16x9

Far blev slået ihjel for øjnene af sine to små børn

Den nat, Randi og Per Povlsen så drabet på deres far, ændrede deres liv sig for altid.

Fireårige Randi Povlsen lå og sov på sit værelse på førstesalen i huset i Cape Town i Sydafrika, da gennemtrængende råb og skrig vækkede hende. De kom fra underetagen, og hun tænkte, at det nok bare var hendes mor og far, der var oppe at skændes. Randi Povlsen forsøgte at falde til ro igen, men råbene fortsatte. Så hun hoppede ud af sin seng, listede ud af værelset og hen mod trappen, hvor hun kunne se ned til stueetagen. 

- Jeg havde en fornemmelse af, at det var lidt spændende. Men det var slet ikke spændende. Det var slet ikke, som jeg havde troet, siger Randi Povlsen.

Ved trappen stod hendes to år ældre bror, Per Povlsen. Støjen fra underetagen havde også vækket ham. De gik et par trin ned ad trappen for at se, hvad der foregik nedenunder. Der så de noget, som skulle ændre deres liv for altid.

Levemand fandt livsglæden igen

Randi og Per Povlsen var på ferie i Sydafrika med deres mor, Maria, og deres far, Preben Povlsen. De boede egentlig i Danmark, hvor Preben var fra, men hver vinter rejste de til Sydafrika for at komme væk fra kulden.

Preben Povlsen mødte Maria til en grillfest i Sydafrika i januar måned 1999, fem år efter Preben Povlsens første kone og store kærlighed, Else Povlsen, var gået bort efter en hjerneblødning. Det eneste, der havde holdt Preben Povlsen oppe efter Else Povlsens død, var parrets nu voksne børn, Tom og Joan. Men mødet med den 41 år yngre Maria gav Preben Povlsen en fornyet tro på livet.

Preben og Maria Povlsen fotograferet i villaen i Gordon's Bay, Sydafrika.
Preben og Maria Povlsen fotograferet i villaen i Gordon's Bay, Sydafrika. Foto: Mayday Press

Maria var en smuk, charmerende, ung kvinde, der ikke var bange for at sige sin mening og stå ved den. Forelskelsen blomstrede, og to år efter deres første møde blev Preben Povlsen gift med Maria på rådhuset i Farum. Sammen fik parret to børn - Per Povlsen og Randi Povlsen.

I løbet af Maria og Preben Povlsens ægteskab fik de to børn.
I løbet af Maria og Preben Povlsens ægteskab fik de to børn. Foto: Privatfoto

- Hun var meget sammen med os og tog os også meget med rundt til hendes venner. Jeg synes, hun var en meget god mor, siger Per Povlsen.

Parrets forhold mødte modstand blandt Preben Povlsens familie og venner, men det lod ikke til at påvirke Maria eller Preben Povlsen. De tog på familieture i zoologisk have, Maria sang med Randi, og Preben Povlsen spillede små melodier på klaveret for børnene.

Preben Povlsen fylder år, og hele familien synger fødselsdagssang for ham. Video: Victor Ernst

De var en kernefamilie. Preben Povlsen havde genfundet lykken. Han havde råd til at vise Maria verden, og han nød rollen som far. Men mødet med Maria og hendes familie skulle vise sig at blive både starten og slutningen på Preben Povlsens nye tilværelse.

Ægteskabet mellem Maria og Preben Povlsen rundede syv år, og kombinationen af den dansk-afrikanske livsstil så ud til at fungere. Men under overfladen lurede frustration og utilfredshed over forholdet, og den skulle snart vise sit grimme ansigt.

square to 16x9
Trappen i familiens hjem i Gordons Bay. Foto: Jørn Stjerneklar / Mayday Press

- Sig aldrig til nogen, hvad du har set

Det var Per, der tog de første skridt ned ad trappen. Randi fulgte efter med forsigtige trin. Tanken om, at deres forældre ville opdage, at de var oppe midt om natten, fik hende til at tøve.

Men da hun så ned i stuen og fandt ud af, hvad der havde skabt den larm, som havde vækket hende, glemte hun alt om det.

- Jeg så Preben stå op ad væggen med mor på den ene side og hendes søster på den anden. De holdt ham fast, siger Randi Povlsen.

- Hans trøje var helt rød, og så blev det hele sort.

Per Povlsen stod ved siden af hende, og så det samme. Han forstod ikke helt, hvad der foregik. Men han var ikke i tvivl om, at det var farligt. Han var meget bange.

- Det var min mors bror, der førte kniven og stak ham i brystet, siger han.

Randi Povlsen forstod heller ikke, hvad hun havde set. Alt, hun husker, er, at hun havde en følelse af, at det, hun havde set, var helt forkert.

Børnene nåede ikke at tale om, hvad de var vidne til, før de blev fulgt tilbage på hver deres værelse. Per Povlsen husker, at han fik at vide, at hvis han nogensinde sagde noget til nogen om, hvad der var sket, ville han komme i fængsel eller blive sendt op til sin bedstemor i Uganda for evigt.

square to 16x9
Per Povlsen i Cape Town et halvt år efter hans fars død. Foto: Jørn Stjerneklar / Mayday Press

- Min far var jo væk

I de følgende dage kunne Per Povlsen ikke rigtig huske noget fra den nat. Det var som om, der var lagt et slør ned over hans hukommelse.

Han undrede sig over, hvor ryddeligt der pludselig var i hjemmet - og hvordan duften af vaskemiddel hang i luften. Og han var hele tiden ked af det, uden helt at kunne sætte ord på hvorfor.

Men da hans mor sagde til ham, at Preben ikke var kommet hjem fra golf, forstod han hvorfor – selvom minderne fra natten stadig var slørede.

- Lige pludselig gav det mening for mig, hvorfor jeg var ked af det. Min far var jo væk.

Mistænkeligt rent

Den 15. januar 2008 fik Preben Povlsens ældste datter, Joan Kjærgaard, som boede i Danmark, en sms. Der stod, at hun skulle ringe med det samme. Joan tastede nummeret ind og fik fat på sin fars kone, Maria. Hun fortalte Joan det samme, som hun havde sagt til sin søn Per: Preben var ikke kommet hjem fra golf.

Efter opkaldet besluttede Joan Kjærgaard sig for at rejse fra Danmark til Preben Povlsens ferievilla i Sydafrika sammen med sin mand. De ville finde ud af, hvad der var sket med Joan Kjærgaards far.

square to 16x9
Preben Povlsens hus i Gordons Bay, 2008. Foto: Jørn Stjerneklar / Mayday Press

Det stod hurtigt klart for Joan Kjærgaard og hendes mand, at noget ikke var, som det plejede at være i den sydafrikanske ferievilla.

Randi og Per Povlsen gjorde ikke meget væsen af sig. De hilste høfligt og gav Joan og Mads Kjærgaard hånden. Det undrede Joan Kjærgaard, fordi hendes små halvsøskende plejede at komme stormene og kaste sig om halsen på dem.

Ligesom Per Povlsen lagde Joan Kjærgaard og hendes mand mærke til, hvor rent og ryddeligt hjemmet var.

Dagen efter Joan og Mads Kjærgaard kom til Sydafrika, kom politiet for at lave tekniske undersøgelser i huset. Sidst på eftermiddagen kunne betjentene fortælle afgørende nyt.

De havde fundet spor af blod over hele huset. Vægge og gulve havde været fyldt med blod, men det var alt sammen blevet vasket væk. Mængden af blodspor betød, at det sydafrikanske politi var overbevist om, at der var sket en forbrydelse.

Blodspor fra ferievillaen. Billedet blev vist i retten.
Blodspor fra ferievillaen. Billedet blev vist i retten. Foto: Jørn Stjerneklar / Mayday Press

De efterfølgende dage afhørte politiet familien. De anholdt Maria og to af hendes søskende, mens de fortsatte eftersøgningen af Preben Povlsen.

Der gik en uge, før en indbygger i Cape Town fandt hans lig i en busk nær stranden. Obduktionsrapporten viste, at han havde fået over 50 knivstik - 48 af dem, mens han stadig var i live. Preben Povlsen var blevet tortureret gennem flere timer, og han var blevet brændt på kroppen, havde fået skåret dele af det ene øre af og brækket nakken.

Et mord på papir

I tiden efter Preben Povlsens død begyndte Randi Povlsens minder fra den nat at udspille sig i hendes mange tegninger.

Randi Povlsen tegnede mange tegninger, som viste hvad hun havde set.
Randi Povlsen tegnede mange tegninger, som viste hvad hun havde set. Foto: Randi Povlsens tegning

Randi Povlsens børnehaveklasselærer lagde mærke til mønsteret i tegningerne, og hun begyndte at spørge ind til dem. Hun skrev Randi Povlsens forklaringer ned på tegningerne.

Randi Povlsen tegnede mange tegninger i børnehaveklassen, som viste hvad hun havde set.
Randi Povlsen tegnede mange tegninger i børnehaveklassen, som viste hvad hun havde set. Foto: Randi Povlsens tegning

- Vand til at fjerne blod fra far.

Randi Povlsen tegnede mange tegninger om det, hun havde set den nat.
Randi Povlsen tegnede mange tegninger om det, hun havde set den nat. Foto: Randi Povlsens tegning

- En stjerne, der beskytter far.

Børnehaveklasselæreren vidnede i retssagen mod Maria, hendes bror og hendes søster. Her tog hun tegningerne med og viste dem i vidneskranken.

På forældrebesøg i fængslet

Mens Maria sad varetægtsfængslet, boede Randi og Per Povlsen hos en plejefamilie efter otte uger på børnehjem. Børnene besøgte deres mor flere gange, mens de afventede en afgørelse i sagen.

- Det eneste, jeg tænkte, var 'yay, jeg er her endelig sammen med min mor, og nu har jeg fået lov til at se hende igen’, siger Randi.

Når de besøgte deres mor, gik tiden med at lege, tegne og fortælle historier. Men under det sidste besøg i fængslet husker Randi Povlsen, at hendes mor opførte sig anderledes. Randi Povlsen vidste ikke, at det var sidste gang, hun og broren skulle sidde ansigt til ansigt med deres mor. Børnene skulle til Danmark og bo sammen med deres voksne halvsøster, Joan Kjærgaard, og hendes mand.

Maria sagde farvel til børnene, men inden de fik lov til at gå, husker Randi Povlsen, at hendes mor gentog en sidste besked. Hun sagde, at de skulle huske, at der ikke skete noget den aften.

- Det var den måde, hun sagde farvel på, siger Randi Povlsen.

square to 16x9
Randi Povlsen er i dag 15 år. Foto: TV 2

Kærligheden forsvandt

Retssagen havde været undervejs i over to år, da Randi og Per Povlsen flyttede ind hos deres halvsøster og hendes mand i Danmark. Da de ikke længere var i stand til at besøge deres mor i fængslet, fik Maria lov til at ringe til sine børn én gang om ugen. Randi Povlsen husker, at hun altid prøvede at spore samtalen udenom drabet i ferievillaen, når hun talte med sin mor.

- Jeg talte til hende som om, det aldrig var sket. Som om det bare var mor og datter, der talte sammen. Jeg kunne godt lide idéen om mor og datter, der sidder og taler. Så i de få minutter, opkaldet varede, ville jeg ikke gøre til noget negativt, siger Randi Povlsen.

Men som årene gik, blev opkaldene færre. Randi og Per Povlsen gik med stille forhåbninger om, at telefonen ikke ville ringe. Især Per forsøgte at undgå samtalerne - han var begyndt at forbinde telefonens ringetone med, at der skulle ske noget dårligt.

- Jeg vidste, hvad hun havde gjort. Hvis hun havde kunnet lyve sig igennem et ægteskab og dræbe sin ægtefælle, så havde jeg svært ved at tro på, at hun kunne elske mig og Randi.

Kærligheden til deres mor forsvandt i takt med, at de forstod, hvad de havde været vidne til.

Maria i landsretten i Cape Town 26. februar 2013.
Maria i landsretten i Cape Town 26. februar 2013. Foto: Jørn Stjerneklar / Mayday Press

Afgørelse i sagen

I februar måned 2013, fem år efter Preben Povlsens lig blev fundet i en busk, faldt der dom i sagen. Randi og Per Povlsens mor, Maria, blev frikendt for mordet på 72-årige Preben Povlsen. Men hun blev sammen med sin søster Stella dømt for at have hjulpet med at skjule det. Marias bror, Francis Kimeze, blev dømt for selve mordet på Preben Povlsen. Han fik 25 års fængsel. Søsteren Stella fik 12 års fængsel, mens Maria fik 13.

Dengang undrede Per Povlsen sig over, hvordan hans mor kunne undgå straffen for selve drabet. Han havde jo set hende der i stuen. Men i dag trøster han sig med, at hun overhovedet fik en dom.

- Det, der betød mest, var, at Maria i det mindste blev dømt for at have været involveret, siger Per Povlsen.

Per Povlsen er 17 år gammel.
Per Povlsen er 17 år gammel. Foto: TV 2

Selvom Maria er dømt for at have forbindelse til drabet, er hun ifølge en afgørelse i en dansk byret den retmæssige arving til størstedelen af de millioner kroner, som Preben Povlsen efterlod.

Randi Povlsen mener på ingen måde, at hendes mor har ret til pengene. Som hun ser det, er Maria årsagen til det traume, som Randi og Per skal leve med resten af deres liv.

- Jeg savner ingenting ved min mor. Jeg vil intet have med hende at gøre. Jeg så faktisk helst, at hun bare tager pengene, og at hun aldrig prøver at komme ind i vores liv igen - heller ikke i fremtiden, siger hun.

Men selvom synet har prentet sig ind i Randi Povlsens hukommelse, så hun for altid vil kunne genkalde sig det, så betyder det meget for hende, at hun var vidne til det,

- Jeg er glad for, at jeg har set det. For så ved jeg selv, hvad der er sket - og så falder jeg ikke for en løgn, siger Randi Povlsen.

For hendes storebror er det heller ikke pengene, det handler mest om i dag. Han foretrækker også et liv uden sin biologiske mor.

- Jeg ville have det fint, hvis hun var ligeglad med mig og Randi, tog pengene og blev væk for altid. Det ville være nemmest sådan, siger Per Povlsen.

square to 16x9
Per og Randi Povlsen føler sig tættere end andre søskende. Foto: TV 2

Randi Povlsen tror, at de oplevelser, hun har været igennem med sin storebror, har gjort dem tættere end andre søskende.

- Han er den, jeg kan læne mig op af. Så snart jeg er sammen med ham, er jeg glad. Hvis jeg skulle beskrive enden af verden, så ville det være, hvis jeg mistede ham.

Begge børn bor stadig hos deres halvsøster Joan Kjærgaard og hendes mand. Det har de gjort lige siden de kom tilbage til Danmark i 2010. Randi Povlsen er ikke i tvivl om, at det var den bedst tænkelige udgang på den tragiske situation, de havnede i.

- Mads og Joan betyder rigtig meget for mig. De har taget den plads, som min mor og far skulle have taget. I stedet for at folk siger, "jeg har min mor og min far", har jeg altid sagt, "jeg har min Joan og min Mads", siger hun.

Maria og Stella nævnes kun ved fornavn, fordi de har afsonet deres straf. Maria blev for få måneder siden løsladt efter at have afsonet 10 års fængsel for medvirken til drabet på sin mand. Hun har ikke ønsket at stille op til interview. 

Du kan se 'Station 2: Jeg så drabet på min far' på TV 2 torsdag klokken 20.50 eller allerede nu på TV 2 Play.