Krimi

Tiltale: Fireårig var præmie i forældres spil - venner kunne vinde hende

En mand og kvinde er tiltalt for systematisk misbrug og vold af særlig rå, farlig eller brutal karakter. Ukendte gerningsmænd skal have deltaget.

En omfattende efterforskning om misbrug af børn har fundet sted siden november 2017, hvor en 63-årig mand og en 59-årig kvinde fra Vejen blev varetægtsfængslet i hemmelighed og bag lukkede døre i Retten i Esbjerg.

Nu har anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi tiltalt parret for vold og seksuelt misbrug af fire personer, mens de var børn.

Kvinden er biologisk mor til alle fire børne, mens manden er biologisk far til to af børnene. Begge forældre har nægtet sig skyldige i alle anklager.

Anklageskriftet omfatter i alt 17 forhold begået i perioden 1987–1994.

Systematisk misbrug og vold

Af anklageskriftet fremgår det, at misbruget af børnene har været systematisk, ligesom flere uidentificerede personer skal have deltaget i misbruget.

Det skulle de blandt andet have gjort i et spil om narkotika eller alkohol, hvor den ene af pigerne var præmie. Hun var kun fire år, da dette fandt sted.

I andre tilfælde skal børnene alene have været mål for forældrenes seksuelle overgreb - eller tvunget til seksuelt samvær med hinanden. Dette skal blandt andet være sket mellem en af døtrene, der var fem år, og en af sønnerne, der var ni.

Grov og farlig vold

Udover det seksuelle misbrug skal børnene også være udsat for vold af torturlignende grad.

Børnene skal være slået med forskellige genstande som bælter, pisk og bøjler, bundet på forskellig måde, udsat for kvælning, ligesom de skal have været mål for knivkast.

En af pigerne skal flere gange være besvimet i forbindelse med nogle af overgrebene, både i forbindelse med halsgreb, og fordi hendes mor holdt hendes hoved under vandet i et badekar.

I andre tilfælde skal børnene være blevet truet på livet.

Også seksuelt samvær med en hund indgår i anklageskriftet.

Overgrebene skal hovedsagelig have fundet sted rundt omkring en adresse i Vejen, men også på en parkeringsplads i Vejen-området og på en adresse i Munkebo.

Datter anmeldte misbrug

I forbindelse med at forældrene for første gang blev stillet for en dommer i november 2017, kom det frem, at en af døtrene, der nu er voksen, henvendte sig til politiet 17. august 2017 og fortalte om de overgreb, hun skal have været udsat for.

Da sagen ligger år tilbage, kan det være en udfordring for anklagemyndigheden at fremlægge konkrete beviser, men ifølge Retten i Esbjerg skal der være tale om "meget detaljerede forklaringer”, der for den ene piges vedkommende “støttes af de tegninger, som hun har lavet som barn".

Alle børnene var tvangsfjernet fra familien i år 2000.

I april 2018 trådte en ny lov i kraft, der betyder, at sager om seksuelt misbrug af børn ikke længere kan forældes - men anmeldelsen af sagen ligger inden da, derfor kan det blive et spørgsmål, om et eller flere forhold alligevel er forældet.

- Straffelovens regler om forældelsesfrister vedrørende sager om seksuelt misbrugte børn er blevet ændret flere gange siden 2000. Det er en kombination af de her lovændringer, der har gjort det muligt for Anklagemyndigheden at rejse tiltale i den her sag, siger anklager Rikke Brændgaard-Nielsen til TV 2.

Sagen bliver behandlet ved et nævningeting ved Retten i Esbjerg 4., 6., 7., 25., 27. og 28. marts 2019 samt 2., 4. og 5. april 2019. Det betyder, at anklagemyndigheden går efter en fængselsstraf, der er længere end fire år.

Sager om mishandling og misbrug af børn

 1. Bornholm-sagen

  Landsretten dømte i 2013 en adoptivfar og en mor fra Pedersker på Bornholm til henholdsvis ti og otte års fængsel for at have begået seksuelle overgreb mod kvindens to døtre.

  I mange år fungerede de to piger som sexslaver for forældreparret. Desuden blev en af pigerne tvunget til at have sex med familiens hund. Pigerne blev i perioden med misbruget holdt adskilt fra hinanden og i et vist omfang også fra omverdenen.

 2. Rebild-sagen

  Vestre Landsret afsagde i 2012 en dom på 12 års fængsel til en nordjysk mand, der havde misbrugt otte børn. Seks af dem var hans egne, og de to sidste var veninder til den ene datter.

  Værst gik det udover mandens ene datter, som blev mishandlet og misbrugt seksuelt, fra hun var fem år. Den ene af gangene blev hun hejst op i kroge i loftet.

  I flere tilfælde tvang manden også sine sønner til at misbruge en af deres søstre.

  Rebild Kommune har siden betalt 450.000 kroner i erstatning til børnene og undskyldt, at de ikke greb ind i sagen trods adskilige underretninger fra skole, pædagoger og borgere.

 3. Brønderslev-sagen

  I 2011 afsagde Landsretten dom i den såkaldte Brønderslev-sag. Faren fik 11 års fængsel, mens moren fik fire års fængsel.

  Forældreparret blev dømt for vanrøgt og grov vold mod deres ti sammenbragte børn. Faren blev yderligere også dømt for voldtægt og andre seksuelle krænkelser.

  Værst var det gået ud over parrets ældste datter. Og det var da også hende, der anmeldte forældrene, efter hun var flygtet fra familiens hjem i Brønderslev, hvor hun havde været indespærret på et værelse uden lys og varme.

 4. Esbjerg-sagen

  Syv års fængsel fik en familiefar fra Esbjerg for gennem 20 år at have begået overgreb på otte børn samt truet børnene og været voldelig over for dem.

  Familien kom til Esbjerg efter at have boet på Lolland og i Hvidovre, hvor de første overgreb var foregået. Da familien flyttede til Esbjerg Kommune, fulgte der en underretning fra Hvidovre Kommune, men intet blev gjort, og det er blandt andet en af årsagerne til, at sagen om den såkaldte Esbjerg-mand vakte stor opsigt.

  I 2014 blev manden igen fundet skyldig i at have begået overgreb mod sin egen datter og dennes veninde, som på det tidspunkt var seks år. Datteren havde i første omgang fortrængt episoden, hvorfor den først kom for retten senere.

 5. Tønder-sagen

  I 2005 modtog politiet i Sønderborg et anonymt tip om misbrug af en lille pige, og det blev begyndelsen til en af Danmarkshistoriens værste sager om børnemishandling.

  I 2007 blev en far fra Tønder dømt til ti års fængsel, efter at han havde tilstået at have solgt sin datter til sex. Da datteren var ti år, begyndte han at leje hende ud til fremmede mænd imod betaling i form af pizza, alkohol eller et par hundrede kroner.

  Faren er også dømt for incest, blufærdighedskrænkelse og sexovergreb på datteren, da hun var mellem 2 og 11 år. Han er også dømt for anden kønslig omgang med lillesøsteren til den såkaldte Tønder-pige.

  I alt har 14 involverede mænd fået fægselsdomme på mellem et og tre år. En enkelt fik seks års fængsel.

  Moren i Tønder-sagen fik en behandlingsdom - blandet andet på baggrund af en skizofrenidiagnose.