Krimi

Anklager skal i fængsel for løgn i retten

Det koster en måned bag tremmer at lyve for retten.

Den tidligere anklager Trine Sorgenfri skal i fængsel for at lyve for retten. Sådan lyder dommen i Retten på Frederiksberg.

Af en straf på fire måneders fængsel er én måned ubetinget.

Den forhenværende anklagers forbrydelse består i at have forsøgt at påvirke tre politifolks vidneforklaringer i en sag i Østre Landsret og have løjet for retten om det. Sagen blev dog bremset, inden politifolkene endte i vidneskranken.

Trine Sorgenfri erklærede sig i starten af november skyldig i både tjenestemisbrug og for at medvirke til falsk forklaring.

Sag om organiseret hashhandel

Sagen udspringer af en stor politiaktion på Christiania kaldet 'Nordlys' tilbage i 2014, som førte til, at i omegnen af 80 personer blev dømt for organiseret hashhandel.

Flere af de dømte valgte at anke til Østre Landsret, og det var i forbindelse med en ankesag i Østre Landsret, at sagen for alvor begyndte at rulle.

For da forsvarsadvokaterne i sagen anmodede om at få fremlagt al kommunikation mellem anklager og politividner, kom den nu tidligere senioranklager ved Statsadvokaten i København i problemer. 

Bad politifolk om at lyve

I løbet af retssagen skulle tre politifolk i vidneskranken, og i efteråret 2016 valgte Trine Sorgenfri at sende dem sin egen personlige drejebog for, hvordan afhøringen skulle foregå - før de skulle vidne i retten.

Og det valgte hun at skjule, da forsvarsadvokaterne bad om at få fremlagt kommunikationen. I stedet for at fremlægge sandheden for retten valgte Trine Sorgenfri at sende en redigeret udgave af drejebogen. Og dermed løj hun for retten.

Samtidig sendte hun den redigerede udgave til politifolkene og sagde, at hvis de blev spurgt, så skulle de sige, at de kun havde fået netop den udgave.

Det hele kom dog for en dag, og Trine Sorgenfri endte med at blive tiltalt i sagen. Andre anklagere blev også undersøgt, men Rigsadvokaten vurderede, at der ikke var grundlag for at rejse sager mod dem.

Forsøgte at dække over fejlen

Retssagen mod Trine Sorgenfri har været dramatisk.

Tidligere i november kæmpede den 45-årige kvinde sig gennem forklaringerne i sagen, hvor hun altså erkendte sig skyldig i groft stillingsmisbrug og forsøg på medvirken til falsk forklaring i retten.

Hun brød i gråd, da hun skulle fortælle om de afgørende dage i slutningen af september 2016, hvor hun ville have orienteret sin chef, statsadvokat Lise-Lotte Nilas, på vedkommendes kontor.

- Men for første gang i de år, jeg har været der, oplever jeg, at Lise-Lotte Nilas vrisser ad mig, og det rammer mig hårdt, fortalte Trine Sorgenfri i retten.

Hun forklarede derefter, at hun i stedet forsøgte at dække over fejlen.

- Der går fuldstændig hovedløs høne i den, og jeg løber rundt og sletter mails fra min telefon, forklarede hun.

Kan muligvis afsones med fodlænke

Anklagemyndigheden i sagen havde krævet seks måneders ubetinget fængsel til Trine Sorgenfri, mens hendes forsvarer havde plæderet for en bøde eller en kort, betinget straf.

Det endte altså i Retten i Frederiksberg med en dom på én måneds ubetinget fængsel.

Dog er det endnu ikke afklaret, om den tidligere anklager så rent faktisk skal bag tremmer. Det kan blive afgjort, at hun kan afsone med fodlænke i sit eget hjem.

Samtidig fandt retten ikke, at der var fare for, at Trine Sorgenfri vil misbruge sin advokatbeskikkelse. Hun kan derfor fortsætte sit virke. 

Uenighed blandt anklager og forsvarer

Trine Sorgenfri blev desuden frifundet for to forhold. Det skyldes den praksis, der var gældende for kontakten mellem anklagere og politividner i sagen.

- Jeg er meget tilfreds med dommen. Min klient er frifundet for to forhold, og samtidig har det været en formildende omstændighed, at der ikke var nogen retningslinjer for kontakten mellem anklager og agenter. 

- Sagen var på det tidspunkt ikke ledelsesmæssigt forankret, og det har givet anklagemyndigheden nogle udfordringer, som har gjort, at Trine er kommet i klemme, siger Trine Sorgenfris forsvarer, Stine Gry Johannessen. 

Hun fortæller til TV 2, at hun ikke vil anke sagen, som hun i øvrigt kalder en "usædvanlig og utroligt stor".

- Det vigtigste i denne her sag er at få den sluttet. Der har været en fejlagtig dækning i medierne. Men dommen er meget velbegrundet, så jeg håber, at vi nu får sat et punktum i sagen. Min klient er ikke blevet sig selv endnu, men det håber jeg, at hun bliver. Hun prøver at komme videre, siger Stine Gry Johannessen. 

Anklager Torben Thygesen er ikke enig i den udlægning af afgørelsen ved Retten i Frederiksberg, der altså udmøntede sig i en dom til Trine Sorgenfri. 

- Det sender et stærkt signal om, at uanset hvem man er, så må man ikke lyve i retten. Hvis man gør det, bliver man straffet hårdt, siger Torben Thygesen.