Krimi

Tidligere PET-chef om iranske attentatplaner: Sidst, vi så noget lignende, var i Salisbury

En norsk statsborger er sigtet for have taget del i forberedelserne til et attentat mod en herboende iraner.

En iransk efterretningstjeneste planlagde et attentat i Danmark.

Sidst, vi så noget lignende, var ved det russiske angreb i England

PET's tidligere operative chef Frank Jensen

Det var det mulige attentat, der var baggrund for den storstilede politiaktion, som 28. september lukkede store dele af Danmark og skabte kilometerlange køer på motorvejene.

En norsk statsborger med iranske rødder er blevet anholdt og er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark" og for at have taget del i forberedelserne til attentatet. Manden nægter sig skyldig.

Det oplyste chefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Finn Borch Andersen, tirsdag på et pressemøde. Her beskrev han sagen som både meget alvorlig og usædvanlig.

Usædvanligt og alvorligt

En vurdering, PET's tidligere operative chef Frank Jensen er enig i:

- Det er meget usædvanligt. Det drejer sig om en statsinstitution i et fremmed land, der planlægger et angreb i Danmark. Det er fuldstændig uhørt. Sidst, vi så noget lignende, var ved det russiske angreb i England (giftangrebet på eks-spionen Skripal i Salisbury, som den britiske efterretningstjeneste mener, Rusland står bag, red.), der skabte overskrifter og ravage diplomatisk og politisk. Derfor er det meget usædvanligt.

- Det svarer til, at PET planlægger et drab i et andet land. Man skal se det på den måde, og det er altså meget usædvanligt. Og derfor er det også meget, meget alvorligt, konkluderer Frank Jensen.

PET-chef Finn Borch Andersen understregede på pressemødet, at risikoen for iransk planlagte angreb stadig eksisterer, selvom en mand nu er fængslet.

- Det gør naturligvis ikke, at truslen er elimineret, siger han.

Tre iranere mål for angreb

Ifølge PET er målet for attentatet en gruppe på tre iranere, som bor i Ringsted. Iranerne menes at være en del af gruppen ASMLA.

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz. Gruppen kæmper for, at et område i Iran bliver selvstændigt.

Det var i forvejen kendt af politiet, at der var en trussel mod den iranske gruppe i Danmark - ligesom politiet i Belgien og Holland også har efterforsket trusler mod regeringskritiske iranske grupper tidligere i år.

Af samme grund fik de truede iranere i Danmark politibeskyttelse.

Roser PET's åbenhed

I september blev der begået et terrorangreb i Iran, som ASMLA tog skylden for. I den forbindelse vurderede PET, at truslen mod de herboende medlemmer af gruppen blev intensiveret.

Det var en mistænkelig Volvo, der udløste politiaktionen. Den viste sig dog ikke at have forbindelse til sagen.

Tidligere efterforskningschef Bent Isager roser PET's åbenhed om sagen, som han kalder meget alvorlig.

- Nu får man en flig af det frem, fordi Danmark og befolkningen i den grad blev involveret. Sådan nogle ting foregår der meget af i det skjulte – altså overvågning af grupper, der mistænkes for det ene eller det andet. Det er rigtig, rigtig befriende og overraskende for mig, at man går så langt og siger, hvad det handler om, siger Bent Isager til TV 2.

Minister: Fuldstændig uacceptabelt

Det er fuldstændig uacceptabelt, at en iransk efterretningstjeneste har planlagt et attentat på en person på dansk jord. Det siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) samstemmende.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Faktisk er det svært at beskrive, hvor alvorlig en sag det er, siger udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

Han oplyser yderligere, at der vil være et pressemøde i Udenrigsministeriet klokken 18.30.