Peter Madsen opgiver H√łjesteret: - Han vil ikke se indersiden af en retssal igen

Ub√•dssagen er slut. Der bliver ikke nogen tredjebehandling i H√łjesteret. Peter Madsen, der dr√¶bte og mishandlede Kim Wall, skal i f√¶ngsel p√• livstid.

Drabsd√łmte Peter Madsen har besluttet, at han ikke vil fors√łge at f√• H√łjesteret til at omst√łde den livstidsdom, som f√łrst K√łbenhavns Byret og siden √ėstre Landsret har id√łmt ham for drabet p√• Kim Wall.

Det oplyser hans forsvarsadvokat Betina Hald Engmark, efter at hun mandag har holdt et m√łde med den 47-√•rige livstidsfange i f√¶ngslet i Herstedvester.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det f√łrste skal √•benheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet p√• et grundl√¶ggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsv√¶kkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke st√łdende. TV 2 d√¶kker retssagen med fokus p√• beviserne. St√łdende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstr√¶kning, de er relevante for sagen.

- Beslutningen er, at han ikke √łnsker, der skal ske mere. Han √łnsker afslutning, han √łnsker ikke at se indersiden af en retssal igen, siger Betina Hald Engmark til TV 2.

√ėnsker bes√łg og breve

Efter √ėstre Landsret stadf√¶stede byrettens dom forrige onsdag, har Peter Madsen haft to uger til at indbringe sagen for Procesbevillingsn√¶vnet, der i givet fald skulle vurdere, om sagen kunne behandles i H√łjesteret.

Det har Peter Madsen altså besluttet, at han ikke vil anmode om.

Samtidig har det if√łlge Betina Hald Engmark ogs√• en betydning, at Peter Madsen ved at opgive at fors√łge at f√• sagen behandlet ved landets √łverste retsinstans m√•ske kan komme til at afsone under lempeligere vilk√•r.

- Han har en opfattelse af, at g√łr han ikke mere, kan han hurtigere f√• en normalisering af sine afsoningsvilk√•r, siger Betina Hald Engmark.

If√łlge forsvarsadvokaten er Peter Madsen fortsat underlagt bes√łgs- og brevkontrol, hvilket betyder, at hans breve b√•de ind og ud af f√¶ngslet bliver genneml√¶st og dermed forsinket, ligesom Kriminalforsorgen har sat et stop for hans bes√łg i f√¶ngslet.

- Det er noget af det, min klient har en opfattelse af, der kan komme på plads igen, siger Betina Hald Engmark.

√Örsagen til restriktionerne er ikke kendt, men i mentalerkl√¶ringen fremg√•r det, at Peter Madsen er selvovervurderende og manipulerende. Ligesom tilsvarende restriktioner tidligere har v√¶ret begrundet i, at han kunne s√łge at p√•virke vidner i sagen.

Enige dommere

B√•de i K√łbenhavns Byret og i √ėstre Landsret var det en enig domsmandsret, der fandt, at den rigtige straf til Peter Madsen er f√¶ngsel p√• livstid. 

Efter dommen var afsagt i landsretten, lagde anklager Kristian Kirk v√¶gt p√•, at sagen er helt uden sidestykke. 

- Det er en meget speciel sag. Den er efter anklagemyndigheden og politiets opfattelse helt uden for kategori, når vi taler om grovhed, sagde Kristian Kirk.

I princippet kan begge parter anmode Procesbevillingsn√¶vnet om, at sagen indbringes for H√łjesteret, men Anklagemyndigheden oplyser til TV 2, at siden b√•de byretten og senere landsretten d√łmte efter det, Anklagemyndigheden gik efter, s√• betragter man herfra sagen som slut.

En livstidsfange kan tidligst s√łge om pr√łvel√łsladelse efter 12 √•rs f√¶ngsel. Er der tale om et afslag, kan den d√łmte s√łge igen to √•r senere - og s√• fremdeles. Livstid er imidlertid i princippet livstid, og i √łjeblikket afsoner den l√¶ngst siddende livstidsfange p√• 34. √•r.

I sidste ende ikke Madsens beslutning

Procesbevillingsnævnet er et uafhængigt nævn. Det er ikke en del af domstolssystemet og heller ikke en del af den offentlige forvaltning.

I 2017 blev der tildelt bevilling til H√łjesteret i 30 strafferetslige ankesager - hvoraf langt de fleste var indbragt af forsvarsadvokater.

I et enkelt tilfælde var der tale om en drabssag.

Artiklen er opdateret.