Svindelmistænkt var væk fra jobbet tre uger før politianmeldelse

Det er fortsat uvist, hvornår tidligere afdelingsleder i Socialstyrelsen opdagede, at jorden brændte under hende.

64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen var gået i skjul, da hun 25. september blev politianmeldt, mistænkt for at have begået underslæb for 111 millioner kroner.

Hendes hus i Hvidovre står tomt, alle gardiner er trukket for, og hendes navn er streget ud på postkassen.

Den tidligere afdelingsleder i Socialstyrelsen er blevet efterlyst internationalt, men hendes opholdssted er fortsat ukendt.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen har sandsynligvis på det tidspunkt haft rigeligt med tid til at planlægge sin forsvinden.

Faktisk havde hun på tidspunktet for politianmeldelsen et forspring på op til tre uger, kan Ekstra Bladet fredag fortælle på baggrund af et svar fra Socialstyrelsen.

- Det kan oplyses, at den mistænkte af legitime årsager var fraværende fra arbejdspladsen i en periode på cirka tre uger op mod bortvisningen, skriver styrelsen i en mail til avisen.

Årsagen til fraværet fremgår ikke, men Anna Britta Troelsgaard Nielsen var altså sidst på arbejde i starten af september.

Det er omtrent på samme tidspunkt, som Socialstyrelsen konstaterede, at der var foregået uregelmæssigheder med udbetalinger i hendes afdeling i Tilskudsadministrationen, som skulle undersøges nærmere.

Første advarsel i august

Inden da havde et tilsyn i august afsløret, at der var fejl i en udbetaling fra Socialstyrelsen til en kommune.

Det blev også afsløret, at Socialstyrelsen havde overført beløb til en konto i Danske Bank, som ikke tilhørte Socialstyrelsen, og at denne konto gik igen i andre sager, der vedrørte andre kommuner.

Det fremgår af et domsbogsudskrift fra Sø- og Handelsretten, som TV 2/Fyn har fået aktindsigt i.

24. september modtog Socialstyrelsen så oplysningerne, som gav begrundet mistanke om, at en medarbejder uberettiget havde tilegnet sig millionbeløbet, og at kontoen i Danske Bank tilhørte Anna Britta Troelsgaard Nielsen.

Dagen efter blev hun som bekendt meldt til politiet, og endnu en dag senere blev hun officielt bortvist fra arbejdspladsen efter en skriftlig høring. Men på dette tidspunkt var det altså allerede flere uger siden, hun sidst havde været der.

Uvist hvad der fik mistænkt til at stikke af

Tilbage står flere spørgsmål. Hvad var årsagen til den 64-årige afdelingsleders tre ugers fravær? Var hun forinden gennem sin stilling blevet gjort bekendt med, at uregelmæssigheder ved flere udbetalinger blev undersøgt? Og hvornår fik hun de oplysninger, som fik hende til gå i skjul?

TV 2 har i flere dage forsøgt at få et interview med Socialstyrelsen, men det har ikke været muligt.

Ekstra Bladet har desuden spurgt styrelsen, hvor længe den skriftlige høring før bortvisningen af Anna Britta Troelsgaard Nielsen varede. Det har styrelsen ikke ønsket at svare på.

Sikkert er det dog, at den nu efterlyste kvinde har valgt at forsvinde i tidsrummet mellem den første uge i september og 25. september, hvor hun blev politianmeldt.

Bagmandspolitiet gør nu alt, hvad det kan for at komme til bunds i sagen og finde ud af, hvor mange midler de kan få igen. Derudover undersøger man også, om der kan have været andre medvirkende.

- Når vi behandler sager af den her karakter, så er det vigtigt at undersøge, om det er en enkeltstående person eller om det er et bredere persongalleri, der er involveret, har Statsadvokat Morten Niels Jakobsen tidligere sagt til TV 2.

På nuværende tidspunkt er yderligere tre personer mistænkt i forbindelse med sagen. Ikke for at havde medvirket til svindlen, men for at have har fået del i nogle af de penge, som den hovedmistænke 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen er sigtet for at have svindlet sig til.

Der er tale om to kvinder, der er sigtet for hæleri, og en mand, der er mistænkt for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Alle tre er omfattet af navneforbud.