Millionsvindel i Socialstyrelsen

Britta Nielsen og søn fængslet efter grundlovsforhør

Svindelmistænkte Britta Nielsen ønskede ved grundlovforhør ikke at forholde sig til sigtelsen mod hende. Navneforbud mod mandlig sigtet er ophævet.

I sagen om svindel i Socialstyrelsen er 64-årige Britta Nielsen sigtet for databedrageri af særlig grov beskaffenhed for mindst 111 millioner kroner.

Det fremgår af sigtelsen, som anklager Kia Reumert lørdag formiddag har læst op ved et grundlovforhør i Retten på Frederiksberg.

Svindlen skal være sket over en periode fra 2002 til 2018, hvor hun ifølge politiets anklage har misbrugt sin stilling som mangeårig og betroet medarbejder i Socialstyrelsen til at overføre store beløb til egne bankkonti.

Britta Nielsens forsvarer, Nima Nabipour, oplyste ved grundlovsforhørets start, at den sigtede ikke tager stilling til selve sigtelsen. Dermed har hun hverken erkendt eller benægtet forholdene.

Lørdagens retsmøde var første gang, Britta Nielsen blev stillet for en dansk dommer, efter hun blev internationalt efterlyst 9. oktober, og sagen blev kendt for offentligheden. Forinden var hun 30. september ved Retten i Odense blevet varetægtsfængslet in absentia, altså uden selv at være til stede.

Britta Nielsen og søn fængslet

Efter sigtelsen mod Britta Nielsen var blevet læst op i retten, valgte dommeren at lukke dørene til resten af retsmødet. Det skete efter ønske fra anklageren af hensyn til opklaringsarbejdet.

Da dørene over middag igen blev åbnet, oplyste dommeren, at Britta Nielsen skal forblive varetægtsfængslet frem til 4. december.

Foruden den hovedmistænkte Britta Nielsen er to kvinder og en mand sigtet i sagen. De er mistænkt for hæleri af særlig grov beskaffenhed, og alle tre har indtil nu været beskyttet af navneforbud.

Den mandlige sigtede blev også fremstillet i grundlovsforhør lørdag, og dommeren valgte her at ophæve navneforbuddet mod manden.

Der er tale om Britta Nielsens søn, 38-årige Jimmy Hayat, der nægter sig skyldig i sigtelserne mod ham. Han mistænkes for at have modtaget mindst 3,6 millioner kroner af det svindlede beløb.

Sønnen valgte ikke at modsætte sig varetægtsfængsling, og blev derfor varetægtsfængslet frem til 4. december med samme begrundelse som Britta Nielsen.

De to kvinder er fortsat omfattet af navneforbud i sagen.

Dommer: Begrundet mistanke

Retten valgte at varetægtsfængsle Britta Nielsen, da dommeren vurderede, at der er begrundet mistanke om, at Britta Nielsen er skyldig i den rejste sigtelse.

Derudover er der grund til at tro, at hun ville kunne påvirke de andre sigtede i sagen, forklarede dommeren.

Sønnen blev varetægtsfængslet med samme begrundelse.

Britta Nielsen blev mandag anholdt på et hotel i den sydafrikanske by Johannesburg. Sønnen var ugen forinden blevet anholdt i Johannesburg International Airport, da han forsøgte at rejse ud af landet.

Fredag middag landede de begge i København, efter det dagen forinden var blevet besluttet under et retsmøde i Johannesburg, at de skulle løslades, så de kunne blive udleveret til deres hjemland hurtigst muligt.