Millionsvindel i Socialstyrelsen

Socialstyrelsen politianmelder tre foreninger for svindel for millioner

Socialstyrelsen har ikke fundet sammenhæng mellem de nye anmeldelser og den verserende sag om svindel for 111 millioner kroner.

Socialstyrelsen har politianmeldt tre frivillige foreninger, som ifølge styrelsen har svindlet med offentlige midler.

Det fremgår af en pressemeddelelse på Socialstyrelsens hjemmeside.

De tre foreninger har fra 2014 og frem til i dag modtaget penge til i alt 25 projekter.

- I forbindelse med en udbetaling til en af foreningerne opdager vi en uregelmæssighed, der fører til en nærmere undersøgelse af tilskud betalt til denne og to andre foreninger, hvor der tilsyneladende er nogle fællestræk. Vi beder derfor foreningerne om at dokumentere, at projekterne er gennemført korrekt. Da vi ikke har kunnet få det bekræftet, har vi nu indgivet en politianmeldelse, siger Birgitte Anker, der er direktør for Socialstyrelsen.

Det er forkasteligt. Det her går ud over alle gode, solide foreninger

Mai Mercado, socialminister

Har modtaget millioner siden 2014

Den ene forening har modtaget 2,2 millioner kroner i perioden 2014-2017, den anden forening har modtaget 1,2 millioner kroner fra 2015 til 2017, mens den tredje forening har modtaget cirka en million kroner det seneste år.

De tre foreninger har fået midlerne fra ansøgningspuljer på børne- og socialområdet.

Socialstyrelsen understreger, at man ikke har konstateret en sammenhæng mellem mistanken til de frivillige foreninger og den verserende sag, hvor en 64-årig kvinde er beskyldt for at svindle sig til 111 millioner kroner.

Det er tre foreninger, der er centreret omkring samme personkreds

Mai Mercado (K), socialminister

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) Bekræfter over for TV 2, at der ikke er sammenhæng mellem de to sager.

- Det er ikke blevet opdaget som et led i oprydningen af den store svindelsag på 111 millioner. Det er to separate sager, siger Mercado.

Primært puljer fra civilsamfundsområdet

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvilke foreninger der er tale om, men socialministeren fortæller til TV 2, at der er tale om foreninger drevet af samme person eller personer. 

- Det er ikke tre foreninger, der bare er blevet opdaget. Det er tre foreninger, der er centreret omkring samme personkreds, siger Mai Mercado.

I pressemeddelelsen fremgår det, at foreningerne blandt andet har benyttet ansøgningspuljen til frivilligt socialt arbejde, udlodningspuljen til særlige sociale formål og ansøgningspuljen til sommerferiehjælp.

- Det er jo forkasteligt. Det her går ud over alle gode, solide foreninger, som laver et rigtig godt socialpolitisk arbejde, siger socialministeren til TV 2.

Men hun vil ikke skærpe kravene til puljemodtagerne. 

- Selvom vi nu står med et broddent kar så skal det ikke gå ud over alle de gode, fantastiske foreninger, som laver et rigtig godt socialpolitisk arbejde, som vi ikke skal til at overdynge med nye krav.

Socialstyrelsen bad 8. oktober Københavns Politi om at undersøge, om der var grundlag for at rejse tiltale mod foreningerne for svig i forhold til offentlige midler, dokumentfalsk og overtrædelse af bogføringsloven.