Millionsvindel i Socialstyrelsen

Bogholder undrede sig - kunne ikke forstå Britta Nielsens regnestykke

​Socialstyrelsen troede, bevilling var overført til Roskilde Kommune. Men 69.047 kroner manglede. De var overført til en privat konto i Danske Bank.

Bogholder Søren Madsen sidder med dokumenter og mails fra Socialstyrelsen foran sig, da TV 2 møder ham.

- Jeg har lidt svært ved at forstå, hvad det er, der bliver regnet frem og tilbage i Brittas regnestykke, fortæller han.

Søren Madsen husker tilbage på sin kontakt med Anna Britta Troelsgaard Nielsen - i Socialstyrelsen bedre kendt som Britta Nielsen.

Som bogholder i Roskilde Kommune havde han i 2017 en korrespondance og et telefonopkald med den dengang i offentligheden ukendte kvinde, der i dag er sigtet for underslæb for 111 millioner kroner.

Korrespondancen drejede sig om en bevilling til projektet ’Akutte Døgntilbud’, som socialpsykiatrien i Roskilde Kommune mente var mindre, end de var blevet bevilget.

I 2017 skulle Socialstyrelsen udbetale 950.000 kroner til Roskilde Kommune, men Britta Nielsen skrev til Søren Madsen, at det beløb skulle fratrækkes 69.047 kroner, fordi disse penge var tilovers fra bevillingen fra året før.

En praksis, som kom bag på Søren Madsen og hans overordnede – men kommunen accepterede i første omgang Britta Nielsens forklaring.

- Jeg har lidt svært ved at følge hendes beregninger, men tænker også, at det her er det første projekt, jeg står for, og hun lyder meget overbevisende, fortæller Søren Madsen.

Men sagen stoppede ikke der.

Uoverensstemmelse i udbetalinger

I sagen om de 111 millioner kroner, der i løbet af 16 år er blevet stjålet fra Socialstyrelsen, blev svindlen ifølge styrelsen opdaget i forbindelse med overførsler til en kommune.

Nu kan TV 2 for første gang give et detaljeret indblik i en af de metoder, der muligvis blev brugt til at trække pengene ud.

En metode, der blev opfanget af bogholder Søren Madsen, der altså undrede sig over, hvorfor Roskilde Kommune ikke kunne få hele sin bevilling udbetalt.

Flere måneder efter korrespondancen med Anna Britta Troelsgaard Nielsen indsendte Søren Madsen i foråret 2018 det samlede regnskab for ’Akutte Døgntilbud’ i 2017 til godkendelse i Socialstyrelsen. Det sidste regnskab i projektet, der i alt var bevilget 3,1 millioner kroner fordelt over fire år.

Men i august kontaktede en medarbejder i Socialstyrelsen Søren Madsen. Styrelsen kunne ikke godkende regnskabet, fordi Socialstyrelsens udbetalinger ikke stemte overens med bevillingerne i Roskilde Kommunes regnskab.

Der manglede 69.047 kroner.

Præcis det beløb, som Anna Britta Troelsgaard Nielsen året før havde forklaret skulle trækkes fra kommunens bevilling.

Penge overført til privat konto

Medarbejderen fra Socialstyrelsen skrev til Søren Madsen, at bevillingen for 2017 ifølge styrelsens økonomisystem var overført ad to omgange.

Én overførsel på 880.953 kroner og én på 69.047 kroner. Men til to forskellige konti i kommunen.

Meddelelsen fra Socialstyrelsen fik Søren Madsen til at undersøge sagen nærmere. Han kontaktede kommunens økonomiafdeling og medsendte de kontonumre, som Socialstyrelsen oplyste, den havde overført pengene til.

- Jeg tænker, at der er en medarbejder, der har lavet en tastefejl i forhold til at koble forkerte penge på en forkert sag, siger Søren Madsen.

Men samme dag – 22. august i år – vendte økonomiafdelingen tilbage.

Kontoen, der havde modtaget de 880.953 kroner, tilhørte Roskilde Kommune. Men kontoen, der var overført 69.047 kroner til, kunne kommunen ikke genkende:

- Det er ikke et bankkontonummer, som jeg kender til her i kommunen, skrev økonomiafdelingen.

Det var derimod en privatkonto i Danske Banks afdeling i Hvidovre.

Af retsdokumenter i svindelsagen fremgår det, at Anna Britta Troelsgaard Nielsen ifølge politiet benyttede en konto i Danske Bank til sin svindel.

TV 2 kan dog ikke dokumentere, hvorvidt der er tale om den samme konto, som de 69.047 kroner blev overført til – kun at denne konto altså ikke tilhører Roskilde Kommune.

Vil ikke tage æren for opdagelse

TV 2 kan heller ikke få bekræftet, hvorvidt sagen i Roskilde Kommune satte gang i Socialstyrelsens undersøgelser, men Socialstyrelsen har selv tidligere oplyst, at man blev opmærksom på fejl i udbetalingerne i slutningen af august.

Det var altså i samme periode, at Søren Madsen 22. august oplyste Socialstyrelsen om, at det ene kontonummer ikke tilhørte Roskilde Kommune.

Socialstyrelsen vendte aldrig tilbage til Søren Madsen med en opklaring af sagen, men skrev i en mail 13. september:

- Vores økonomiafdeling er i gang med at afklare fejl i udbetalingen.

Til Søren Madsen og hans kollegers overraskelse begyndte svindelsagen kort tid efter at rulle i de danske medier. Men Søren Madsen vil ikke tage æren for, at hans opmærksomhed kan havde haft indflydelse på, at svindlen blev opdaget.

- Der kan være en mulighed for det, men det er jo ikke noget, jeg kan vide noget om, siger han.

Svindelmistænkts konto i Danske Bank beslaglagt

Socialstyrelsen har tidligere oplyst til TV 2, at Anna Britta Troelsgaard Nielsen havde lovligt fravær fra sin arbejdsplads i Socialstyrelsen, tre uger inden hun blev anmeldt til politiet for underslæb for 111 millioner kroner, 25. september.

Dagen efter blev den 64-årige svindelsigtede kvinde fra Hvidovre bortvist fra sit job som kontorfunktionær i Socialstyrelsens tilskudsforvaltning.

Ifølge Ekstra Bladet fløj Anna Britta Troelsgaard Nielsen – der i dag er internationalt efterlyst – fra Zürich til Sydafrika allerede 22. september.

Siden svindlen blev opdaget, er flere af kvindens værdier og ejendomme blevet beslaglagt.

Heriblandt en konto i Danske Bank, men også hendes hus i Hvidovre samt en ødegård i Sverige.

Ifølge TV 2s oplysninger har Anna Britta Troelsgaard Nielsen købt flere ejendomme i Sydafrika.

Statsanklageren for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) ønsker ikke at kommentere TV 2s nye oplysninger i svindelsagen.

Socialstyrelsen ønsker heller ikke at udtale sig og henviser til to igangværende undersøgelserne i styrelsen.