Millionsvindel i Socialstyrelsen

Anholdt mand i Sydafrika er mistænkt for at få millioner af Britta Nielsen

Den anholdte mand har via sin forsvarsadvokat i Sydafrika bekræftet, at han kan være villig til at lade sig udlevere til Danmark.

Tirsdag blev en dansk mand anholdt i Sydafrika i sagen om svindel for 111 millioner kroner i Socialstyrelsen. Manden er sigtet for groft hæleri.

Nu viser det sig ifølge arrestordren, som TV 2 er i besiddelse af, at den anholdte er sigtet for at have modtaget værdier, herunder ejendomme og penge, fra den hovedmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsen for mindst 3,6 millioner kroner.

Nogle af pengene, 2,8 millioner kroner, skal hun ifølge sigtelsen have overført til den anholdte i perioden 19. februar 2008 til 26. juni 2018.

Desuden skal Britta Nielsen have givet manden to jordlodder med dertilhørende bygninger til en værdi af mindst 379.813 kroner. Jordlodder, der er tilknyttet boligområdet Dannevirke i Sydafrika, hvor Britta Nielsen selv har købt ejendom.

Den hælerisigtede er hverken tiltalt eller dømt, og ifølge den sydafrikanske forsvarsadvokat Piet Du Plessis nægter han sig skyldig.

Ifølge en kendelse fra Københavns Byret, der er afsagt tirsdag eftermiddag i forbindelse med, at manden blev varetægtsfængslet in absentia - altså uden selv at være til stede -  finder retten dog, at der er "begrundet mistanke" om, at han "har gjort sig skyldig i den rejste sigtelse".

Altså, at han skal have gjort sig skyldig i groft hæleri ved at have modtaget mere end 3,6 millioner kroner fra den bedragerisigtede Britta Nielsen.

Mand anholdt hurtigt

Senere tirsdag aften blev manden anholdt i Johannesburg International Airport i Sydafrika, da han forsøgte at rejse ud af landet.

Det var altså samme dag, sydafrikansk politi fik arrestordren fra den danske anklagemyndighed.

Manden er varetægtsfængslet frem til 8. november og sidder lige nu tilbageholdt i Modderbee-fængslet i Johannesburg.

Udlevering kan tage mindst seks måneder

Den hælerisigtede anholdte mand har via sin forsvarsadvokat i Sydafrika, Piet Du Plessis, bekræftet, at han kan være villig til at lade sig udlevere til Danmark.

- Hvis det viser sig nødvendigt, er han klar til at rejse til Danmark. Men han har også ret til at blive oplyst om anklagerne imod ham, så den danske regering må naturligvis oplyse os om alle detaljerne i sagen, hvilket vores klient så vil gå igennem og svare på. Han er klar til at møde anklagerne og bevise, at de er forkerte. Min klient benægter, at han har gjort noget forkert, hverken i Sydafrika eller i Danmark, siger Piet Du Plessis.

Udleveringsprocessen kan blive langvarig, vurderer Henning Bang Fuglsang Madsen, lektor i strafferet ved Syddansk Universitet.

- Oplysningerne kører gennem de diplomatiske kanaler, gennem udenrigsministerierne og ambassaderne, og måske går man ned og kommunikerer direkte i politiet. Men når stater samarbejder, så er det jo et diplomatisk anliggende. Derfor er det noget, der er relativt bureaukratisk og tungt. Det kan tage mindst seks måneder - hvis ikke mere, siger Henning Bang Fuglsang Madsen.

Bagmandspolitiet vil ikke gætte på tidshorisonten for en udlevering, men siger til TV 2, at der kan gå måneder.

Sigtet for svindel for 111 millioner

Den hovedmistænkte i sagen, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, er sigtet for svindel for omkring 111 millioner kroner fra Socialstyrelsens særlige satspuljemidle. Hun er bekræftet rejst ind i Sydafrika 23. september med et fly fra den schweiziske by Zürich.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen er sigtet for underslæb i Socialstyrelsens tilskudsadministration i en periode på 16 år fra 2002 til 2018, hvor der er foregået over 274 udbetalinger fra satspuljemidler til hendes private konti.

De danske myndigheder har beslaglagt Anna Britta Troelsgaard Nielsens hjem i Hvidovre og en ødegård i Sverige. Derudover er der både beslaglagt penge fra hendes konto samt pensionsopsparing. Desuden har vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein oplyst, at Bagmandspolitiet har beslaglagt biler i sagen.

TV 2 har tidligere kunnet fortælle, at Anna Britta Troelsgaard Nielsen har erhvervet sig mindst fire grunde i Pharlaborwa i Sydafrika.