Ødegård i Sverige ransaget i dansk svindelsag for 111 millioner

64-årig kvinde mistænkt for svindel i Socialstyrelsen ejer et hus i Sverige, som svensk politi er blevet bedt om at ransage i denne uge.

Svensk politi er blevet inddraget i sagen om den 64-årige kvinde Anna Britta Troelsgaard Nielsen, der som ansat i Socialstyrelsen er mistænkt for at have overført 111 millioner kroner til sig selv.

Det skete på anmodning fra dansk politi, der har bedt svenskerne om at ransage en ejendom i Sverige, der ejes af den mistænkte kvinde.

Det viser retsdokumenter, som TV 2 har fået indsigt i.

Der er tale om en ødegård i Rolfstorp lidt syd for Gøteborg med et tilhørende areal på 2,21 hektar, som Anna Britta Troelsgaard Nielsen i 2015 erhvervede for 900.000 svenske kroner, svarende til 644.800 kroner.

Politi spurgte lokale om kvinden

Ifølge dokumenterne oplyste dansk politi de svenske kollegaer om, at det hastede med at få foretaget ransagningen. Den blev gennemført torsdag, fortæller den mistænkte kvindes svenske advokat, Björn Engdahl.

Under ransagningen beslaglagde politiet blandt andet papirer, dokumenter og nøgler, oplyser advokaten.

TV 2 var torsdag til stede ved ejendommen i Sverige, hvor to ansatte i Kammeradvokaten kom for at besigtige ejendommen. Kammeradvokaten er kurator i forbindelse med Anna Britta Troelsgaard Nielsens personlige konkurs.

Kammeradvokaten har foreløbigt beslaglagt et indestående beløb på en dansk konto, en ejendom i Danmark samt altså ødegården i Sverige.

TV 2 har talt med en lokal beboer fra området, Björn Uhlen, der har mødt Anna Britta Troelsgaard Nielsen flere gange.

- Hun er sød og rar. Der har ikke været nogen problemer, og jeg har hjulpet hende et par gange med huset.

64-årig kvinde - Anna Britta Troelsgaard Nielsen - mistænkt - 111 millioner

Københavns Byret har konkluderet, at der ikke kan nedlægges navneforbud i sagen. Dommeren lagde vægt på lovovertrædelsens grovhed sammenholdt med den 64-åriges betroede stilling.

TV 2 følger de presseetiske regler, der fastslår, at ”En sigtets eller tiltalts navn eller anden identificering bør udelades, når ingen almen interesse taler for at offentliggøre navnet”.

TV 2 vælger derfor at bringe navnet af flere årsager:

  • Sagen har stor samfundsmæssig interesse
  • Forbrydelsens grovhed og omfang med offentlige midler
  • Anna Britta Troelsgaard Nielsen har haft en betroet stilling i Socialstyrelsen

Ifølge Bjørn Uhlen har den mistænkte kvinde fortalt, at hendes job er at skrive bøger.

- Det har mange troet på, men vi vidste jo ikke meget om hende, siger han.

Andre lokale fortæller, de er blevet opsøgt af svensk politi, der var i området omkring ødegården. Politiet ville ikke fortælle, hvad sagen konkret handlede om, men sagde, at de ledte efter den mistænkte kvinde.

Svindlede igennem 16 år

Anna Britta Troelsgaard Nielsen er mistænkt i en sag om underslæb på 111 millioner i Tilskudsadministrationen under Socialstyrelsen. Hun skulle have udnyttet sin adgang til Socialstyrelsens tilskudsadministrationssystem til at indsætte egne kontonumre. Det fremgår af retsdokumenter fra Statsadvokaten.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen er blandt andet mistænkt for at have taget penge fra satspuljemidlerne, som var tiltænkt udsatte grupper.

Der er ikke overblik over, hvilke grupper pengene skulle være gået til, men svindlen med de 111 millioner kroner er foregået gennem 274 udbetalinger fra 2002 til 2018.

Hun har bopæl i en villa i Hvidovre og har fået Dronningens Fortjenstmedalje for sit arbejde.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen og hendes datter har levet et liv med dyre heste, hvilket kunne løbe op i flere millioner om året.

Hun er nu internationalt efterlyst af Interpol, oplyser Bagmandspolitiet.