Millionsvindel i Socialstyrelsen

Endnu en mistænkt i kæmpe svindelsag

Dommeren har valgt at nedlægge navneforbud i sagen.

I sagen om svindel for 111 millioner kroner er endnu en person mistænkt.

Det oplyser anklager Helle Sørensen fredag ved et retsmøde i Københavns Byret.

Den mistænkte er en mand, der formentlig vil blive sigtet for medvirken til hæleri. Mandens beskikkede advokat, Henrik Dupont, har ingen kommentarer til sagen.

64-årig kvinde - Anna Britta Troelsgaard Nielsen - mistænkt - 111 millioner

Københavns Byret har konkluderet, at der ikke kan nedlægges navneforbud i sagen. Dommeren lagde vægt på lovovertrædelsens grovhed sammenholdt med den 64-åriges betroede stilling.

TV 2 følger de presseetiske regler, der fastslår, at ”En sigtets eller tiltalts navn eller anden identificering bør udelades, når ingen almen interesse taler for at offentliggøre navnet”.

TV 2 vælger derfor at bringe navnet af flere årsager:

  • Sagen har stor samfundsmæssig interesse
  • Forbrydelsens grovhed og omfang med offentlige midler
  • Anna Britta Troelsgaard Nielsen har haft en betroet stilling i Socialstyrelsen

To kvinder sigtet

Ved retsmødet i byretten blev der nedlagt navneforbud i sagen.

Pressen protesterede imod navneforbuddet, men dommer Jens Staunsbøll tilsidesatte pressens indsigelser med den begrundelse, at den mistænkte ikke besidder en betroet stilling, og at man endnu er på et meget tidligt stadie i sagen.

Retsmødet tog fem minutter, og det kom frem, at den mistænkte befinder sig meget langt fra Danmark, og at han nu er mistænkt for paragraf 290 stk. 2 om hæleri af særlig grov beskaffenhed. Det vil sige, at straffen går op til seks års fængsel.

Bagmandspolitiet oplyste fredag, at to kvinder er sigtet i sagen. De er sigtet for hæleri og beskyttet af navneforbud.

Politiet mistænker, at to kvinder har fået del i nogle af de penge, som den hovedmistænke 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen er sigtet for at have svindlet sig til.

Internationalt efterlyst

Hovedpersonen, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, er internationalt efterlyst for at have begået underslæb for 111 millioner kroner. Pengene skal være kommet fra hendes arbejdsplads, Socialstyrelsen, hvor hun har været ansat i 40 år.

En af årsagerne til, at der ikke gælder et navneforbud i forhold til Anna Britta Troelsgaard Nielsen, er, at hun havde en betroet stilling.

Underslæbet skulle have fundet sted over en årrække, der strækker sig fra 2002 til 2018. 

Et retsdokument fra Statsadvokaten for Særlig økonomisk og international kriminalitet, som TV 2 er i besiddelse af, viser, hvordan Anna Britta Troelsgaard Nielsen kan have snydt.

Ifølge dokumentet har hun udnyttet sin adgang til systemerne ved "at indsætte egne kontonumre enten ved oprettelsen af fiktive projekter og fiktive tilskudsmodtagere eller ved at rette beløbsmodtageren af tilskudsbeløb". 

Dyr hestehobby

Sagen om den omfattende svindel i Socialstyrelsen kom frem tirsdag i denne uge, da Børne- og Socialministeriet kunne fortælle, at en betroet medarbejder var politianmeldt for at have overført de mange millioner til sine egne bankkonti over en årrække.

Pengene skulle være gået til udsatte grupper, men i stedet har det vist sig, at der har været 274 udbetalinger til konti, som sættes i forbindelse med den 64-årige kvinde. 

Hvor pengene er forsvundet hen vides ikke på nuværende tidspunkt, men TV 2 har de seneste dage kunnet fortælle, at Anna Britta Troelsgaard Nielsen har købt dyre heste og deltaget i internationale stævner.

Desuden kan TV 2 fredag afsløre, at hun har brugt mange penge i Silonque-distriktet nord for den sydafrikanske by Phalaborwa, hvor hun blandt andet står som ejer at et stort hus.