er født i Danmark. Han har drevet massiv propaganda for Al-Queda.