Millionsvindel i Socialstyrelsen

'Betroet' medarbejder politianmeldt for millionsvindel i styrelse

En 64-årig kvinde er internationalt efterlyst i forbindelse med svindel for 111 millioner kroner.

Børne- og Socialministeriet har afdækket en stor sag, hvor der er mistanke om svindel med offentlige midler for et trecifret millionbeløb.

Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

En 64-årig kvinde er internationalt efterlyst i forbindelse med sagen om underslæb i Tilskudsadministrationen under Socialstyrelsen. Det oplyser Bagmandspolitiet.

274 udbetalinger

Det er lykkedes medarbejderen at overføre penge til sin egen konto. Nogle år har der været tale om meget store beløb. Senere var det mindre beløb.

Det oplyser departementchef Jens Strunge Bonde under dagens pressemøde om sagen. 

Der har i alt været 274 udbetalinger til den pågældende medarbejder.

I den interne undersøgelse har ministeriet i alt gennemgået tilskudsudbetalinger for mere end 34 milliarder kroner. 

Udbetalingerne fordeler sig på mere end 122.000 transaktioner knyttet til over 6000 unikke konti.

Ansat i 40 år

Ifølge TV 2s oplysninger har kvinden været ansat i Socialstyrelsen i omkring 40 år.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) blev ifølge TV 2s oplysninger orienteret om sagen 24. september, og nogenlunde samtidig forsvandt den mistænkte. Hun har formentlig svindlet for egen vindings skyld.

Medarbejderen havde en betroet stilling i Tilskudsadministrationen. Kvinden var ikke på arbejdspladsen, da sagen blev opdaget. Hun blev siden bortvist.

Kvinden er erklæret personlig konkurs og er nu efterlyst.

Hvad de mange millioner er blevet brugt til, vides endnu ikke.

Nedenfor kan du se, hvad vi ved om den efterlyste kvinde:

Minister: - Jeg er dybt rystet

Sagen er anmeldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (Søik), bedre kendt som Bagmandspolitiet.

- Jeg er dybt rystet over, at der tilsyneladende er blevet svindlet med penge, der jo skulle gå til udsatte grupper. Det er fuldstændig uhørt, at det har kunnet ske, skriver børne- og socialminister Mai Mercado i en pressemeddelelse.

- Sagen efterforskes af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, hvorfor jeg ikke kan gå i detaljer, men jeg kan sige klart, at jeg vil sikre, at vi får fuldstændig klarhed over, hvad der er sket, og hvordan kontrolsystemerne over en lang årrække har kunnet svigte.

- Folketinget blev orienteret så hurtigt, det var muligt. Desuden har jeg også bedt om to eksterne undersøgelser. Først og fremmest skal vi have alt frem for at sikre, at det ikke sker igen, men det er også vigtigt for mig at få et klart svar på, om der kan placeres et ansvar for, at kontrollen har svigtet, fortsætter ministeren.

Et gement tyveri

Pengene er i første og sidste ende taget fra de svageste borgere i Danmark.

Det siger Mai Mercardo under pressemødet klokken 12.

- Det er et gement tyveri, siger hun.

- Kontrollerne har over en årrække svigtet i uhørt grad. Det er dybt alvorligt. Da det er opdaget på min vagt, tager jeg det også på mig. Alt bliver lagt frem. For der skal i den grad ryddes op og strammes op, fortsætter ministeren.

Det er en alvorlig sag, siger statsadvokat og chef for Bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen, der dog ikke vil komme nærmere ind på sagens detaljer.

Penge til udsatte grupper

Idet der er tale om penge fra tilskudsordningen, er det satspuljemidler, som var tiltænkt udsatte grupper. Der er dog endnu ikke overblik over, præcis hvilke grupper pengene skulle gå til.

Som en del af undersøgelsen skal det nu klargøres, hvorvidt der har været flere personer involveret i sagen.

Afdækket over to uger

Ifølge meddelelsen indikerer undersøgelserne, at en "mangeårig og betroet medarbejder" fra 2002 til 2018 helt systematisk har misbrugt sin stilling til at svindle for 111 millioner kroner.

Socialstyrelsen og Børne- og Socialministeriets departement har de seneste to uger sammen med eksterne eksperter arbejdet på at afdække omfanget af sagen.

Medarbejdere er i chok

Selvom de færreste i Socialstyrelsen i dag har haft lyst til at tale med TV 2, så har enkelte medarbejdere fortalt, at de er i chok over nyheden om, at en kollega tilsyneladende igennem 16 år har formodet at svindle og lave 274 overførsler til sig selv.

Direktøren for Socialstyrelsen, Birgitte Anker har ikke ønsket at udtale sig til TV 2.