Krimi

Forældre tiltalt i misbrugssag - har ikke kunnet identificere mulige medgerningsmænd

Fire børn er i syv år blevet mishandlet groft og misbrugt seksuelt af deres forældre og gæster i hjemmet i Vejen, lyder tiltalen i anklageskriftet.

Det ene af familiens fire børn var blot fire år, da hun i et spil om narkotika og alkohol blev udloddet som præmie til gæsterne i hjemmet.

Gæsterne fik lov til at misbruge hende seksuelt, mens hun blev afstraffet korporligt af faderen. Sådan lyder tiltalen i anklageskriftet.

Det er dog kun pigens forældre og ikke gæsterne, der er tiltalt i sagen, der omhandler grov vold og seksuelt misbrug.

- Der er på nuværende tidspunkt ikke yderligere sigtede personer i sagen, fordi politiet i efterforskningen ikke har været i stand til at identificere de yderligere personer, som angiveligt skulle have været med til at begå nogle af forholdene, fortæller anklager i sagen Rikke Brændgaard-Nielsen.

Torturlignende vold og seksuelt misbrug

Forældrene til de fire børn skal for retten i marts 2019. Begge er de tiltalt for at have mishandlet børnene så groft, at det minder om tortur - blandt andet er børnene blevet slået med bælter og piske.

Ifølge anklageskriftet er børnene systematisk blevet voldtaget både af forældrene og gæster i hjemmet. Seksuelt er de blevet krænket på flere måder - blandt andet med en hund involveret. Endelig er børnene blevet presset til tavshed med dødstrusler.

Straf vil afspejle sagens grovhed

- Jeg har i min tid som anklager ikke oplevet en tilsvarende sag. Det er en særdeles grov sag, og det vil proceduren og min strafpåstand også afspejle, når sagen kommer for retten, fortæller anklager Rikke Brændgaard-Nielsen.

Sagen er en nævningesag, og det betyder, at anklageren som minimum vil kræve en straf på fire år, men den præcise straf, som anklageren går efter, vil hun ikke sige noget om. Sagen er 24 år gammel, men er altså nu rejst alligevel.

- Det er en kombination af lovændringerne, der er kommet om forældelsesfristen siden 2000, sammenholdt med sagens karakter, der har gjort, at vi mener, at den kan rejses, siger Rikke Brændgaard-Nielsen.

Sagen kom politiet i hænde, fordi det ene af de fire børn - en pige - gik til politiet. Hvilken rolle, de tre andre børn har spillet i efterforskningen, vil anklageren ikke kommentere på. Ligeledes vil hun heller ikke kommentere på sagens beviser, eller hvorvidt der har været underretninger om børnene til de offentlige institutioner.

Sager om mishandling og misbrug af børn

 1. Bornholm-sagen

  Landsretten dømte i 2013 en adoptivfar og en mor fra Pedersker på Bornholm til henholdsvis ti og otte års fængsel for at have begået seksuelle overgreb mod kvindens to døtre.

  I mange år fungerede de to piger som sexslaver for forældreparret. Desuden blev en af pigerne tvunget til at have sex med familiens hund. Pigerne blev i perioden med misbruget holdt adskilt fra hinanden og i et vist omfang også fra omverdenen.

 2. Rebild-sagen

  Vestre Landsret afsagde i 2012 en dom på 12 års fængsel til en nordjysk mand, der havde misbrugt otte børn. Seks af dem var hans egne, og de to sidste var veninder til den ene datter.

  Værst gik det udover mandens ene datter, som blev mishandlet og misbrugt seksuelt, fra hun var fem år. Den ene af gangene blev hun hejst op i kroge i loftet.

  I flere tilfælde tvang manden også sine sønner til at misbruge en af deres søstre.

  Rebild Kommune har siden betalt 450.000 kroner i erstatning til børnene og undskyldt, at de ikke greb ind i sagen trods adskilige underretninger fra skole, pædagoger og borgere.

 3. Brønderslev-sagen

  I 2011 afsagde Landsretten dom i den såkaldte Brønderslev-sag. Faren fik 11 års fængsel, mens moren fik fire års fængsel.

  Forældreparret blev dømt for vanrøgt og grov vold mod deres ti sammenbragte børn. Faren blev yderligere også dømt for voldtægt og andre seksuelle krænkelser.

  Værst var det gået ud over parrets ældste datter. Og det var da også hende, der anmeldte forældrene, efter hun var flygtet fra familiens hjem i Brønderslev, hvor hun havde været indespærret på et værelse uden lys og varme.

 4. Esbjerg-sagen

  Syv års fængsel fik en familiefar fra Esbjerg for gennem 20 år at have begået overgreb på otte børn samt truet børnene og været voldelig over for dem.

  Familien kom til Esbjerg efter at have boet på Lolland og i Hvidovre, hvor de første overgreb var foregået. Da familien flyttede til Esbjerg Kommune, fulgte der en underretning fra Hvidovre Kommune, men intet blev gjort, og det er blandt andet en af årsagerne til, at sagen om den såkaldte Esbjerg-mand vakte stor opsigt.

  I 2014 blev manden igen fundet skyldig i at have begået overgreb mod sin egen datter og dennes veninde, som på det tidspunkt var seks år. Datteren havde i første omgang fortrængt episoden, hvorfor den først kom for retten senere.

 5. Tønder-sagen

  I 2005 modtog politiet i Sønderborg et anonymt tip om misbrug af en lille pige, og det blev begyndelsen til en af Danmarkshistoriens værste sager om børnemishandling.

  I 2007 blev en far fra Tønder dømt til ti års fængsel, efter at han havde tilstået at have solgt sin datter til sex. Da datteren var ti år, begyndte han at leje hende ud til fremmede mænd imod betaling i form af pizza, alkohol eller et par hundrede kroner.

  Faren er også dømt for incest, blufærdighedskrænkelse og sexovergreb på datteren, da hun var mellem 2 og 11 år. Han er også dømt for anden kønslig omgang med lillesøsteren til den såkaldte Tønder-pige.

  I alt har 14 involverede mænd fået fægselsdomme på mellem et og tre år. En enkelt fik seks års fængsel.

  Moren i Tønder-sagen fik en behandlingsdom - blandet andet på baggrund af en skizofrenidiagnose.