Station 2

Søster til dræbt LTF'er: - Jeg får først ro, når jeg ved, hvem der har gjort det

De seneste tre år er ti personer blevet dræbt i bandekonflikten. Tre af drabene er stadig uopklarede.

På en scanningsklinik i Indre København ligger en kvinde. Det er svært for hende at skjule nervøsiteten, mens hun ligger på briksen. Hun er gravid i syvende måned og til endnu en af de ekstra-scanninger, som hun er gået til i løbet af sin graviditet.

- Jeg har fået sådan en angst for at miste. Derfor bliver jeg nødt til at tage de her ekstra scanninger.

Angsten er opstået, fordi kvinden allerede har mistet. For lidt over et halvt år siden – kort tid før hun fandt ud af, at hun var gravid – mistede hun sin bror. Han blev 24 år gammel.

Broren hed Ari Hussein, og 15. marts i år blev han fundet skuddræbt i Valbyparken i København.

Kort tid efter fundet af Ari Husseins lig meldte Københavns Politi ud, at de efterforskede sagen som en drabssag. De havde også en teori om, at den formentlig havde forbindelse til den verserende bandekonflikt mellem Loyal to Familia og Brothas.

Ari Hussein lev fundet skudt i Valbyparken den 15. marts 2018.
Det var cockerspanielen Alfred, der fandt frem til liget af Ari Hussein i Valbyparken 15. marts 2018.

Tre ud af ti bandedrab uopklarede

Siden 2016 har ti personer med tilknytning til bandemiljøet mistet livet. I tre af de sager har Københavns Politi endnu ikke sigtet nogen for at stå bag drabene.

- Det er ikke tilfredsstillende. Alle drab skal jo opklares, så derfor ville jeg gerne kunne sige, at vi opklarer 100 procent af drabssagerne i bandemiljøet. Men jeg tror også, at vi er nødt til at erkende, at det er svært at efterforske i det miljø, siger Torben Svarrer, politiinspektør ved Københavns Politi, til Station 2.

Han forklarer, at efterforskningen af drabssager i bandemiljøet ofte er sværere, fordi det er vanskeligt at få vidner til at tale.

- Udenforstående vidner er indimellem bange for at stå frem, og folk i miljøet fortæller ingenting til politiet. Indimellem ser vi også, at beviser bliver fjernet. For eksempel at de, der bliver beskudt, selv fjerner hylstre fra patronerne på gaden, fordi de ønsker at klare tingene uden indblanding fra politiet.

De uopklarede sager har store konsekvenser for de familier, der står tilbage med ubesvarede spørgsmål efter at have mistet et familiemedlem.

Ofres familier står tilbage uden svar

Ved sin død var Ari Hussein registreret som en del af banden Loyal to Familia, og drabet på ham er et af de tre bandedrab, som Københavns Politi endnu ikke har opklaret.

Efterforskerne har dog en formodning om, at gerningsmændene skal findes blandt Loyal to Familias egne medlemmer.

- Noget tyder på, at han gerne ville ud af det bandemiljø og den klub, han var en del af. Der er nogle ting i vores efterforskning, der peger ind mod den selv samme klub, og at det kan være en form for intern afstraffelse, siger Torben Svarrer.

Men selvom Københavns Politi har en teori om, hvad motivet bag drabet kan være, er det altså ikke lykkes dem at opklare sagen. Det betyder, at Ari Husseins søster og resten familien står tilbage med spørgsmål, som de måske ikke kan få svar på.

I Station 2-programmet 'Bandernes ofre' fortæller søsteren, hvordan det påvirker familien, at de ikke ved, hvem der har slået Ari Hussein ihjel og hvorfor. Hun er anonym, fordi hun frygter repressalier.

- Jeg ville ønske, jeg vidste det, så jeg kunne fortælle min mor, at han døde, fordi han gjorde sådan eller sagde sådan. Min bror fortjente ikke at dø på den måde. Det er der ingen, der gør, siger søsteren.

Bandidos, Loyal to Familia og YPG i Syrien

I 2013 blev Ari Hussein dømt for ulovlig våbenbesiddelse. Dengang var han livvagt for et højtstående medlem af Bandidos, der på det tidspunkt var i konflikt med banden Brothas. Men i løbet af de 2,5 år, han sad fængslet, blev han medlem af banden Loyal to Familia. 

Ifølge hans søster kom han ud af fængslet med et ønske om helt at forlade bandemiljøet. Derfor rejste han ud af landet. Først tog han til London med sin mor og søster, og i 2016 tog han til Syrien for at tilslutte sig den kurdiske oprørsstyrke YPG i kampen mod Islamisk Stat.

Ari Hussein kæmpede for YPG i Syrien.

DR var i Raqqa for at dække krigen, og her mødte de Ari Hussein. Han fortalte dem, at han var taget til Syrien, fordi han ønskede at "skabe en bedre verden for dem, der ikke kan gøre det for dem selv".

- Jeg tog til Syrien for at kæmpe for at befri mennesker fra IS, som jeg ser som en vanvittig dødskult, og som undertrykker civile. Tænk på, hvad der skete med kvinderne, der er blevet brugt som sexslaver, sagde han dengang til DR.

Men familien i Danmark savnede Ari Hussein, og de frygtede, at han ville komme til skade eller dø i krigen. Så i efteråret 2017 overtalte de ham til at komme hjem igen.

- Han havde det rigtig godt dernede, men min mor og jeg tvang ham til at komme tilbage. Det er også derfor, min mor har det så dårligt i dag, fordi hun tænker, "jeg skulle have ladet ham blive dernede. Han var i krig, men døde ikke. Så kom han herhjem og blev dræbt". Det er jo sindssygt, siger søsteren.

Våbentræning gjorde Ari værdifuld

Københavns Politi mener, at Ari Husseins ophold i Syrien kan have haft betydning for hans rolle i Loyal to Familia.

- Hvis han var et værdifuldt medlem for LTF, hvilket er vores opfattelse, er det måske, fordi han har nogle færdigheder, man kan bruge. Jeg kan ikke gå i nærmere detaljer, men der var formentlig nogle ting, han var dygtig til.

Fordi han var våbentrænet?

- Det kan være en af dem, ja, siger Torben Svarrer.

Men hvorvidt det betyder, at Loyal to Familia ikke ville lade Ari Hussein bryde ud af gruppen, som han ønskede, kan politiinspektøren ikke svare på.

- Det ved jeg ikke. Jeg tror, der ligger mere til grund for det, men der er helt givet nogle ting omkring ham, der har gjort, at han på en eller anden måde har været et aktiv for klubben.

En svær sag for politiet

Selvom efterforskningen skrider frem i sagen om drabet på Ari Hussein, lægger Torben Svarrer ikke skjul på, at det er vanskeligt.

- Vi kan godt have en klar fornemmelse af, hvem der står bag det her. Men vi skal have placeret dem på gerningsstedet med et gerningsvåben, og det er det, der kan være udfordringen.

Politiet undersøger et drab i Valbyparken i København Video: Hans-Henrik Busk Stie

Netop gerningsstedet – Valbyparken – har en betydning, fordi der ikke er overvågning. Politiet er derfor afhængige af, at vidner, som har kendskab til, hvem der har været i Valbyparken på pågældende tidspunkt, henvender sig til dem.

- Den her sag er svær, og derfor kan jeg heller ikke love familien, at vi ender med at stille nogen til regnskab. Men vi giver ikke op, siger Torben Svarrer.

Ari Husseins onkel har ridset hans dødsdato ind i det træ, han blev fundet ved i Valbyparken.

Mangler afklaring

Ari Husseins søster frygter, at familien aldrig får en afklaring på, hvorfor hendes bror skulle dø, og den frygt påvirker hende hver eneste dag.

- Jeg tænker, "er det dig, der har dræbt min bror?", når jeg ser unge drenge på gaden. Det er forkert jo. Vi skal vide, hvem der har gjort de ting mod min bror, så man ikke render rundt og mistænker uskyldige mennesker, siger hun.

- Jeg får først ro, når jeg ved, hvem der har gjort det og hvorfor.

- Min brors navn skal ikke gå tabt

De mange ekstra graviditetsscanninger hjælper hende med at finde ro omkring sin graviditet. Hun er bange for, at hun mister sin søn, ligesom hun mistede sin bror. Men til hver scanning bliver hun forsikret om, at han har det godt.

Til december kan hun holde lille Ari i sine arme, for sønnen skal opkaldes efter sin onkel.

- Min brors navn skal ikke gå tabt. Det vil jeg ikke have.