Krimi

Yahya Hassan dømmes til psykiatrisk behandling

Digteren har erkendt sig skyldig i blandt andet vold og for at have truet en kvinde på livet.

Digteren Yahya Hassan idømmes psykiatrisk behandling på ubestemt tid efter adskillige lovbrud, afgør Retten i Aarhus ifølge Ritzau.

Yahya Hassan havde tidligere torsdag erkendt sig skyldig i anklagerne om vold, trusler, hærværk og blufærdighedskrænkelser.

- De faktiske handlinger erkendes. Han har ikke været sig selv psykisk på de tidspunkter, det er foregået, forklarede hans forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen.

Den prisvindende og rekordsælgende digter var ved Retten i Århus tiltalt for 42 brud på loven, som både er foregået i Danmark og i udlandet. 

Han var blandt andet tiltalt for at være brudt ind og have stjålet en bil fra et ægtepar, for at have truet en kvinde på livet og for at have kørt i påvirket tilstand. Desuden var han tiltalt for gentagne gange at have kontaktet en kvinde, som han havde tilhold imod, for våbenbesiddelse samt for at have stukket en mand med en knust flaske. 

Digteren har siddet varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling siden 16. juli. 

Han har tidligere været fængslet i et år og ni måneder, fordi han havde affyret tre skud i Århus. Et af skuddene ramte en 17-årig dreng i foden. 

Forsvarsadvokat: - Tidligere dom har ikke stor betydning

Anklager fra Østjyllands Politi Tanja Fogt havde tilkendegivet, at hun gik efter at få idømt Yahya Hassan en behandlingsdom. Hun krævede desuden, at digteren skulle frakendes retten til at køre bil i tre et halvt år.

Forsvarsadvokaten havde ikke har nogen indvendinger mod en behandlingsdom, men han mente, at den maksimalt skulle gælde i fem år. Men retten valgte altså at lade dommen være uden tidsfrist.

Ifølge Michael Juul Eriksen er mange af punkterne i anklageskriftet "enslydende og ikke forbundet med særligt høj straf". 

Forsvarsadvokaten har forklaret, at det ikke burde have stor betydning for sagen mod Yahya Hassan, at han tidligere er dømt. 

Slog igennem som 18-årig

Den nu 23-årige Yahya Hassan slog som 18-årig igennem med sin digtsamling 'Yahya Hassan', som forlaget Gyldendal udgav. Der blev solgt mere end 120.000 eksemplarer af digtsamlingen, og det gjorde den til den bedst sælgende debutantdigtsamling i Danmarkshistorien. 

Efterfølgende har Yahya Hassan flere gange været i mediernes søgelys for uheldige eller kriminelle episoder. 

I digtsamlingen, som er skrevet med store bogstaver, råber Yahya Hassan ud om sin opvækst i en ghetto Århus. 

Digteren har med digtsamlingen vundet flere litteraturpriser, blandt andet Weekendavisens Litteraturpris og Bogforums Debutantpris.