Millionsvindel i Socialstyrelsen

Forsvarer: Derfor vil Britta Nielsen ikke tage stilling til sigtelsen

Anklageren er meget tilfreds og roser de sydafrikanske myndigheder.

Det var ikke mange ord, offentligheden fik lov at høre fra Britta Nielsens mund, da hun lørdag var igennem et cirka to og en halv time langt grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg

”Ja”, ”ja” og ”ja”.

Sådan kan hendes ord nogenlunde opsummeres, efter dommeren bad hende bekræfte sit navn, fødselsdato og omstændighederne omkring anholdelsen mandag i Johannesburg i Sydafrika.

Derefter blev dørene lukket, og offentligheden fik dermed ikke mulighed for at høre den 64-årige svindelmistænktes forklaring.

Inden dørlukningen fik hun dog lejlighed til at tage stilling til sigtelsen om databedrageri for ikke under 111 millioner kroner i Socialstyrelsen.

Men det ville hun ikke, oplyste hendes forsvarer, Nima Nabipour. Og den beslutning forklarede han efter grundlovsforhøret.

- Det er, fordi jeg ikke har haft lejlighed til at gennemgå alt materialet, og jeg har en opgave over for min klient i at varetage hendes interesser bedst muligt. Det kan jeg kun gøre, når jeg selv kender sagen fuldt ud, siger Nima Nabipour.

Forsvarer: Hun var ikke på flugt

Britta Nielsen landede fredag i Københavns Lufthavn. Ved lørdagens retsmøde var hun klædt i sorte bukser og en sort bluse med blomstret mønster. Hendes hår var sort, hun havde briller på, og hun så mere frisk og veludhvilet ud end på de billeder, der har været vist af hende fra Sydafrika.

- Hun er trods alt tilbage i sit hjemland, under tryggere rammer og bedre forhold og omgivet af mennesker, som hun forhåbentlig har tillid til, siger hendes forsvarer.

Nima Nabipour oplyser, at han har talt ”i fornødent omfang” med sin klient i forbindelse med grundlovsforhøret.

Han fastholder, at hans klient efter hans opfattelse ikke har været på flugt fra politiet, selvom hun først blev anholdt i Sydafrika, en lille måned efter hun blev internationalt efterlyst.

Det vil han dog ikke uddybe med henvisning til dommerens beslutning om dørlukning.

- Det er noget, der er kommet frem under retsmødet i dag, som er foregået bag lukkede døre, så det kan jeg desværre ikke komme ind på, siger han.

Kia Reumert, anklager ved Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, er meget tilfreds med udfaldet af lørdagens grundlovsforhør.

Meget tilfreds anklager

Dørlukningen skete af hensyn til den videre efterforskning og på anklagerens begæring, efter forsvareren og pressen havde protesteret forgæves.

- Som jeg også redegjorde for inde i retten i forbindelse med min begæring omkring dørlukning, så er det nu engang sådan, at vi på det her tidlige tidspunkt i sagen ikke kan åbne dørene og åbne hele efterforskningen, uanset hvor stor forståelse vi har for den interesse, der er om sagen, siger anklager ved Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, Kia Reumert efter grundlovsforhøret.

Hun siger, at SØIK er meget tilfreds med at have den hovedmistænkte på dansk jord, og at to sigtede nu er varetægtsfængslet frem til 4. december.

- Nu får vi lejlighed til at afhøre den hovedmistænkte i sagen, og der er vi selvfølgelig rigtig spændte på at høre hendes version af den her sag, siger Kia Reumert og fortsætter:

- Som I alle sammen selv hørte inde i retten, så er det jo sådan, at den hovedmistænkte ikke har taget stilling til sigtelsen på nuværende tidspunkt. Så vi ved ikke, hvordan hun forholder sig til det, og det er vi selvfølgelig rigtig spændt på at høre.

Ros til sydafrikanske myndigheder

Britta Nielsen blev anholdt mandag af sydafrikanske myndigheder, og torsdag blev hun ved et retsmøde i Johannesburg løsladt, så hun hurtigst muligt kunne blive udleveret til Danmark.

Og efter grundlovsforhøret ved Retten på Frederiksberg har anklageren ved SØIK stor ros til de sydafrikanske myndigheder for at have været "utrolig samarbejdsvillige og imødekommende".

- Grunden, til vi har de to sigtede på dansk jord så hurtigt, er simpelthen et resultat af et særdeles effektivt og konstruktivt samarbejde mellem de sydafrikanske og de danske myndigheder, siger Kia Reumert.

Udover den hovedmistænkte Britta Nielsen, blev også hendes 38-årige søn, Jimmy Jamil Hayat, fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet frem til 4. december.

To kvinder er også sigtet i sagen, og de er omfattet af navneforbud.