Tanja Andersen mistede sin 14-årige søn i marts 2018.
Station 2

Hun forbød sin søn at komme i lejligheden - han tog derhen alligevel og kom aldrig hjem

I mere end et halvt år har Tanja Andersen ledt efter svar på, hvad der skete den aften, hendes søn ikke kom hjem fra en fest på Østerbro i København.

Det var med uro i kroppen, at Tanja Andersen lagde sig til at sove sent lørdag 10. marts 2018.

Hendes 14-årige søn, Marcus Elias Andersen, var ikke kommet hjem til deres lejlighed på Amager. Hun havde forsøgt at ringe flere gange i løbet af dagen, men hverken han eller hans ven tog telefonen. Han svarede heller ikke på hendes sms'er. Det havde han ikke gjort siden fredag aften.

Tanja Andersen var bekymret. Men hun havde prøvet det før, så hun tænkte, at han nok ville komme hjem på et tidspunkt i løbet af natten. Derfor lod hun døren stå ulåst, da hun gik i seng, så han kunne komme ind, når han kom hjem.

En ung dreng på fortovet

Senere den nat modtog alarmcentralen et opkald. Klokken 01.23 ringede en dengang 19-årig mand fra Østerbro i København.

Han fortalte, at han sammen med nogle venner havde fundet en dreng på gaden - på omkring 14 år, vurderede de - som ikke bevægede sig.

Kvinden fra alarmcentralen spurgte, om drengen på fortovet trak vejret, men det var den 19-årige mand ikke sikker på. Han sagde, at der overhovedet ingen reaktion var, når de forsøgte at få liv i ham.

Mens den 19-årige talte med alarmcentralen, dukkede en taxachauffør op og begyndte at give drengen på fortovet hjertemassage.

Klokken 01.35 nåede en ambulance frem til stedet, og redderne overtog for taxachaufføren og fortsatte med at give hjertemassage. Med blå blink og politieskorte kørte de drengen til Rigshospitalets Traumecenter. Her måtte lægerne hurtigt indse, at der ikke var mere at gøre.

Klokken 02.16 erklærede de drengen død. Lægerne vurderede, at han formentlig havde været død i et par timer på det tidspunkt.

Klokken var lidt i seks om morgenen, da dørklokken vækkede Tanja Andersen. Hun blev liggende, for hun havde jo ladet døren stå ulåst, så Marcus Elias Andersen bare kunne gå ind.

Det ringede på igen. Lidt mere insisterende end før. Sådan havde Tanja Andersen aldrig hørt sin søn ringe på før, så hun stod ud af sengen. Da hun åbnede hoveddøren, stod to politibetjente foran hende og spurgte, om de måtte komme indenfor. Inde i stuen spurgte de, om hun var mor til Marcus Elias Andersen. Tanja Andersen forestillede sig med det samme, at han lå på hospitalet, fordi han havde været ude for et trafikuheld. Alting stod helt stille.

Er du mor til Marcus?

Politiet ringede på hos Tanja Andersen klokken 05.55 søndag 11. marts.

Men politiet kom med en anden og langt mere alvorlig besked. Hendes søn var afgået ved døden i løbet af natten. Han var blevet fundet på gaden på Østerbro. Død af en overdosis metadon, sagde de.

Med ét gik Tanja Andersens verden i stykker. Det kunne ikke passe. Det måtte ikke passe, tænkte hun. Hendes søn ville aldrig tage den slags, det havde de jo talt om. Han havde sagt til hende, at han ikke tog stoffer. Der måtte være sket noget andet. De måtte da kunne redde ham.

Men betjentene fortalte, at der ikke var mere at gøre. Hendes søn var død. Det var slut. Tanja Andersens verden splintrede. Som et spejl, der smadrede og aldrig ville kunne samles igen.

Marcus Elias Andersen gik til fodbold det meste af sit liv.

Marcus havde mod på livet

Det var den bedste og vigtigste dag i Tanja Andersens liv, da Marcus Elias Andersen kom til verden. Som lille var han en nysgerrig og aktiv dreng med mod på livet.

Der var så meget fart på ham, at moderen ikke altid kunne følge med. Han spillede fodbold, kørte på løbehjul og hoppede i trampolin. Tanja Andersen måtte tit lukke øjnene og håbe på, at hendes søn ikke kom noget til.

Marcus Elias Andersen tog rundt til ramper i hele Storkøbenhavn og stod på løbehjul med sine venner.

De første par år var han meget begejstret for at gå i skole - men det vendte, fordi han ikke længere trivedes. En række skoleskift førte til, at han mistede modet på at gå i skole.

Da Marcus Elias Andersen blev teenager, skiftede han fodbolden ud med løbehjul. Han tog rundt til ramper i hele Storkøbenhavn med sine venner og øvede sine tricks.

Hans teenageliv var ikke uden bekymringer for moderen. Hun frygtede, at han ville havne i dårligt selskab, møde nogle forkerte mennesker ude i byen, eller at der i det hele taget ville ske hendes eneste søn noget. Men hun havde aldrig drømt om, at det skulle gå så vidt, at hun mistede ham.

Tanja og Marcus Elias Andersen på ferie i 2015.

Første, anden, tredje dødsårsag

I dagene efter Marcus Elias Andersens død fik Tanja Andersen flere forskellige forklaringer på, hvad hendes søn døde af. Da politiet bankede på hos hende om morgenen søndag 11. marts, forklarede de hende, at det skyldtes en metadonforgiftning.

Men obduktionsrapporten, som lå klar fire dage senere, viste noget andet. Det var ikke metadonen, der havde taget livet af Marcus Elias Andersen. Derimod var han død af indre forblødninger, som stammede fra en syv centimeter lang flænge i hans milt. Flængen var ifølge rapporten opstået ved det, der kaldes svær stump vold, mens Marcus Elias Andersen stadig var i live.

Nogle dage senere kom der nye oplysninger frem. Retsmedicinerne havde foretaget nogle yderligere undersøgelser af Marcus Elias Andersen. De viste, at han havde kyssesyge på dødstidspunktet – og derfor var hans milt forstørret og ekstra sårbar. Den kunne altså både være bristet af sig selv eller ved, at Marcus Elias Andersen var faldet eller blevet slået eller sparket.

De nye oplysninger forvirrede Tanja Andersen. Hvad var der sket på Østerbro den aften? Hvem eller hvad var skyld i hendes søns død?

Spørgsmålene blev flere og flere, og de fik Tanja Andersen til at kaste sig ud i kampen for at finde ud af, hvad der skete den nat, hendes søn døde på Østerbro i København. Den kamp har TV 2s kriminalmagasin Station 2 fået lov til at følge.

Har taxachaufføren svarene?

For Tanja Andersen var det vigtigt at finde ud af, hvem der hjalp hendes søn, da han havde allermest brug for det. Og politiet havde sagt noget om, at der dukkede en taxachauffør op, da Marcus Elias Andersen var blevet fundet på gaden.

Han var en af de sidste, der så hendes søn den aften, så Tanja Andersen tænkte, at han måske kunne hjælpe hende med at finde ud af, hvad der egentlig skete.

Gennem sin advokat fandt hun frem til taxachaufføren Hizzab Hussain. Han blev glad, da hun ringede til ham, for han havde selv tænkt meget over, hvad der var sket, efter Marcus Elias Andersen blev sendt afsted med ambulancen. Derfor sagde han med det samme ja, da Tanja Andersen spurgte, om han ville mødes med hende.

Tanja Andersen var nervøs, da hun besøgte Hizzab Hussein. På en og samme tid frygtede og så hun frem til at høre, hvad han så, da han forsøgte at redde hendes søn.

Taxachaufføren Hizzab Hussain sprang ud af sin bil for at hjælpe, da han så Marcus Elias Andersen ligge på fortovet.

Hizzab Hussain kom kørende på Østerbro med en kunde, da han fik øje på en gruppe drenge på fortovet. En af dem talte i telefon, mens en anden forsøgte at give Marcus Elias Andersen hjertemassage. Taxachaufføren sprang ud af sin bil og løb hen for at hjælpe.

- Det første, jeg så, var Marcus' ansigt. Han havde åbne øjne, var helt stiv i kæben, havde blå læber og var meget bleg, siger Hizzab Hussain, der på et tidspunkt troede, at han havde fået liv i Marcus Elias Andersen.

- Jeg syntes, at jeg kunne mærke en puls. Men måske var det min egen, jeg kunne mærke, fortæller taxachaufføren.

Drengene havde allerede ringet efter en ambulance, og da den kom, tog redderne over for Hizzab Hussain, der gav Marcus Elias Andersen hjertemassage.

- Jeg spurgte dem: ”Hvad laver I egentlig her, og hvordan har I fundet ham?” De sagde, at de var kommet gående ned ad gaden og havde set ham ligge der. De havde tænkt, ”hey, det er da ikke normalt, det dér, lad os se, om han er okay”, siger Hizzab Hussain.

Det, Hazzib Hussain fortalte, gav Tanja Andersen klarhed over, hvad der skete i tiden lige op til, at hendes søn blev erklæret død. Men meget stod stadig uklart for hende. Hvad var der sket tidligere på aftenen? Kunne det virkelig passe, at hendes søn selv havde taget metadon? Og hvordan var han endt på fortovet helt alene?

Marcus blev teenager

Marcus Elias Andersen på vandretur med sin mor, Tanja Andersen.

Som så mange andre teenageforældre oplevede Tanja Andersen, at hendes søn brugte mere og mere tid med sine venner og ikke var så interesseret i at være sammen med sin mor. Deres tætte bånd blev lidt løsere, og han fortalte hende ikke så meget som tidligere.

Selvom Tanja Andersen forsøgte at holde igen, begyndte Marcus Elias Andersen at gå til fester, hvor der blev drukket alkohol. Af og til havde hun svært ved at få fat i ham, når han var ude med sine venner, og han kom ofte senere hjem, end de aftalte.

I begyndelsen af 2018 fortalte Marcus Elias Andersen sin mor, at han var begyndt at ryge hash. Det var startet, da han fik en kæreste og begyndte at komme meget hos hende og hendes mor, Niccoline. Han besøgte dem både på det behandlingssted, hvor de boede, og i deres lejlighed på Østerbro, når de var der.

Marcus Elias Andersen.

Én gang var Marcus Elias Andersen væk så længe, at hans mor så sig nødsaget til at ringe til politiet og efterlyse ham. Det var midt i februar, og betjentene fandt ham i lejligheden hos kæresten og hendes mor. De kørte ham hjem til Tanja Andersen på Amager, og da de afleverede ham, sagde de til Tanja, at lejligheden ikke var et sted for børn. De sagde, at den var beskidt og lugtede af hash, og at kærestens mor havde virket påvirket.

Tanja Andersen sagde til sin søn, at han ikke skulle komme i den lejlighed mere. Han blev sur, fordi han ikke forstod, hvad hun var så bekymret for. Men han rettede sig efter det og sov efterfølgende hjemme – indtil den weekend, hvor det hele endte galt.

Lejligheden på Østerbro, som Marcus Elias Andersen, hans kæreste og hendes venner var i, den aften, Marcus døde.

Lå på badeværelset i flere timer

Hvordan det gik så galt, kan 16-årige Emelia Gunnarsdóttir give en del af svaret på. Hun er en af de unge, der var til fest med Marcus Elias Andersen lørdag 10. marts i 42-årige Niccolines lejlighed.

Station 2's vært Maria Andersen har aftalt at mødes med Emelia Gunnarsdóttir og tale om, hvad hun oplevede den aften, og stille nogle af Tanja Andersens spørgsmål.

16-årige Emelia Gunnarsdóttir var til fest i lejligheden på Skarøgade den aften, Marcus Elias Andersen døde.

Da Emelia Gunnarsdóttir ankom til lejligheden med sin kærestes lillesøster omkring klokken halv ti, var det første gang, hun var der. Luften var tyk af cigaretrøg, der var mørkt og rodet, og der stod en flaske vodka på sofabordet. Ved siden af lå en bakke, som var blevet brugt til at blande hash og tobak til joints. Og Emelia Gunnarsdóttir var ikke i tvivl om, at nogle af dem, der var der den aften, havde røget hash.

Lejlighedens voksne beboer - den 42-årige Niccoline  - var hjemme, men Emelia Gunnarsdóttir tænkte ikke så meget over det. Hun havde hørt, at lejligheden var et sted, hvor man kunne gøre ting, man normalt ikke kan, når man er hjemme hos nogens forældre. Man kunne drikke alkohol og ryge smøger eller det, der er værre.

Hun spurgte efter toilettet, men en 16-årig dreng sagde, at hun ikke kunne gå derud, fordi Marcus lå derude. Han gik med derud for at vise hende det.

- Holy shit, tænkte hun, da hun så Marcus Elias Andersen ligge på gulvet.

Han var helt bleg og havde kastet op på gulvet. Hun tænkte, at han virkelig måtte have det skidt. Men på grund af vodkaflasken på sofabordet troede hun, at han havde drukket sig for fuld. Den 16-årige dreng lukkede døren, og de gik ind i stuen til de andre igen.

Men kort tid efter hørte hun Marcus Elias Andersen kalde. Han sagde, at han var tørstig, så Emelia Gunnarsdóttir hentede et glas vand til ham. Mens hun hjalp ham med at drikke, husker hun, at Marcus Elias Andersen sagde, at han ikke havde det godt længere. Han kunne ikke mærke sine ben.

Ifølge Emelia Gunnarsdóttir forstod hun ikke rigtigt, hvor alvorligt det var. Hun troede stadig, at han kun havde drukket alkohol. Hun tænkte, at han ikke kunne mærke sine ben, fordi han lå på det kolde badeværelsesgulv og frøs. Hun lagde et lagen over ham og spurgte, om hun skulle slukke lyset, så han kunne få lidt søvn. Ja tak, husker hun, at Marcus Elias Andersen svarede.

Det var de sidste ord, han sagde til hende.

14-årige Marcus Elias Andersen døde af en syv centimeter lang rift i milten.

Måtte ikke ringe efter hjælp

Kort efter - klokken 22.15 - bankede det på døren. Det var politiet. De ledte efter Marcus Elias Andersens ven, som var blevet meldt savnet af sin far. Men de bad også om alle de andre unges navne og CPR-numre og spurgte, om de var påvirkede af noget. Alle svarede nej.

Betjentene kiggede i alle rummene bortset fra badeværelset. Så samlede de Marcus Elias Andersens vens ting sammen og tog ham med. Alle i lejligheden var lettede, da politiet gik. Emelia Gunnarsdóttir husker, at Niccoline og en af de andre unge snakkede om, hvor godt det var, at politiet ikke opdagede Marcus ude på badeværelset – for det havde skabt mange problemer.

Ifølge Emelia Gunnarsdóttir gik alvoren først op for hende, da hun fik at vide, at både Marcus Elias Andersen, hans kæreste og hans kammerat havde taget nogle piller. Marcus havde taget mest, kæresten næstmest og vennen lidt mindre.

Hun gik tilbage til badeværelset for at se til Marcus Elias Andersen. Han var blevet kold og meget bleg. Hans krop virkede stiv, og han bevægede sig slet ikke. Hun fik hjælp til at flytte ham fra badeværelset og ud i gangen. Her lyste hun Marcus Elias Andersen i øjnene med lygten i hendes mobiltelefon, men han reagerede ikke på det. De var nødt til at ringe efter hjælp, tænkte Emelia Gunnarsdóttir. Men hun ringede ikke efter en ambulance, for Niccoline havde sagt, at hun ikke ville have en ambulance eller "pansersvin" op i sin lejlighed.

De var nødt til at få ham på hospitalet uden en ambulance, og det skulle gå stærkt. En af drengene foreslog, at de bar ham ned på gaden, ringede efter en ambulance og sagde, at de havde fundet ham dér – så kunne han få hjælp, uden at de blev uvenner med Niccoline. Så det gjorde de.

Emelia Gunnarsdóttir blev oppe i lejligheden, og gennem vinduet kunne hun se, hvordan redderne begyndte at give ham hjertemassage. Men på en skærm kunne hun bare se en lige streg. Hans hjerte slog ikke.

- Han er død, tænkte hun.

I dag tænker hun, at det lige så meget er hendes skyld, at Marcus Elias Andersen ikke kom hjem til sin mor den aften, som det er de andre i lejlighedens skyld. Ifølge hende var der ingen af dem, som gjorde, hvad de kunne, for at hjælpe ham i tide.

Retssagen

Retssagen mod 42-årige Niccoline endte med en dom på to års fængsel.

Men planen om, at Marcus Elias Andersen ikke skulle forbindes til Niccolines lejlighed, holdt ikke. For efter han blev erklæret død, fandt de betjente, der havde eskorteret ambulancen til Rigshospitalet, en pose med medicin i baglommen på hans bukser.

På posen stod 42-årige Niccolines fulde navn og adresse.

En patrulje kørte ud til lejligheden på Østerbro med det samme. I soveværelset lå hendes datter - Marcus Elias Andersens 14-årige kæreste - bevidstløs. Hun havde fået hjertestop. Den ene betjent begyndte at give hende hjertemassage, mens den anden ringede efter en ambulance.

Politiet anholdt Niccoline dagen efter, og sidenhen blev hun tiltalt for at forsømme sin pligt til at hjælpe et andet menneske i nød. Både i forhold til Marcus Elias Andersen, som endte med at miste livet, men også i forhold til kvindens egen 14-årige datter, som i dag er hjerneskadet på grund af den overdosis, hun fik. Hun skal have hjælp og pleje resten af sit liv.

To års fængsel 

10. oktober blev Niccoline idømt to års fængsel for at have efterladt sin datter og Marcus Elias Andersen i hjælpeløs tilstand. 

Flere af de unge, der vidnede i retssagen, gav forskellige forklaringer på, hvad der skete i lejligheden den aften. En af dem - en 16-årig dreng - lagde en video op på sin Snapchat klokken 00.28 natten til søndag. På videoen kan man se Marcus Elias Andersen ligge på badeværelsesgulvet i lejligheden på Østerbro, mens der bliver trådt på ham.

Tanja Andersen er tilfreds med, at Niccoline bliver straffet for ikke at have hjulpet hendes søn, men samtidig føler hun, at det ikke kun er Niccoline, der bør straffes. Hun er chokeret over, at nogen har optaget en video og opført sig sådan over for Marcus Elias Andersen. Hun kan slet ikke holde ud at tænke på, at det er sket, mens han lå på badeværelset og havde det så dårligt.

I Københavns Byret blev der lagt vægt på, at selvom de unge burde vide, at der skal ringes 112, når nogen har brug for hjælp, var det ene og alene 42-årige Niccoline, der kunne stilles til ansvar for ikke at have gjort det. Hun var den voksne, og hendes 14-årige datter og Marcus Elias Andersen var i hendes varetægt. De to års fængsel blev derfor punktum i den sag.

Men i begyndelsen af 2019 starter en ny sag. Den 16-årige dreng, der var i lejligheden 10. marts, er tiltalt for vold mod Marcus Elias Andersen.

Ifølge anklageskriftet har den 16-årige "tildelt Marcus Elias Andersen lussinger, knytnæveslag og spark eller tramp forskellige steder på kroppen" i løbet af lørdag eftermiddag og aften.

Da Tanja Andersen var ved stenhuggeren, kunne hun ikke sige, hvilken dødsdato der skulle stå på gravstenen. Hun ved nemlig ikke, hvornår hendes søn døde.

Hvilken dato er den rigtige til gravstenen?

I dag – otte måneder efter Marcus Elias Andersens død – tænker Tanja Andersen tit på, hvad hun selv skulle have gjort anderledes den lørdag aften i marts. Hun ville ønske, hun var kørt ud for at lede efter sin søn. Eller at hun havde meldt ham savnet hos politiet. Hun føler, at hun burde have fundet ham og hjulpet ham.

Hendes søgen har bragt hende tættere på sandheden om, hvad der skete med Marcus Elias Andersen den nat, han mistede livet. Men hun må sande, at hun formentlig aldrig får alle svarene.

Tanja Andersen må også sande, at det bliver en livslang kamp at forlige sig med, at hendes søn ikke er her længere. Og at forlige sig med, at hun nok aldrig bliver helt sikker på, hvornår han mistede livet.

Retsmedicinerne er ikke kommet det nærmere end i timerne omkring midnat mellem lørdag og søndag. Derfor ved Tanja Andersen ikke, hvilken dato der er den rigtige at skrive på Marcus Elias Andersens gravsten.

Alt hun ved er, at 11. marts har en særlig betydning for hende, fordi det var den dag, hun fik beskeden, der ændrede hendes liv for altid. Resten af sit liv skal hun fejre sin søns fødselsdag på Vestre Kirkegård i København.

Du kan se Station 2-programmet 'En mors kamp - hvorfor skulle min søn dø?' torsdag klokken 20.50 på TV 2 eller på TV 2 Play.

Vestre Kirkegård