Millionsvindel i Socialstyrelsen

Anklager: Mistænkt mand overførte knap en halv million få dage før sin anholdelse

Den mistænkte mand i svindelsagen om 111 millioner kroner burde have vidst, at pengene stammede fra en kriminel handling, mener anklageren.

Den mand, som ifølge politiet har nydt godt af en del af millionerne fra svindelsagen, overførte kort før sin anholdelse en million sydafrikanske rand svarende til omkring 472.000 kroner til andre konti.

Det viser en arrestordre på manden, som TV 2 er i besiddelse af.

I arrestordren, som sydafrikansk politi modtog fra de danske myndigheder, fremgår det, at manden skulle have overført pengene via tre separate overførsler fra sin sydafrikanske bankkonto.

Det skulle være sket 23., 24. og 26. oktober – den seneste overførsel fire dage, inden manden blev anholdt i O. R. Tambo Internationale lufthavn i Johannesburg 30. oktober.

Kurator: Det svarer til at grave penge ned

De 472.000 kroner blev overført af den mistænkte mand, "selvom han vidste eller burde have vidst, at pengene stammede fra en kriminel handling", står der i arrestordren.

Anklagemyndigheden mener således, at pengene er en del af de 111 millioner kroner, som den hovedmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsen er mistænkt for at have tilegnet sig fra Socialstyrelsen.

Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, som er kurator i konkursboet efter Anna Britta Troelsgaard Nielsen, mener, det er nærliggende at undersøge, om pengene er ført i kreditorly. Altså om den medsigtede i sagen har forsøgt at skjule pengene fra kreditorerne.

I dette tilfælde Socialstyrelsens satspuljemidler, hvorfra myndigheder mener, de 111 millioner stammer.

- Hvis det forholder sig på den måde, så er det selvfølgelig interessant. Det svarer jo til at grave pengene ned i baghaven, og det er sådan noget, der gør det svært for kreditorerne at få deres penge, siger Boris Frederiksen til TV 2.

Troede pengene kom fra en arv

I en artikel i Ekstra Bladet fredag bedyrede den mistænkte ellers, at han ikke vidste noget om den svindel, som Anna Britta Troelsgaard Nielsen er sigtet for. Han sagde, at han troede, pengene kom fra en arv.

- Jeg kan selvfølgelig godt se, at de tror, jeg har noget med det at gøre, men jeg har ikke vidst noget om det. Intet, sagde den mistænkte til Ekstra Bladet.

Men blot få dage forinden havde han altså overført 472.000 kroner til andre konti. På dette tidspunkt havde sagen om den omfattende svindel været belyst i medierne.

Penge som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - populært kaldet bagmandspolitiet - altså mener, at han vidste, eller burde have vidst, stammede fra en kriminel handling.

Solgte sin Range Rover kort før udrejse af Danmark

Kuratorerne hos Kammeradvokaten har nu i flere uger arbejdet på at finde de 111 millioner kroner, som Anna Britta Troelsgaard Nielsen er sigtet for at have stjålet hos Socialstyrelsen. 

Men noget tyder altså på, at de sigtede i sagen ikke ligefrem har gjort arbejdet lettere for Kammeradvokaten.

Tidligere er det kommet frem, at Anna Britta Troelsgaard Nielsens Range Rover blev omregistreret blot to dage efter Socialstyrelsens politianmeldelse af hende. En bil, som på brugtbilmarkedet havde en værdi på minimum en halv million kroner.

Den slags kan ifølge formanden for Danske Insolvensadvokater, Carsten Ceutz, få strafferetlige konsekvenser, hvis en konkursramt forsøger at realisere sine aktiver uden om konkursboet.

- Hvis det er tilstrækkeligt slemt, og det kan bevises, at vedkommende bevidst forstikker sine aktiver med henblik på ikke at betale sine kreditorer tilbage, så er man i risiko for at kunne straffes for skyldnersvig, har Carsten Ceutz tidligere fortalt TV 2.

Sigtet for at have modtaget værdier for 3,6 millioner

Den 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen blev anholdt mandag 5. november efter at have været internationalt efterlyst via Interpol.

Sydafrikansk politi og efterforskere fra SØIK fandt et kontantbeløb i sydafrikansk valuta, som svarer til omkring 320.000 kroner i kontanter på Anna Britta Troelsgaard Nielsen ved anholdelsen.

Hun er i Danmark varetægtsfængslet in absentia, sigtet for igennem mindst 16 år - muligvis længere - at have overført 111 millioner kroner fra Socialstyrelsens satspuljemidler til egne konti.

Foruden den hovedmistænkte er to kvinder og en mand sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Alle tre er beskyttet af navneforbud.

Den sigtede mand er, foruden de tre overførsler i oktober, mistænkt for at have modtaget værdier, herunder ejendomme og penge, fra den hovedmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsen for mindst 3,6 millioner kroner.

Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der efterforsker sagen, ønsker ikke at kommentere TV 2s oplysninger.