Krimi

Forældre fængslet i over 20 år gammel sag - kommune har ikke sagsakter

Udover seksuelt misbrug skal børnene ifølge anklageskriftet også være udsat for vold af torturlignende grad, hvor der også har været dyr involveret.

Et forældrepar fra Vejen har siden november sidste år siddet varetægtsfængslet i en sag, der handler om systematisk vold og voldtægt af deres fire børn.

Overgrebene skal have fundet sted for mere end 20 år siden, men først i august sidste år blev de anmeldt, og nu er sagen klar til at komme for retten.

Selvom det nu er mere end 20 år siden, reagerede folk i Vejen torsdag kraftigt på anklagerne.

- Hvad skal man sige? Der er ikke noget at sige. Jeg synes bare, at det er noget grov noget, siger Hans Christian Olesen.

Han kendte til familien, men ikke de formodede overgreb.

- Han var en flink ung mand. De gange jeg har snakket med ham, der har han altid være flink over for mig.

Vold af torturlignende grad

Ifølge anklageskriftet skulle begge forældre have forgrebet sig på børnene fra 1987 til 1994.

- Vi betragter det som en særdeles grov sag, og det vil min procedure og min strafpåstand selvfølgelig også afspejle, når sagen kommer for retten, siger senioranklager Rikke Brændgaard-Nielsen fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Udover det seksuelle misbrug skal børnene også være udsat for vold af torturlignende grad, hvor der også har været dyr involveret.

I 1992 opholdt familien sig en kort periode i Munkebo, der i dag ligger i Kerteminde Kommune.

- Min allerførste reaktion er, at det er en ganske forfærdelig sag, siger Anders Thønning Bjældager, direktør i Kerteminde Kommune, til TV 2.

Fireårig pige var præmie

Også i denne periode skulle volden og misbruget være fortsat, uden at det blev opdaget.

- Det er jo en sag, der er foregået en del år tilbage, og vi har ikke kunnet finde nogen sagsakter på familien. Så jeg tænker, at det er en frygtelig sag, men også at det er svært for os at vurdere, hvilken kontakt vi har haft til familien, lyder det fra Anders Thønning Bjældager.

Ifølge anklagen har begge forældre deltaget i overgrebene. Det samme har besøgende i huset. Blandt andet i et spil om narkotika eller alkohol, hvor den ene af pigerne var præmie. Hun var fire år, da dette fandt sted.

- Det er meget uforståeligt, at det her kunne stå på så længe, uden at nogen har grebet ind. Det håber jeg bliver afdækket gennem retssagen, og så må vi se, om der er nogen, der har svigtet deres pligt til at gribe ind og hjælpe de her børn, som har været i dyb, dyb nød, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Detaljerede forklaringer

Selvom sagen ligger mange år tilbage, skulle der ifølge oplysninger fra Retten i Esbjerg være tale om meget detaljerede forklaringer. Noget anklageren i dag ikke ønskede at uddybe.

- Det skyldes, at sagen skal føres i retten og ikke her, siger senioranklager Rikke Brændgaard-Nielsen.

Sagen bliver behandlet ved et nævningeting ved Retten i Esbjerg i marts og april 2019. Det betyder, at anklagemyndigheden går efter en fængselsstraf, der er længere end fire år.