Nye stærekasser udsat for hærværk

Politiet kalder hærværket en alvorlig forbrydelse og fuldstændig uacceptabelt.

Tirsdag indviede politiet 20 faste fartkontroller fordelt på 11 strækninger, som skal sørge for, at bilister holder farten nede på de danske veje.

Men allerede nu er flere af dem ude af drift - herunder to stærekasser på Roskildevej i Albertslund, der kun fik tre dage at leve i.

Natten til torsdag opdagede politiet, at den første var blevet ødelagt, mens de gjorde samme opdagelse med nummer to fredag morgen.

- Begge situationer er noget, vi selv har erfaret under vores patruljering i området. Det er en handling, som vi ser meget alvorligt på, fordi fartkontroller er med til at sikre menneskeliv og vores færdselssikkerhed herhjemme. Så det er en alvorlig forbrydelse og fuldstændig uacceptabelt, siger Claus Bardeleben, vicepolitiinspektør hos Vestegnens Politi, til TV 2.

Gerningsmændene bag hærværket har selv lavet en video, hvor de filmer, mens en mand gentagne gange hamrer løs på stærekassen med en jernstang.

Videoen florerer lige nu på sociale medier og er tilføjet teksten: "Når man stiller sådan nogle HoMo klodser op af blokland 2620", "Ingen FoTo Fæller i Vores Gader" og "Nattenz Acktion Styrke På Job".

En af de forurettede stærekasse på Roskildevej i Albertslund
En af de forurettede stærekasse på Roskildevej i Albertslund Foto: Mathias Øgendal

På trods af det visuelle bevismateriale har politiet endnu ingen idé om, hvem gerningsmændene er.

- Videoen er ikke i den bedste kvalitet. Man ser, hvordan de slår stærekassen i stykker, men ellers ser man ikke noget. De har jo hætter på, så det er begrænset, hvad vi har af muligheder, siger Claus Bardeleben, der gerne vil bringe en efterlysning: Har man har set noget eller kender nogen, der har gjort det, så må man rigtig gerne kontakte Vestegnens Politi.  

Regner med hærværk

Stærekasserne er et pilotprojekt, som skal evalueres i 2019 og igen i 2021.

I løbet af projektet regner Transport-, Bygnings- og Boligministeriet med, at brugen af stærekasser ”vil medføre øgede udgifter til udbedring af stærekasserne efter hærværk”. Det fremgår af en rapport udgivet af ministeriet.

I Sverige har man lignende stærekasser, som dog er placeret længere oppe for netop at undgå hærværk. Der er dog en god grund til at de danske stærekasser har deres nuværende højde.

- Vi har fået de eksisterende kameraer, som politiet havde i deres fotovogne, og de passer kun til den type stærekasse, vi har købt. Det er vinklen på kameraet, der bestemmer, hvor højt oppe det kan sidde, og det kan kun sidde i den pågældende højde, siger leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling Marianne Foldberg Steffensen til TV 2.

Sådan ser stærekassen i det danske forsøg ud. Den indeholder blandt andet en blitz, et kamera og en fartmåler samt en computer, der kan sende billeder til politiet. Den har desuden forskellige bevægelsesalarmer.
Sådan ser stærekassen i det danske forsøg ud. Den indeholder blandt andet en blitz, et kamera og en fartmåler samt en computer, der kan sende billeder til politiet. Den har desuden forskellige bevægelsesalarmer. Foto: Vejdirektoratet

Hun fortæller, at højden på kameraet er en af de ting, man vil evaluere i pilotprojektet. Hun mener dog ikke, at man kan undgå hærværk, lige meget hvor højt oppe man hænger dem.

- Vi ville også gerne have sådan en høj, slank, svensk model, men det kan man ikke få, når man skal bruge eksisterende kameraer, og det betyder ikke noget for projektet - de har også hærværk i Sverige, siger Marianne Foldberg Steffensen.

Var ikke taget i brug

Hærværksaktionen kommer da heller ikke bag på Politiet.

- Vi har set det før i hele politikredsen - og i andre politikredse. Der er nogen, der gerne vil ytre deres utilfredshed med vores ATK-vogne (fotovogne, red.) og vores nummerpladegenkendelse, siger Claus Bardeleben.

Stærekasserne er placeret på hver sin side af vejen og blev ødelagt, før de overhovedet var taget rigtigt i brug. Erfaringer fra Sverige viser dog ifølge Vejdirektoratet, at hærværk mod stærekasser aftager over tid.