Millionsvindel i Socialstyrelsen

Politiminister modsiger advokat om Britta Nielsens færden før anholdelsen

Britta Nielsen har fortalt sin advokat, at hun ankom til Sydafrika få dage før sin anholdelse, men det afviser politiministeren i Sydafrika.

Den svindelmistænkte Britta Nielsen ankom ikke til Sydafrika, få dage før hun blev anholdt mandag, som hun ellers har fortalt sin sydafrikanske advokat. Det siger Sydafrikas politiminister, Bheki Cele, til TV 2.

Hun har rejst rundt og befundet sig i Sydafrika hele tiden ifølge mine informationer.

Sydafrikas politiminister Bheki Cele

Ifølge ham har Britta Nielsen opholdt sig flere steder i Sydafrika i tiden op til sin anholdelse tidligt mandag morgen på et hotel i Johannesburg-forstaden Sandton.

Britta Nielsen, der er mistænkt for at have svindlet sig til 111 millioner kroner i Socialstyrelsen, har ifølge ministeren opholdt sig i Phalarbowa, hvor hun ejede flere ejendomme, i Durban, i Pinetown og i Johannesburg, hvor hun i sidste ende blev fundet og anholdt.

Britta Nielsens forsvarsadvokat siger, at hun var i Tyskland to til tre dage, inden hun blev anholdt i Sydafrika?

- Nej, hun har rejst rundt og befundet sig i Sydafrika hele tiden ifølge mine informationer, siger politiminister Bheki Cele til TV 2s reporter i Sydafrika.

Britta Nielsens sydafrikanske advokat, Gerhard Landman, fortalte mandag TV 2, at Britta Nielsen til ham har sagt, at hun først kom til Johannesburg for fem dage siden, og at hun indtil da havde befundet sig i Tyskland.

Det strider dog mod tidligere oplysninger, hvor Ekstra Bladet kunne citere rejsedokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, der viste, at danskeren rejste ind i Sydafrika 23. september med et fly fra den schweiziske by Zürich.

Havde 320.000 kroner og diamanter på sig

Om samarbejdet med dansk politi siger politiministeren:

- Bagmandspolitiet ankom 29. oktober i Sydafrika og havde et godt samarbejde med sydafrikansk politi. Sagen handler om korruption, og det kender ingen grænser. Der er tale om et stort beløb, der gerne skal finde tilbage til sin rette ejermand.

Bheki Cele tilføjer, at Britta Nielsens ejendomme efterforskes, så de stjålne værdier kan fremskaffes.

- Hun blev fundet med omkring 700.000-800.000 rand på sig ved anholdelsen, hvilket svarer til cirka 320.000-370.000 danske kroner. Derudover havde hun et par diamanter på sig, fortæller politiministeren til TV 2.

Piet du Plessis er forsvarsadvokat for den danske mand, der også er sigtet i sagen, og som blev anholdt i Sydafrika i sidste uge. Piet du Plessis er ansat i samme firma som Britta Nielsens forsvarer, Gerhard Landman.

Britta kan være i Danmark fredag

Han har tidligere udtalt, at Britta Nielsen, hvis alt går vel, kan blive udleveret torsdag. Her vil hun ifølge advokaten kunne blive sat på et fly i O.R. Tambo International Airport i Johannesburg og være retur i Danmark fredag.

Den svindelmistænkte kvinde vil under alle omstændigheder ikke modsætte sig en udlevering fra Sydafrika, siger advokaten.

Det bekræftes af Britta Nielsens danske forsvarsadvokat, Nima Nabipour. 

- Det har været min klients ønske de seneste mange dage, at hun gerne ville til Danmark. Vi arbejder på at få hende udleveret, og jeg forventer, at der vil være et retsmøde torsdag, og at udleveringen vil forløbe gnidningsfrit, siger Nima Nabipour. 

Den anholdte danske mand, der ligeledes er sigtet i sagen, ventes også at kunne blive udleveret til Danmark torsdag aften.