Lippert

Tidligere efterforskningschef: - Der findes to hovedtyper af svindlere

Bent Isager-Nielsen tegner et portræt af, hvem det er, der svindler for mange millioner kroner.

Fascination og mystik omgærder de sager, hvor mennesker svindler for millioner af kroner og opnår luksuriøse liv gennem løgn og bedrag.

Danmark har tidligere været ramt af flere skandalesager. Blandt andre Stein Bagger fra IT Factory og Amanda Jacobsen fra Gate Gourmet har været midtpunkter i sager, hvor der er blevet svindlet for henholdsvis 862 og 130 millioner kroner.

Nu er 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen eftersøgt for at have svindlet og begået underslæb for 111 millioner kroner mod Socialstyrelsen, hvor hun i sin tid arbejdede. Hun er mistænkt for at have overført pengene til sine egne konti i perioden fra 2002 til 2018. 

I TV 2 NEWS-programmet 'Lippert' tegner den tidligere efterforskningschef Bent Isager-Nielsen et portræt af, hvem der svindler for så mange penge.

Han fortæller, at der findes to hovedtyper af svindlere. Den ene er flamboyant. 

- Det er med store armbevægelser. Vi kender dem ofte fra medierne. De har selv været med til at iscenesætte sig som de her vidundere, siger han og fortsætter:

- De skaber næsten deres eget image, deres egen virkelighed og næsten grobunden for deres egen kriminalitet, siger Bent Isager-Nielsen.

64-årig kvinde - Anna Britta Troelsgaard Nielsen - mistænkt - 111 millioner

Københavns Byret har konkluderet, at der ikke kan nedlægges navneforbud i sagen. Dommeren lagde vægt på lovovertrædelsens grovhed sammenholdt med den 64-åriges betroede stilling.

TV 2 følger de presseetiske regler, der fastslår, at ”En sigtets eller tiltalts navn eller anden identificering bør udelades, når ingen almen interesse taler for at offentliggøre navnet”.

TV 2 vælger derfor at bringe navnet af flere årsager:

  • Sagen har stor samfundsmæssig interesse
  • Forbrydelsens grovhed og omfang med offentlige midler
  • Anna Britta Troelsgaard Nielsen har haft en betroet stilling i Socialstyrelsen

Den anden er mere tilbageholden. 

- Den lidt forsigtige regnearksmedarbejder, som har adgang til nogle systemer - ofte fordi man har opbygget tillid til dem. De lever ofte et helt andet liv. Stille og roligt, fortæller den tidligere politiinspektør og efterforskningschef .

Hvilken type er den eftersøgte kvinde?

Bent Isager-Nielsen kender ikke den eftersøgte Anna Britta Troelsgaard Nielsen, men han tør godt give et bud på, hvilken type hun er. 

- Jeg vil tro, at hun repræsenterer den anden af de to hovedtyper. Den, der stille og roligt lever skjult, har opnået stor goodwill og tillid på sin arbejdsplads og derfor har haft de muligheder, fortæller han. 

Der kan være flere motiver, der driver mennesker til at begå svindel. 

- Jeg ved fra mange andre sager, at det kan være noget med hovmod - "det her kan jeg slippe afsted med". Ofte er det også noget mere pragmatisk. Man har måske en hobby, som man ikke kan finansiere med sin almindelige løn.

Når man ikke bliver opdaget første gang

- Jeg tror, at den type sidder og falder over en mulighed for at gøre det. Jeg har set mange gerningsmænd, som tænker, "at nu bliver det nok snart opdaget". Men hvis ikke det bliver opdaget, så starter den lidt hovmodige holdning, siger Bent Isager-Nielsen.

Det kan være en glidebane ind i mere kriminalitet, hvis ikke gerningsmanden bliver opdaget. Særligt for de kriminelle som svindler, for de har nogle særlige personlige træk.

- Jeg har set det i mange mentalerklæringer. De har styrke, de har mangel på empati, de har lidt hovmod og narcissistiske træk, og de nyder det her, forklarer den tidligere Rejseholdet-chef. 

- Jeg er ikke psykiater, men min erfaring siger mig, at de har evnen til at være kolde i øjeblikket, til at holde flere bolde i luften og lægge den dårlige samvittighed væk, uddyber han.

Føler de sig skyldige?

- Mange kriminelle retfærdiggør deres handlinger, så det giver mening over for dem selv. For ellers kunne de ikke gennemføre det. Hvis de inderst inde følte, "jeg er en rigtig skiderik", så er det rigtig svært for mennesker, fortæller Bent Isager-Nielsen. 

Når svindel bliver afsløret, er der nogle, der fortsætter med at lyve, mens andre fortæller sandheden. Bent Isager-Nielsen har dog ikke mødt mange, som fortryder deres handlinger. 

- Min erfaring er, at få af dem fortryder. De har følt sig presset eller lokket ind i det og kan ikke komme ud af det igen, men har hele tiden haft dårlig samvittighed, siger han. 

Se hele programmet på TV 2 Play.