Krimi

Stor politiaktion i fynsk landsby handlede om efterlyst flugtbil

Borgerne i Espe har de seneste dage undret sig over en manglende udmelding fra politiet om aktionen i deres by.

Store dele af landet blev lammet, da en usædvanligt omfattende aktion fredag eftermiddag og aften spærrede danske motorveje, lukkede broer og påvirkede færgetrafikken til Sverige og Tyskland.

I forbindelse med aktionen rykkede politiet også ud til landsbyen Espe på Midtfyn, hvor de var massivt til stede både fredag aften og lørdag, og blandt andet rømmede en landejendom.

Politiet har siden været tavse om aktionen i den lille by, og det har vakt undren hos de lokale.

- Problemet er vel, at man intet får at vide. Politiet behøver jo ikke at give alle detaljer, men de kunne bare helt overordnet forklare, hvad der er sket, sagde Hans Panthon tidligere mandag til Fyens.dk.

Mandag eftermiddag har Københavns Politi sendt et skriftligt svar til Ritzau, hvor de oplyser, at aktionen i Espe er slut.

- Grunden til, at Espe blev en del af den omfattende politioperation i fredags, skyldtes, at politiet i forbindelse med eftersøgningen fik oplysninger om, at det efterlyste køretøj havde været på netop det sted, skriver politiet.

- Derfor har vi været så massivt til stede i Espe – for i situationer som denne at lukke alle vinkler ned har det været nødvendigt at følge dette spor helt til dørs.

Københavns Politi medgiver, at det har set voldsomt ud, men understreger igen, at der ikke er grund til bekymring.

Ledte efter sort Volvo

Baggrunden for fredagens aktion var PET's frygt for angreb mod specifikke enkeltpersoner i Danmark, lød det lørdag eftermiddag på et pressemøde.

En svenskregistreret sort Volvo, som flygtede fra politiet i nærheden af en af disse enkeltpersoner, fik politiet til at tro, at Volvoen og de tre personer i bilen kunne have forbindelse til sagen om trusler på livet.

Derfor blev den sorte Volvo V90 efterlyst fredag eftermiddag, og en storstilet menneskejagt blev skudt i gang.

Volvoen blev senere fundet på Sjælland, og det hele viste sig at være en misforståelse. Personerne i Volvoen havde intet med trusler at gøre. Til gengæld blev de afsløret som medvirkende i en helt anden kriminel episode.

- Det kan vise sig, at de er verdens mest uheldige kriminelle, men så er det jo sådan, det er, sagde chefpolitiinspektør Jørgen Skov fra Københavns Politi på lørdagens pressemøde.

Politiet: Derfor trak aktion i Espe ud

Det var allerede klokken 19, at Københavns Politi kunne oplyse, at de havde fundet bilen. Vel at mærke langt væk fra Espe på Fyn - på Sjællandssiden af Storebæltsbroen, hvor alle biler blev kontrolleret.

Alligevel fortsatte politiet sin omfattende tilstedeværelse i landsbyen langt ind i weekenden. Til det forklarer kommunikationschef i Københavns Politi Tasja Parize:

- Jeg kan godt forstå, at det ser mærkeligt ud. Men fordi vi på daværende tidspunkt tror, at bilen har forbindelse til en alvorlig sag (PET-efterforskningen, red.), trækker efterforskningen ud, og vi dobbelttjekker alting. Derfor er der nogle ting, vi efterforsker efterfølgende for at sikre fuldstændig, at vi ikke opgiver sporet, bare fordi bilen skulle være fundet et andet sted, siger hun til TV 2.

Hun kan ikke udtale sig nærmere om, hvad præcis politiet efterforskede i landsbyen og på landejendommen, om de fandt noget, der var relevant for efterforskningen, eller om stedet viste sig rent faktisk at have relation til Volvoen.

- Jeg kan bare sige, at vi efterforskede stedet, fordi det kunne have relation til den efterlyste Volvo, som vi troede havde relation til den alvorlige sag. Det viste den sig ikke at have, siger Tasja Parize.

Fredagens aktion betød kæmpe bilkøer ved især Storebæltsbroen, men gav også forsinkelser og aflysninger på tog- og færgetrafikken.