Krimi

'Kvinden med den tunge kuffert' risikerer otte års fængsel

Den 60-årige kvinde har siddet varetægtsfængslet, siden hun blev anholdt på Hotel Marina i Vedbæk nord for København.

En 60-årig norsk kvinde, kendt som 'Kvinden med den tunge kuffert', risikerer op til otte års fængsel, når hun i december ved retten i Lyngby står tiltalt for i alt 24 tilfælde af bedragerier og tyverier.

Lovovertrædelserne er begået over hele Danmark fra 2014, til hun blev anholdt i juli i år. Det fremgår af anklageskriftet mod kvinden, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Hun er tiltalt for i alt 22 tilfælde af bedrageri af særlig grov beskaffenhed fra april 2014 til juli 2018. Anklagemyndigheden har i alle sager rejst tiltale efter straffelovens paragraf 279 om bedrageri, men også efter paragraf 286 stykke 2, hvor straffen kan stige til fængsel op til otte år, blandt andet "når et større antal forbrydelser er begået".

Tiltalt for to tyverier

Derudover er 'Kvinden med den tunge kuffert' tiltalt for to tyverier. I alt mener anklagemyndigheden, at hun har begået bedragerier og tyverier for et beløb på knap 37.000 kroner.

Den 60-årige kvinde har siddet varetægtsfængslet i sagen siden juli. Hun er kendt fra en podcastserie, som Politiken og Third Ear har lavet, med titlen 'Kvinden med den tunge kuffert', som er en reference til et af de første signalementer af kvinden i podcasten.

Både i Norge og Sverige er kvinden dømt for adskillige bedragerier. I 2012 blev hun idømt to års ubetinget fængsel i Norge. I Sverige har hun ifølge svenske Aftenposten otte domme i en tiårig periode fra 1992 til 2002, og hun er af landets medier blevet udnævnt til "Nordens største bedrager".

Afsløret af kvinde fra Holte

Det var et af disse forsøg på bedrageri, der i slutningen af juli førte til hendes anholdelse på Hotel Marina i Vedbæk nord for København. En kvinde fra Holte-egnen lånte den 60-årige norske kvinde 1600 kroner, da den 60-årige havde fortalt, at hendes pung lå i hendes søns bil i Norge. Men efterfølgende fattede kvinden mistanke til historien.

- Hun gik ind og fandt historierne om hende på nettet, og hun fandt også ud af, at hun boede på Hotel Marina, har Allan Lørup, politikommissær ved Nordsjællands Politi, tidligere fortalt TV 2.

Her konfronterede kvinden den 60-årige tidligt om morgenen - hun fik 600 af de 1600 kroner, hun havde lånt den 60-årige, tilbage og en mobiltelefon i pant for resten af beløbet. Derefter kontaktede kvinden Nordsjællands Politi, som kort efter kunne anholde 'Kvinden med den tunge kuffert'.

Den 60-årige kvinde har ikke ønsket at blive afhørt af politiet, og hun har også instrueret sin forsvarer, Ulla Wulff Hansen, om ikke at tale med pressen. Men Ulla Wulff Hansen har tidligere oplyst, at kvinden "i alt væsentligt" nægter sig skyldig.