Millionsvindel i Socialstyrelsen

Her er fem af historiens største danske svindelsager

En 'betroet' medarbejder er politianmeldt for millionsvindel i Socialstyrelsen. Vi kigger tilbage på fem andre store svindelsager.

En 64-årig kvinde er tirsdag blevet internationalt efterlyst i forbindelse med svindel for 111 millioner kroner.

Børne- og Socialministeriet har netop afdækket en stor sag, hvor der er mistanke om svindel med offentlige midler. Nærmere bestemt skal den 64-årig kvinde, som har arbejdet i Tilskudsadministrationen under Socialstyrelsen i 40 år, være lykkedes med at overføre de mange pengebeløb til sin egen konto fra fra 2002 til 2018. 

Sagen er anmeldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK), bedre kendt som Bagmandspolitiet.

I den forbindelse har vi samlet fem af de største svindelsager herhjemme gennem årene. 

IT Factory / Stein Bagger

Stein Bagger blev i 2009 idømt syv års ubetinget fængsel for at have udført bedrageri og dokumentfalsk af særlig grov karakter for op mod én milliard kroner via fiktive leasingselskaber.

Bagger flygtede til USA efter IT Factorys konkurs, men meldte sig selv på en politistation den 6. december 2008 i Los Angeles, og erkendte sig skyldig i bedrageri og dokumentfalsk ved retten i Lyngby, da han vendte hjem til Danmark.

Som ung var Stein Bagger gået konkurs med en række selskaber indenfor it- og helsekostprodukter. Bagger vandt dog også Ernst & Youngs vækstskaberkonkurrence 'Entrepeneur Of The Year' i 2008.

Stein Baggers fald var stort set sammenfaldende med finanskrisens udvikling. Bagger snød blandt andet Danske Bank for 350 millioner kroner. 

PFA-skandalen / Thorsen og Trads

I 1999 blev administrerende direktør i PFA Byg, Rasmus Trads, og byggematadoren Kurt Thorsen afsløret i at have forfalsket PFA-direktør Andre Lublins underskrifter på økonomiske garantier for 3,6 milliarder kroner til Thorsen-ejede selskaber. 

Trads og Thorsen havde begået deres svindel med henblik på at bygge luksuslejligheder i Tuborg Havn og en ferieby i Spanien. Retssagen mod de to blev fulgt tæt i medierne og endte med en fængselsstraf til Kurt Thorsen på seks år, mens Rasmus Trads blev idømt fire års fængsel.

Trads bedyrede undervejs, at Kurt Thorsen havde presset ham til at forfalske underskrifterne og andre dokumenter, mens Thorsen nægtede sig skyldig.

Gate Gourmet / Amanda Jacobsen

Amanda Nyholm Jacobsen blev i februar 2013 idømt fire et halvt års fængsel ved Østre Landsret for at have bedraget sin tidligere arbejdsplads, det schweiziske cateringfirma Gate Gourmet, for over 130 millioner kroner. 

Amanda Jacobsen var direktør i selskabets danske afdeling og fik oveni en bøde på 60 millioner kroner for underslæb og dokumentfalsk.

Den iransk-fødte kvinde erkendte, at hun havde forfalsket kontoudskrifter, så hendes svindel ikke ville blive opdaget. I en årrække siden 2008 havde hun nemlig ad flere omgange hævet store beløb på cateringfirmaets konto.

Den omfattende svindel finansierede et liv på første klasse med blandt andet luksusbiler, et ekstremt højt privatforbrug og en dyr villa på Strandvejen, som hun fik renoveret for anslåede 50 millioner kroner. Hun har siden fået arbejde som kirketjener. 

Nordisk Fjer / Johannes Petersen

Nordisk Fjer producerede dyner, puder og sengetøj, men var op igennem 1980'erne kommet i økonomiske problemer.

Det gjorde firmaets bestyrelsesformand og direktør, Johannes Petersen, dog alt for at skjule ved at gennemføre fiktive handler mellem Nordisk Fjers egne datterselskaber.

Samtidig holdt han skiftende revisorers kritiske bemærkninger hemmelige over for resten af bestyrelsen. Svindlen løb op i mere end tre milliarder kroner og stoppede først, da den blev afsløret af Dagbladet Børsen i 1991. Få dage efter skød Johannes Petersen sig selv i sit sommerhus. 

Atea-sagen

Den omfattende bestikkelsessag, der er beskrevet som en af danmarkshistoriens største, begyndte i 2014, da den nytiltrådte direktør i det børsnoterede it-selskab Atea blev gjort opmærksom på den særlige konto 2840 i selskabet.

På den blev overført 1,5 procent af pengene fra salg og kontrakter til Region Sjælland.

Kontoen blev dog, uden regionens vidende, samtidig brugt til at betale for en lang række overdådige rejser og middage med flere af Ateas tidligere topfolk og blandt andre Region Sjællands tidligere it-direktør og it-chef.

Der var tale om middage på nogle af Danmarks dyreste restauranter og luksuriøse rejser til steder som Las Vegas og Dubai for flere hundrede tusinde kroner gennem flere år. Især rejsen til Dubai i 2014 vakte stor opsigt, da den indeholdt flybilletter på businessclass, Formel 1-billetter, luksushotel og restaurantbesøg.

Sagen handler om bestikkelse mellem chefer i Atea på den ene side og chefer i Region Sjælland og Rigspolitiet på den anden side.

De syv personer og Atea blev tiltalt for sammenlagt 38 forhold af bestikkelse og underslæb og nægtede sig alle skyldige. 

Alle de tiltalte i sagen blev kendt skyldige ved retten i Glostrup i slutningen af juni. Den hårdeste dom lød på halvandet års fængsel. Flere af de dømte har anket dommen, mens en tidligere it-direktør i Rigspolitiet har valgt at acceptere sin dom.