Krimi

Tre iranere sigtet for billigelse af terror løsladt igen

25 mennesker mistede livet i et terrorangreb, som ASMLA-talsmand har bakket op om.

De tre eksiliranere, som politiet mener har været mål for et iransk attentat, blev onsdag anholdt.

De er sigtet for billigelse af terror, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse

Sent onsdag aften oplyser politiet, at de tre personer nu er løsladt igen, efter at de i løbet af dagen og aftenen er blevet afhørt. Her har anklagemyndigheden ikke fundet grundlag for at fremstille dem i grundlovsforhør, lyder det.

Politiet understreger også, at de tre mænd fortsat er under politiets beskyttelse, selvom de er sigtet for et kriminelt forhold.

I forbindelse med anholdelserne har politiet onsdag formiddag ransaget en række adresser i Ringsted - tre tilhørende de anholdte, bekræfter politiet overfor TV 2.

Udtalelser til TV 2

Politiet oplyser yderligere, at anholdelserne blandt andet skete på baggrund af udtalelser, som talsmanden for ASMLA gav til TV 2 den 23. september. Her tog talsmanden for gruppen ansvaret for et angreb i byen Ahvaz i Iran, hvor 25 mistede livet og sagde blandt andet:

- Ahwaz National Resistance(ANR) tager ansvar for angrebet. Vi er en koalition af forskellige større og små grupper, hvor jeg er talsperson for ASMLA. Det er ANR, der står bag. Grunden, til at vi tager ansvar, er, at Islamisk Stat til at starte med tog ansvaret, men det er forkert, siger Yacoub al-Tostari, der ikke var vidende om angrebet i Ahwaz. 

På trods af det store politiopbud det har medført, understreger Midt- og Vestsjællands Politi, at der ikke er grund til bekymring for borgerne i Ringsted.

Beskyttet og mistænkt

De tre mænd kom i offentlighedens søgelys, da det kom frem, at en iransk separatist-gruppe ved navn ASMLA med hovedkvarter i Danmark havde ytret støtte til et terrorangreb i Iran.

Og omkring to måneder senere blev der igen bevågenhed omkring dem, da PET-chef Finn Borch Andersen i sidste uge fortalte, at de var målet for det attentat, som politiet forsøgte at forhindre i den store politiaktion, der lukkede dele af Danmark ned 28. september.

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz, og gruppen ønsker, at det sydvestlige Iran omkring byen Ahvaz løsriver sig fra Iran og bliver en selvstændig nation.

Mens de tre mænd blev beskyttet mod et muligt iransk komplot, blev de imidlertid også selv undersøgt for brud på den paragraf i straffeloven, der forbyder billigelse af terror.

Mistanken byggede på, at ASMLA har hyldet et terrorangreb i Iran, hvor 25 mennesker mistede livet.

Angreb militærparade

Angrebet, som er sagens kerne, fandt sted 22. september i år i byen Ahvaz i det sydvestlige Iran.

Her angreb en gruppe mænd en militærparade fra en nærtliggende park.

- Terroristerne begyndte at skyde på lang afstand inde fra parken, både rettet mod de væbnede styrker og de civile, der overværede paraden, sagde brigadegeneral Abolfazl Shekarch efterfølgende til det statslige iranske nyhedsbureau ifølge CNN.

Mindst 25 personer blev dræbt i angrebet, og 70 blev såret.

Efterfølgende bakkede ASMLA-talsmand Yacoub al-Tostari op om angrebet.

- Den nationale modstandsbevægelse har, ligesom tidligere, gennemført en operation imod nogle helt bestemte mål, nemlig kun Revolutionsgarden og ingen civile, sagde han dengang.

Tog ansvar for angreb på anden gruppes vegne

Mindst to grupper, heriblandt Islamisk Stat, erklærede efterfølgende, at de stod bag angrebet, men uden at fremlægge bevis for dette.

Det fik ASMLA til at stå frem og erklære, at en enhed med tilknytning til ASMLA stod bag.

- Ahvaz National Resistance tager ansvar for angrebet. Vi er en koalition af forskellige større og små grupper, hvor jeg er talsperson for ASMLA. Det er ANR, der står bag. Grunden til, at vi tager ansvar, er, at Islamisk Stat til at starte med tog ansvaret, men det er forkert, sagde Yacoub al-Tostari.

Forsvarede angreb

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fordømte efterfølgende angrebet og lovede at undersøge, om angrebet havde tråde til Danmark.

- Iranerne hævder, at de ansvarlige for terrorangrebet skulle have aktive medlemmer i andre lande, blandt andet Danmark. Hvis det viser sig, at de ansvarlige har forbindelser til Danmark, så skal det naturligvis have konsekvenser, skrev udenrigsministeren til TV 2 23. september.

Om det var ASMLA's opbakning til netop dette angreb, der fik den iranske stat til at planlægge et attentat på de tre herboende iranere, er uklart, men sikkert er det, at PET havde så klare beviser for, at de tre iranere var truet på livet, at Sjælland blev lukket ned 28. september, mens politiet sporede en sort Volvo med tre personer ombord.

Det viste sig efterfølgende, at den bil, som politiet var på sporet af, intet havde med sagen at gøre. Det oplyste PET i sidste uge, samtidig med at de offentliggjorde, at de havde anholdt en norsk mand under mistanke for at have planlagt et attentat på de tre ASMLA-medlemmer i Danmark.

Men imens de tre blev beskyttet mod den iranske trussel, foregik der altså også en efterforskning af deres adfærd i forbindelse med angrebet 22. september.

Det er den efterforskning, der nu fører til, at de tre mænd er anholdt og sigtet for overtrædelse af straffelovens § 136, stk. 2, billigelse af terror.