Millionsvindel i Socialstyrelsen

Britta Nielsen havde omkring 300.000 kroner på sig, siger advokat

Britta Nielsens danske forsvarsadvokat bekræfter, at hun ønsker at komme hjem til Danmark.

Hverken den svindelmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsen eller de sydafrikanske myndigheder vil modsætte sig en udlevering fra Sydafrika.

Det oplyser hendes sydafrikanske forsvarsadvokat til TV 2.

Ifølge advokaten vil Britta Nielsen derfor blive udleveret torsdag og være retur i Danmark fredag.

- Hun har valgt ikke at sige noget

Britta Nielsen blev mandag fremstillet i grundlovsforhør ved retten i Randburg i Johannesburg, efter hun ifølge dansk politi mandag morgen klokken 5.30 dansk tid blev anholdt i en lejlighed i Johannesburg-bydelen Sandton.

Tidligere mandag oplyste en talsmand fra det nationale politi i Sydafrika, at den 64-årige kvinde, der er sigtet for at have svindlet for 111 millioner kroner, havde et større kontantbeløb på sig ved anholdelsen.

Ifølge hendes sydafrikanske forsvarsadvokat Gerhard Landman beslaglagde sydafrikansk politi omkring 700.000 sydafrikanske rand - svarende til cirka 320.000 danske kroner - i forbindelse med anholdelsen.

Forsvarsadvokaten fortæller, at Britta Nielsen ikke modsatte sig anholdelsen, men at hun i første omgang ikke ønskede at lade sig afhøre.

- På nuværende tidspunkt har hun valgt ikke at sige noget, sagde Gerhard Landman til TV 2 mandag eftermiddag.

- Dommeren vil formentlig beslutte, at de skal udleveres

Den mand, der ligeledes er sigtet i sagen, og som blev anholdt i Sydafrika i sidste uge, ventes ifølge Gerhard Landman også at kunne blive udleveret til Danmark torsdag aften.

- En dansk repræsentant, som jeg ikke husker navnet på, informerede de sydafrikanske myndigheder og mig om, at der allerede er bestilt flybilletter fra O. R. Tambo International Airport i Johannesburg torsdag.

- Hun (Britta Nielsen, red.) burde ankomme til Danmark i løbet af fredag eftermiddag eller aften, siger Gerhard Landman til TV 2.

Torsdag morgen vil der ifølge forsvarsadvokaten være et retsmøde, hvor en dommer skal tage stilling til udleveringen af de to danskere, der er tilbageholdt i Sydafrika.

Aftale om udlevering

Gerhard Landman fortæller yderligere, at der foreligger en aftale mellem forsvarsadvokaterne, de sydafrikanske myndigheder og de danske myndigheder om, at der skal ske udlevering.

Derfor mener advokaten ikke, at nogen vil modsætte sig udlevering, når en dommer torsdag skal tage stilling til spørgsmålet.

- Dommeren vil formentlig beslutte, at de skal udleveres til Danmark, siger Gerhard Landman.

De danske myndigheder ønsker ikke at bekræfte oplysningerne fra Britta Nielsens sydafrikanske advokat, men har tidligere givet udtryk for, at spørgsmålet om udlevering under almindelige omstændigheder kan tage måneder.

Ønsker selv at komme til Danmark

Britta Nielsens danske forsvarsadvokat, Nima Nabipour, fortæller til TV 2, at han og Britta Nielsen satser på snarest muligt at kunne få hende til Danmark.

- Det har været min klients ønske de seneste mange dage, at hun gerne ville til Danmark og tale med mig og politiet om sagen, siger han.

På spørgsmålet om, hvorfor Britta Nielsen ikke har meldt sig selv, svarer advokaten:

- Der var nogle praktiske ting, vi skulle have på plads. Jeg har været i kontakt med politi og anklagemyndighed de seneste dage for at kunne tilrettelægge en gnidningsfri og smidig måde at få hende til landet på.

En kontakt, der tilsyneladende ikke har overbevist de danske myndigheder om, at man skulle vente og stole på, at Britta Nielsen ved senere lejlighed ville melde sig selv.

Beslaglægger værdier

64-årige Britta Nielsen har siden begyndelsen af oktober været eftersøgt for svindel for 111 millioner kroner.

Statsanklageren for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK - populært kaldet bagmandspolitiet -  efterforsker sagen i tre spor, hvor hovedfokus har været at anholde den 64-årige hovedmistænkte.

De øvrige to spor handler om at sikre flest muligt de værdier, der kan være svindlet for - samt at sikre beviser, der senere kan bruges i en retssag.