Krimi

Dansk kaptajn misbrugt i kærlighedssvindel på nettet

Thomas Lindegaard Madsen.

Billeder fra Thomas Lindegaard Madsens sociale medier er blevet brugt til kærlighedssvindel mod kvinder på nettet. Men han kan intet stille op.

Thomas Lindegaard Madsen, der er kaptajn hos det danske rederi Mærsk, er blevet det uskyldige midtpunkt i svindelnumre på nettet, hvor personer lokker penge fra kontaktsøgende kvinder, der mister store pengesummer til svindlerne.

Svindlerne bruger billeder af Thomas Lindegaard Madsen fra hans profiler på Facebook og Instagram til at lokke penge fra de godtroende kvinder.

- Jeg blev først opmærksom på det i foråret 2017, da jeg blev kontaktet af en kvinde, der ville vide, om jeg var “ægte”. Hun var blevet forelsket i en person, der havde udgivet sig for at være mig. Hun ville først tro på, jeg ikke var den person, da jeg oprettede en live-chat med hende, og hun kunne se og høre mig live, siger Thomas Lindegaard Madsen til TV 2.

Senest har en kvinde fra Australien mistet 10.000 australske dollars, svarende til cirka 47.000 kroner, skriver mediet Western Australian. Hun troede, hun skrev med Captain Thomas Steve, da personen kontaktede hende på Instagram. Men den falske profil havde brugt Thomas Lindegaard Madsens billede.

Ifølge kvinden virkede manden meget overbevisende, og hun troede, at der var tale om den ægte vare.

Sendte fødselsdagsgaver

Den australske kvinde begyndte at sende fødselsdagsgaver til personen. Hun var også i kontakt med en person, som udgav sig for at være barn af 'Captain Thomas Steve'. Hun var ved at sende en forsendelse med smykker for 9000 australske dollars, cirka 42.000 kroner, da bedrageriet blev opdaget.

Det var en forbrugerbeskyttelses-instans i Australien, Consumer Protection, der blev opmærksom på, at der blev brugt falske profiler på Westline, det selskab, hvis hjemmeside smykkerne skulle sendes via.

David Hillyard fra Consumer Protection siger, at såkaldt kærlighedssvindel på nettet alene i år har kostet ofre i Australien 2,6 millioner australske dollars (cirka 12,23 millioner danske kroner, red).

Advarede kvinder mod de falske profiler

Kvinden, der blev snydt, har fortalt Western Australia, at hun bagefter følte sig deprimeret og naiv, og at hun mistede tilliden til andre mennesker.

Men hun er langt fra den første, som bliver snydt af bedragere, der bruger billeder af Thomas Lindegaard Madsen til at oprette falske profiler.

Allerede i april i år stod han selv frem i et Facebook-opslag og advarede andre kvinder mod svindlerne.

Once and for all: 1. I am Danish and live in Copenhagen, Denmark🇩🇰. 2. I am gay and happily married to my man 🏳️‍🌈 3. I...

Posted by Captain Thomas Lindegaard Madsen on Saturday, April 14, 2018

- Én gang for alle: 1) Jeg er homoseksuel og lykkeligt gift med en mand. 2) Jeg har ikke nogen børn. 3) Ja, jeg ved godt, mit billede bliver brugt af svindlere, skrev Thomas Lindegaard Madsen i Facebook-opslaget.

- Men jeg taber kampen, indtil kvinder: 4) Altid bruger baglæns billedsøgning, før de chatter med fremmede. 5) Altid beder om en video-chat, før de chatter med fremmede. Hvis de nægter, er det falske profiler. 6) ALDRIG sender penge til fremmede, skrev han videre.

Svindlen fylder i hverdagen

Men trods advarslen fortsætter svindlerne altså med at bruge Thomas Lindegaard Madsens billede, og flere kvinder er blevet narret.

Thank you to The West Australian for helping warn against the scammers in their article today: https://thewest.com.au/news/crime/stolen-pics-of-real-danish-ship-captain-aid-online-fraud-ng-b881007298z

Posted by Captain Thomas Lindegaard Madsen on Wednesday, 31 October 2018

Thomas Lindegaard Maden fortæller til TV 2, at han bruger mange kræfter i det daglige på svindelnumrene.

- Det fylder meget i mit liv nu, og jeg bruger én eller to timer om dagen på at slette falske profiler og kommunikere med kvinder, der er blevet scammet med mine billeder. I begyndelsen satte jeg en ære i at svare og lytte til alle, men det er simpelthen blevet for tidskrævende, siger Thomas Lindegaard Madsen.

- Jeg har lært at leve med det, men jeg synes ikke, at det burde være sådan. Det er blevet en belastning i min hverdag, siger han.