Krimi

PET-chef: Jakob Scharfs bog har skabt store problemer for PET

Mandag vidner den nuværende PET chef mod den tidligere PET chef Jakob Scharf, der er tiltalt for at have brudt sin tavshedspligt.

Han hilste pænt på anklager, forsvarer og hovedpersonen selv, Jakob Scharf.

Et håndtryk fra den nuværende PET-chef til en tidligere.

Finn Borch, der har stået i spidsen for PET siden juni 2015, afgav i dag forklaring i sagen mod den tidligere chef i tjenesten, Jakob Scharf.

Han er tiltalt for at have brudt sin tavshedspligt og videregivet fortrolige oplysninger i bogen 'Syv år for PET”', der er skrevet af Politiken-journalist Morten Skjoldager.

Finn Borch forklarede i retten, hvordan PET henvendte sig til Jakob Scharf i september 2016, da man fik nys om, at han var i gang med at skrive en bog om sine syv år som chef for tjenesten. Henvendelsen førte ikke til noget, og siden fik PET nedlagt fogedforbud mod bogen, da man havde læst bogomslaget.

- Der er nogle formuleringer, der gør os alvorligt bekymrede. At han vil afsløre åbne og lukkede kilder og agenters arbejde og beskrive kunsten at hverve en meddeler, forklarede Finn Borch.

På trods af fogedforbuddet valgte Politiken at offentliggøre bogen i et særtillæg, og byretten trak forbuddet tilbage efter anmodning fra PET, der i stedet gik i gang med at nærlæse bogen.

- Da vi fik bogen, gik der et arbejde i gang for at se, om der var passager, der var brud på tavshedspligten, og efter vores opfattelse var der det betydelige steder. Min personlige vurdering er, at det giver et samlet indblik i tjenestens kapaciteter og arbejdsmetoder i den tid, Jakob var chef, og det er meget meget beklageligt, forklarer Finn Borch.

Fortrolighed er det vigtigste

Anklageren brugte det meste af formiddagen på generelt at spørge ind til fortrolighed og tavshedspligt i tjenesten. Både når det handler om arbejdsmetoder, samarbejdspartnere og om de kilder, PET benytter sig af.

- De personer, vi bruger som kilder, er typisk ikke sammen med personer, der er søde og venlige. De er sammen med nogle, der er farlige at komme på kant med, og når de giver informationer videre til PET, er der en risiko for deres helbred. De risikerer en ordentlig omgang tæsk eller det der er værre. Deres oplysninger er ekstremt vigtige, og hvis de kilder ikke føler, at de kan være trygge ved at give os informationer, så kan vi ikke hverve kilder.

Samtidige påpegede PET chefen behovet for at beskytte tjenestens arbejdsmetoder. Og for ikke at afsløre, hvilke samarbejdspartnere man har. Og ifølge ham har bogen 'Syv år for PET' ført til mange ekstra samtaler med PET´s samarbejdspartnere.

- Det, at en tidligere efterretningschef skriver en bog så kort efter, har har siddet på posten, det bekymrer samarbejdspartnerne. Jeg har brugt rigtig mange timer på at tale med andre tjenester og fortælle, at de oplysninger, vi fik fra dem, stadig var fortrolige, forklarer Finn Borch.

Sagen mod Jakob Scharf bygger på et anklageskrift på 16 sider og anklagemyndigheden har inddelt sine 28 anklagepunkter i tre forskellige kategorier.

  • Oplysninger, der aldrig har været omtalt før.
  • Oplysninger, der har været omtalt før, men som anklageren ikke mener giver Jakob Scharf ret til at tale om det og dermed bekræfte dem.
  • Og oplysninger, der har været omtalt i de retssager der har kørt i sager om terror, men som anklageren alligevel mener skal omgås med forsigtighed.

Et af punkterne handler om den såkaldte Glasvej sag, hvor to mænd fik henholdsvis 12 og 8 års fængsel for at planlægge et terrorangreb.

Risikerer fængsel

De blev anholdt den 4. september 2007 efter et halvt års tid efterforskning. Under retssagen mod de to mænd kom det frem, at en udenlandsk efterretningstjeneste har tippet den danske efterretningstjeneste om, at man skulle se nærmere på den en yngre mand, der landede i København fra Pakistan. Det gjorde man og fandt blandt andet en elektronisk anordning, der kunne bruges som detonator.

I første omgang lod politifolkene ham være uvidende om deres kendskab til ham, mens man byggede sagen op og altså anholdt ham og hans ven et halvt år efter. I bogen 'Syv år for PET' beskriver Jakob Scharf, at han blev gjort opmærksom på den ene af mændene fra CIA og beskriver den hemmelige ransagning i lufthavnen det således:

- Paskontrollen er en god lejlighed til at kigge lidt nærmere på folk, uden at du nødvendigvis afslører, at det er efterretningstjenesten, der er på spil. Det handler selvfølgelig om at gøre det på en måde, hvor man ikke kan se, at der har været nogen i bagagen. Det skal gå hurtigt, for du har ikke adgang til bagagen i særlig lang tid.

Og selv om oplysningerne om den hemmelige ransagning kom frem under retssagen mod de to mænd i retten i Glostrup, mener Finn Borch alligevel, at Jakob Scharf har brudt sin tavshedspligt ved at fortælle om det i bogen.

- Det er en oplysning, som vedrører de arbejdsmetoder, vi arbejder efter. Bogen her er med til at brede oplysninger af den karakter ud. Det her er jo oplysninger, der handler om vores arbejdsmetoder og stammer fra den viden, han har fra sin tid som chef. Det giver en anden legitimitet, når det er den tidligere chef, der siger det, end hvis det er en journalist, der fortæller det, forklarer Finn Borch.

Jakob Scharf har ikke villet udtale sig forud for sagen, men nægter sig skyldig. I forordet til bogen har han beskrevet, hvorfor han vil give et indblik i PETs sager for som borger bedre at kunne tage stilling til det dilemma, den vestlige verden står overfor med terror trussel:

- Herfra er de to veje ind i fremtiden. Det er let at skrue op for sikkerheden, det er mest et spørgsmål om penge. Men det er vanskeligt at skrue ned igen. Derfor er det spørgsmål, vi skal stille os selv: Hvor meget frihed vil vi ofre for en sikkerhed, som aldrig kan blive total.

Sagen fortsætter frem til slutningen af november. Anklageren kræver fængselsstraf til Jakob Scharf. Hvis han bliver kendt skyldig i brud på tavshedspligten kan det give op til to års fængsel. Desuden vil han have beslaglagt knap 400.000 kroner, som Jakob Scharf har fået for salget af bogen.