Krimi

Nyt udsagn udskyder dom i usædvanlig retssag om 14-årigs død

Stemningen var trykket i Københavns Byret mandag, da der kom nye oplysninger frem i usædvanlig sag.

Sagen mod en 41-årig kvinde, som er tiltalt for at efterlade sin 14-årige datter og datterens 14-årige kæreste i hjælpeløs tilstand, fortsatte mandag i Københavns Byret. Moren er desuden tiltalt for at tilskynde andre tilstedeværende til ikke at tilkalde hjælp.

Planen var oprindeligt, at der skulle have været afsagt dom i sagen mandag, men fordi anklager Søren Harbo havde modtaget en sms fra et vidne, en 16-årig pige, som var i lejligheden den pågældende aften, blev der indsat en ekstra retsdag. Mandagen blev derfor brugt på genafhøringer af flere vidner. 

Der kom under retsmødet nye oplysninger frem i sagen, som hverken er blevet fortalt under politiets afhøringer eller under de foregående vidneafhøringer i retten.

Vidne: - Jeg føler, flere ting i forklaringen ikke passer

Den 16-årige pige sagde blandt andet, at den tiltalte mor den aften i marts, på et tidspunkt hvor de - ifølge den 16-årige - godt var klar over, at den 14-årige drengs tilstand var alvorlig, sagde til de unge mennesker, hvordan de kunne "få den 14-årige drengs lig til at forsvinde". 

- Hun sagde: "Det tager kun syv timer at brænde et lig", og så smilede hun, lød det fra den 16-årige pige om den 41-årige kvinde. 

Efterlod dreng på badeværelse 

Hændelserne foregik under en fest i den 41-årige kvindes lejlighed i København i marts. Her er kvinden blandt andet anklaget for at have efterladt den 14-årige dreng døende på badeværelset. 

Drengen døde af indre blødninger, mens kvindens 14-årige datter blev alvorligt hjerneskadet.

Ifølge anklageskriftet blev der fundet medicinen metadon i begge børn, mens der i den 14-årige pige blandt andet blev fundet MDMA. 

Synes ikke, moren tog ansvar

Den 16-årige pige forklarede, at hun havde læst dele af morens forklaring i flere medier, og at hun følte, der var flere ting i forklaringen, som ikke passede. 

Da anklager Søren Harbo efterfølgende spurgte pigen, om der var andre ting, hun ikke havde fortalt, var der 30 sekunders stilhed i retslokalet, mens pigen kiggede ned i bordet, græd og tilsyneladende ikke ville fortælle noget. 

Efter den korte pause fortalte hun, at det var hendes opfattelse, at den 41-årige mor den aften i marts ikke havde påtaget sig ansvar.

- Som voksen er det hendes ansvar at passe på os, som er børn. Det er hendes ansvar at ringe til ambulancen, når hun ser, der er noget galt. Det er hendes ansvar ikke at være ligeglad.

- Hun virkede pisseligeglad, da han (den 14-årige dreng, red.) var blevet hentet af en ambulance. Hun tændte en joint og opfordrede også mig til at ryge, fordi hun syntes, jeg så stresset ud, fortalte den 16-årige pige. 

Flere forskellige forklaringer

De nye elementer i den 16-årige piges forklaring stemmer imidlertid ikke overens med andre vidneforklaringer. 

Flere af de andre unge mennesker, som mandag var blevet genindkaldt for at vidne, forklarede, at de ikke havde hørt, at moren skulle have sagt noget om at brænde liget. 

Et af vidnerne fortalte, at hun havde hørt nogen sige: "Vi kan brænde liget og smide det i en baghave". Men vidnet mener, det var sagt i sjov, da det blev sagt grinende, og hun mener ikke, det var den 41-årige mor, som sagde det, lige som hun ikke mener, at moren fremstod ligeglad i situationen. 

De nye informationer i sagen stemmer ikke overens med den 41-årige kvindes forklaring. Hun nægter sig skyldig i alle anklager og har tidligere i retten forklaret, at hun ikke vidste, at børnenes tilstande var alvorlig, og at hun heller ikke vidste, de havde taget metadon. 

Der forventes at falde dom i sagen 10. oktober.