Det ved vi om kvinden, der har været efterlyst for storsvindel

Der begynder at tegne sig et billede af Anna Britta Troelsgaard Nielsen, som er anholdt for svindel med mindst 111 millioner.

Den 9. oktober kunne Børne- og socialminister Mai Mercado (K) på et pressemøde fortælle, at en "betroet medarbejder" havde udnyttet sit stilling til at svindle.

Siden har journalister og myndigheder over hele landet gravet i, hvem hun er, og hvordan det kunne ske.

Kvinden hedder Anna Britta Troelsgaard Nielsen, og hun har været internationalt efterlyst i sagen om underslæb for 111 millioner kroner - som med renterne in mente løber op i et samlet krav på 122.751.069 kroner - altså knap 123 millioner kroner. 

Men mandag blev den danske kvinde anholdt i en lejlighed i den sydlige del af Johannesburg. 

TV 2 har her samlet et overblik over, hvad vi ved om Anna Britta Troelsgaard Nielsen.

Nedenfor står oplysningerne i punktform. Efter punkterne er uddybende information.

Her er, hvad vi ved om Anna Britta Troelsgaard Nielsen:

  • Hun er 64 år - og hun har tre børn. Ifølge TV 2s oplysninger to døtre og en søn. Hendes mand døde i 2005.
  • Hun har arbejdet i Socialstyrelsen i 40 år og har fået Dronningens Fortjenstmedalje.
  • Hun har bopæl i Hvidovre. Det er dog ikke her, hun befinder sig. Da TV 2 besøgte hendes adresse 9. oktober var der ingen, der åbnede, og alle gardiner var rullet for. Hendes hjem havde både en elektrisk port og videoovervågning. Hendes navn var streget ud på postkassen. Naboen har ikke set hende i flere dage, men hun plejede at gå med tur med sine hunde, når hun ikke opholdt sig for sig selv.
  • Hun er erklæret personlig konkurs den 4. oktober ved Sø- og Handelsretten. Siden har de beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige, et indestående på en konto samt eventuelle biler tilhørende ejendommene. Fra ødegården i Sverige har de hentet flere dokumenter og nogle nøgler.

Nedenfor er uddybende oplysninger til punkterne.

Udnyttede adgang som superbruger

Et retsdokument, som TV 2 er i besiddelse af, fra Statsadvokaten for Særlig økonomisk og international kriminalitet, viser deres udlægning af, hvordan Anna Britta Troelsgaard Nielsen kan have snydt.

Ifølge dokumentet har hun udnyttet sin adgang til systemerne ved "at indsætte egne kontonumre enten ved oprettelsen af fiktive projekter og fiktive tilskudsmodtagere eller ved at rette beløbsmodtageren af tilskudsbeløb". 

Og det har ikke krævet det helt store. Det siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

- Det er ikke særligt avanceret. Jeg synes, at det er simpelt, når man har haft denne her brugeradgang. Det er det helt store svigt. Der åbner sig jo en ladeport af svindelmuligheder med så stor en adgang, så kan man jo gøre alt.

Der har i alt været 274 udbetalinger til den pågældende medarbejder. I 2010 blev der overført hele 15,4 million.

Erklæret konkurs

Anna Britta Troelsgaard Nielsen blev torsdag 4. oktober erklæret konkurs. Kurator for konkursen er den højt profilerede partner hos Kammeradvokaten Boris Frederiksen.

64-årig kvinde - Anna Britta Troelsgaard Nielsen - mistænkt - 111 millioner

Københavns Byret har konkluderet, at der ikke kan nedlægges navneforbud i sagen. Dommeren lagde vægt på lovovertrædelsens grovhed sammenholdt med den 64-åriges betroede stilling.

TV 2 følger de presseetiske regler, der fastslår, at ”En sigtets eller tiltalts navn eller anden identificering bør udelades, når ingen almen interesse taler for at offentliggøre navnet”.

TV 2 vælger derfor at bringe navnet af flere årsager:

  • Sagen har stor samfundsmæssig interesse
  • Forbrydelsens grovhed og omfang med offentlige midler
  • Anna Britta Troelsgaard Nielsen har haft en betroet stilling i Socialstyrelsen

Han var også kurator på sagen om Stein Bagger og IT Factory.

- Jeg kan bekræfte, at der er indtruffet en konkurs i forhold til den pågældende. Vi er lige nu i gang med at undersøge, hvad der er af aktiver. Det kan tage både kort tid og lang tid. Der er stadig et stykke arbejde foran os, før vi har dannet os det fulde overblik over konkursboet og de værdier, der ligger i det, siger kurator Boris Frederiksen til TV 2 Fyn.

Siden konkursen er der beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige, et indestående på en konto samt eventuelle biler tilhørende ejendommene. Og fra ødegården i Sverige har de hentet flere dokumenter og nogle nøgler, oplyser en svensk advokat.

Dyre rideheste og ejendomme i udlandet

Foreløbig har advokaten beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige samt et indestående på en konto i et dansk pengeinstitut. 

- Men det er ikke tilnærmelsesvist noget, der kommer op i nærheden af de beløb, der synes at mangle, siger Boris Frederiksen til Ritzau.

Kvinden har ifølge TV 2s oplysninger dyre rideheste som hobby. Hun har købt flere heste og deltaget i internationale stævner med sin datter. Noget, som fagfolk over for TV 2 har vurderet nemt kan løbe op i udgifter på fem-ti millioner kroner om året.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen har også haft kontakt med det mondæne og eksklusive stutteri Schockemöhle i det vestlige Tyskland.

TV 2 har også kunnet fortælle, at kvindens ene datter i 2012 oprettede et firma i Holland, som over to år fik tilført 15 millioner danske kroner.

Hun er 64 år, har bopæl i en villa i Hvidovre og har fået en officiel udmærkelse for sit arbejde. Og så er hun mistænkt for underslæb på 111 millioner i Tilskudsadministrationen under Socialstyrelsen i løbet af 16 år.

Hertil kommer, at hun sammen med sin søn har investeret store summer i Phalaborwa i Sydafrika. Her har de købt flere landestykker samt købt og bygget ejendomme i området, der er kendt for eksklusiv safari.

Kilder i Phalaborwa beskriver over for TV 2, at sønnen har været kendt for at have et løssluppent forhold til penge, som blandt andet blev brugt på dyre biler.

Da TV 2 besøgte  huset i Phalaborwa var der dog ingen hjemme. Og ifølge gartneren, der bad TV 2 om at gå, har moren og sønnen ikke været i området siden februar i år.

Efterlyst internationalt

Anna Britta Troelsgaard Nielsen blev politianmeldt den 25. september og bortvist fra Socialstyrelsen dagen efter. Men på dette tidspunkt havde hun allerede været fraværende fra arbejdspladsen i en periode på cirka tre uger "af legitime årsager", har styrelsen oplyst til Ekstra Bladet. På et tidspunkt i denne periode har hun tilsyneladende valgt at gå under jorden. 

Hendes advokat er Nima Nabipour. Han har været i kontakt med hende, fortæller han. Men han vil ikke komme ind på, hvordan hun forholder sig til sagen, og henviser til sin tavshedspligt.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen vil ikke oplyse, hvorvidt Bagmandspolitiet efterforsker andre medarbejdere i ministeriet, om der har været kontakt med kvindens familie eller om der er foretaget undersøgelser på hendes bopæl.

Risikerer otte års fængsel

Statsadvokaten vil heller ikke kommentere på Anna Britta Troelsgaard Nielsens privatforbrug, eller hvorvidt midlerne er blevet fastfrosset. Men han forsikrer, at alle redskaber tages i brug for at finde alle de svindlede millioner. 

- Når man taler om økonomisk kriminalitet med et stort udbytte, er det vigtigt, at man får fat i det, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Det er meget stødende for retsopfattelsen, hvis midler ikke kan komme retur, siger han. 

Chefen for Bagmandspolitiet oplyser, at strafferammen er op til otte års fængsel.

Det er for tidligt at sige, om Anna Britta Troelsgaard Nielsen kommer til at erklære sig skyldig i anklagerne, siger hendes advokat.

Han håber at kunne gennemgå sagsmaterialet med sin klient og holde møder med hende.

Underslæb i Socialstyrelsen

  1. 2018

    1. I forbindelse med en intern kontrol i Tilskudsadministrationen i Socialstyrelsen konstateres der fejl i udbetalingen af tilskudsmidler.

    2. Det konstateres, at der ikke er tale om almindelige fejl, og Socialstyrelsen undersøger derfor uregelmæssighederne nærmere.

    3. Socialstyrelsen indhenter og undersøger forskellige data med henblik på at få klarlagt årsagen til uregelmæssighederne i tilskudsudbetalingerne.

    4. Socialstyrelsen modtager data, som viser, at der er grundlag for en begrundet mistanke om, at en medarbejder uberettiget har tilegnet sig større beløb i forbindelse med sit arbejde i Tilskudsadministrationen.

       

      Socialstyrelsen orienterer straks departementet om mistanken.

       

      Ministeren orienteres kort mundtligt om, at der foreligger mistanke om uberettiget tilegnelse af tilskudsmidler.

    5. Socialstyrelsen anmelder medarbejderen til Fyns Politi. Sagen er senere overdraget til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

       

      Departementet og Socialstyrelsen igangsætter en intern undersøgelse af sagen, og der søges bistand til såvel den revisionsmæssige og den juridiske håndtering af sagen.

    6. Efter en skriftlig høring bortviser Socialstyrelsen medarbejderen.

       

      Ministeren orienteres skriftligt om sagen samt om de initiativer, der er iværksat for at få klarlagt sagens omfang.

    7. Ministeren orienteres skriftligt om de helt foreløbige resultater af den interne undersøgelse.

    8. Den interne undersøgelse viser, at der med stor sandsynlighed er tale om, at den nu tidligere medarbejder uberettiget har tilegnet sig et betydeligt millionbeløb.

    9. Der tages initiativ til at iværksætte en ekstern revisionsundersøgelse og en ekstern advokatundersøgelse.

       

      Ministeren orienteres skriftligt om de seneste foreløbige resultater af den interne undersøgelse.

    10. Ministeren orienterer fortroligt Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg om sagen.

    11. Sø- og Handelsrettens skifteret tager kvinden under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

    12. De interne undersøgelser peger på, at den tidligere medarbejder har misbrugt sin stilling til uberettiget at tilegne sig tilskudsmidler for i alt cirka 111 millioner kroner.

    13. Ministeren orienterer fortroligt Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg om status i sagen.

       

      Den interne undersøgelse afsluttes, og de to eksterne undersøgelser igangsættes.

    14. Ministeren orienterer offentligheden om sagen.

    15. Ud over Britta Nielsen er tre andre sigtet for groft hæleri i forbindelse med sagen om svindel for 111 millioner kroner i Socialstryelsen. Det drejer sig om to kvinder og en mand.

    16. Politiet beslaglægger endnu en bolig i Hvidovre i forbindelse med svindlen for 111 millioner kroner i Socialstyrelsen. Det viser dokumenter, som TV 2 er kommer i besiddelse af. Beslaglæggelsen fandt sted 17. oktober.

    17. Britta Nielsen rejste ind i Sydafrika 23. september med et fly fra den schweiziske by Zürich. Det kan Ekstra Bladet bekræfte, da mediet er kommet i besiddelse af fortrolige rejsedokumenter.

    18. Manden, der er sigtet i sagen om svindel for 111 milioner kroner fra Socialstyrelsen, bliver anholdt i Sydafrika i Johannesburg Internatioal Airport. Anholdelsen skete, da han forsøgte at rejse ud af landet, og der var en international arrestordre på ham. 

    19. Bagmandspolitiet modtog allerede i 2012 en underretning om, at der var foretaget en række mistænkelige transaktioner fra en konto i Social- og Integrationsministeriet til konti, der tilhører den svindelmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsen. Hun er mistænkt for at bedrage Socialstyrelsen for 111 millioner kroner.

      Bagmandspolitiet efterforskede imidlertid ikke sagen om de mistænkelige overførsler, men nøjedes med at underrette Skat som en sag om mulig skattesnyd.

    20. Den svindelmistænkte Britta Nielsen bliver anholdt i en lejlighed i Johannesburg, Sydafrika.

    21. En sydafrikansk dommer beslutter på et retsmøde i Randburg Magistrate Court i Johannesburg at løslade Britta Nielsen, så hun efter eget ønske kan udleveres og sendes hurtigst muligt hjem til Danmark med eskorte fra dansk politi.

       

    22. En dansk mand, der også er sigtet for groft hæleri i sagen om svindel fra Socialstyrelsen, bliver i retten i Sydafrika løsladt. Manden bliver udleveret til Danmark og sendes hurtigst muligt hjem til landet med eskorte fra dansk politi.

Kilde: Børne- og Socialministeriet