Krimi

Britta Nielsens hjemsendelse er helt usædvanlig, siger eksperter

Udleveringen kunne have taget adskillige måneder - ikke mindst fordi Sydafrika samtidig afskriver en lang række muligheder med aftalen.

At den svindelsigtede 64-årige Britta Nielsen i dag flyver hjem til Danmark, blot tre dage efter at hun blev anholdt i Sydafrika, er yderst usædvanligt. 

Det mener både lektor i international ret ved Syddansk Universitet Henning Fuglsang Sørensen og tidligere drabschef i Rejseholdet Bent Isager-Nielsen, som begge har fulgt sagen tæt.

- Jeg kan ikke komme i tanke om fortilfælde, hvor udleveringsanmodningen er trukket tilbage, og at de eftersøgte rejser frivilligt hjem, siger Henning Fuglsang Sørensen, som tolker afslutningen på sagen i Sydafrika som et udtryk for et ekstremt tæt og godt samarbejde mellem dansk og sydafrikansk politi.

Kunne have taget adskillige måneder

Yderligere betyder afgørelsen nemlig, ifølge lektoren på Syddansk Universitet, at sigtelserne i Sydafrika mod den medsigtede mand er droppet.

- Ellers ville de stå i vejen for, at den mandlige sigtede kan rejse hjem frivilligt, forklarer Henning Fuglsang Sørensen.

Manden er fortsat sigtet i Danmark. 

Fordi Britta Nielsen frivilligt har valgt at flyve hjem til Danmark, bliver hun juridisk set ikke udleveret, og derfor er hun i princippet en fri kvinde. 

- Danmark har formentlig trukket den internationale arrestordre på hende tilbage. Derfor sagde dommeren også, at hun var løsladt. Hun tager frivilligt en bil til lufthavnen i aften og stiger ombord på flyet. Nu venter man bare på, at hun frivilligt kommer til Danmark, uddyber Henning Fuglsang Sørensen, som vurderer, at sagen ellers ville have taget adskillige måneder - baseret på andre sager af samme type.

Sydafrika afskriver flere muligheder

Ifølge Bent Isager-Nielsen er der flere fordele ved den pragmatiske løsning, som Sydafrika og Danmark torsdag er nået frem til. 

- Det er afgørende for politiet at få hende hurtigt hjem, så man kan koncentrere sig om afhøringerne og det, hun er sigtet for i Danmark, siger han.

- Havde hun strittet imod, havde det ikke kunnet lade sig gøre. Men det er indlysende, at Britta Nielsen også har en kæmpe fordel i at vende hjem.

Han hæfter sig dog ligesom Henning Fuglsang Sørensen ved, at Sydafrika med aftalen afskriver en lang række muligheder og således ikke kan gå videre med sigtelser omkring, hvad Britta Nielsen og den medskyldige eventuelt har foretaget sig i Sydafrika.

Kan stadig efterforske i Sydafrika

I stedet kan Britta Nielsen torsdag aften stige ombord på et fly i Sydafrika som en - i princippet - fri kvinde.

- Når de lander på dansk jord, vil det formenligt lyde: "Klokken er så og så mange, du er anholdt", og så starter det som om, hun var blevet anholdt i Danmark, forklarer Bent Isager-Nielsen.

Fremover vil danske efterforskere forsat have adgang til at efterforske sagen og sporet efter Britta Nielsen i Sydafrika. 

- Det kører i et efterforskningspor på baggrund af internationale samarbejdsaftaler, beslaglæggelser, ransagninger og mulige sydafrikanske vidner eller medskyldige, siger den tidligere drabschef i Rejseholdet.

Han mener ikke, det er usandsynligt, at dansk politi har efterladt en eller to efterforskere i Sydafrika, som skal fortsætte efterforskningsarbejdet efter Britta Nielsens tid i landet.