Krimi

Forsinkede kameraer nu opsat på 30 vejbroer - skal modvirke stenkast

Danmark har de seneste år været ramt af adskillige episoder med stenkast fra motorvejsbroer. (ARKIVFOTO) Fotograf Sonny Munk Carlsen / Scanpix Denmark

Værst gik et stenkast ud over en tysk familie på fynske motorvej i 2016.

Der er nu opsat kameraer på 30 forskellige vejbroer i Danmark.

Kameraerne skal overvåge og dermed modvirke stenkast mod biler på motorvejene. Det skriver Rigspolitiet torsdag i en pressemeddelelse. 

- At kaste sten eller andet mod biler, der kører i høj fart, er helt ubegribeligt farligt. Det har vi desværre set tragiske eksempler på, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiets nationale efterforskningscenter.

- Med kameraerne håber vi, at vi i endnu højere grad kan afholde folk fra at gøre noget så tankeløst. Skulle det alligevel ske, så har vi forhåbentlig bedre kort på hånden til at efterforske sagen og pågribe gerningsmændene, fortæller politiinspektøren. 

Der er desuden opsat skjulte kameraer på vejbroer, hvor der ikke skiltes med kameraovervågning.

Forsinkede kameraer

Opsætningen af kameraerne sker, efter at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i november sidste år meldte ud, at der skulle sættes kameraer op på 30 forskellige vejbroer i Danmark for at forhindre stenkast mod bilerne.

I slutningen af august afslørede Radio 24syv, at kun 3 ud af de 30 kameraer var blevet sat op. Rigspolitiet forklarede forsinkelsen med, at det havde taget tid at udarbejde de tekniske specifikationer samt at finde ud af, hvor kameraerne skulle sættes op.

Og nu er alle 30 kameraer altså sat op. 

Tysk kvinde dræbt og mand invalid

Kravet om overvågning kom, efter der var sket en række alvorlige stenkast fra danske motorvejsbroer. 

Det mest alvorlige stenkast gik ud over en tysk familie i 2016. Der blev kastet en stor betonflise fra en motorvejsbro på fynske motorvej, som ramte og dræbte en tysk kvinde. Manden, som også befandt sig i bilen, blev invalid, efter han var blev ramt af betonflisen. 

Gerningsmanden blev aldrig fundet.