Krimi

Anholdt norsk-iraner vil gerne fortælle sin version

Den 39-årige mand, der er fængslet for at arbejde sammen med en iransk efterretningstjeneste om attentat i Danmark, fik onsdag fængsling forlænget.

En 39-årig norsk-iraner, der sidder fængslet i Danmark, sigtet for at arbejde sammen med en iransk efterretningstjeneste om planlægning af et attentat på en herboende eksiliraner, vil meget gerne fortælle sin version af sagen.

Det siger Allan Lund Christensen, forsvarer for den 39-årige, til DR.

- Det generer ham vældigt meget at sidde i en situation, hvor han ikke har mulighed for at komme til orde og lade andre vide, hvad han egentlig selv mener om sagen. Ellers har han det udmærket, sagde Allan Lund Christensen til DR efter et retsmøde torsdag, hvor fængslingen af den 39-årige blev forlænget til 6. december.

Den anholdte er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark". Han nægter sig skyldig.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) mener, at han var ved at forberede et attentat mod tre iranere, der bor i Ringsted.

PET-folk observerede ifølge anklagen den 39-årige i dagene inden den episode, der førte til jagten på en svensk Volvo og lukningen af flere broer i Danmark den 28. september. PET-folkene frygtede, et attentat var i gang, men den svenske Volvo viste sig ikke at have noget med sagen at gøre.

Anholdt 21. oktober

Den 39-årige blev anholdt i lufthavnen i Gøteborg 21. oktober, og sagen har ført til at den Iranske ambassadør i Danmark har været til samtale i det danske Udenrigsministerium. Foreløbig er den 39-årige så vidt vides den eneste anholdte i den sag.

Dansk politi har også foretaget anholdelser blandt de eksil-iranere, attentat-planerne menes at være rettet imod.

Tre eksiliranere, som politiet mener har været mål for et iransk attentat, blev onsdag anholdt.

De er sigtet for billigelse af terror, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse

Sent onsdag aften oplyser politiet, at de tre personer nu er løsladt igen, efter at de i løbet af dagen og aftenen er blevet afhørt. Her har anklagemyndigheden ikke fundet grundlag for at fremstille dem i grundlovsforhør, lyder det.

Politiet understreger også, at de tre mænd fortsat er under politiets beskyttelse, selvom de er sigtet for et kriminelt forhold.