Krimi

I dag skal mand i retten for ulvedrab - risikerer ubetinget fængsel

Manden, der er anklaget for at have skudt og dræbt en ulv i Vestjylland, nægter sig skyldig. Han risikerer op til to års fængsel.

For første gang nogensinde i Danmark skal en mand i retten anklaget for at have skudt og dræbt en ulv.

Det sker i Retten i Herning fredag, hvor en dommer og to domsmænd skal tage stilling til, om den tiltalte 66-årige mand har overtrådt jagtloven og artsfredningsbekendtgørelsen.

Ifølge anklageskriftet afgav han fra sin bil skud med en riffel og dræbte en ulv, der løb tværs over en mark i Stråsø Plantage nær byen Ulfborg. Det skete den 16. april i år.

Særligt for sagen er, at hele hændelsen blev optaget på video, hvilken ventes at udgøre en væsentlig del af anklagerens bevismateriale. Se videoen øverst i artiklen.

Specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi Ulrik Panduro ønskede dagen før retssagens begyndelse ikke at sige meget om sagen, men oplyste dog, at man går efter en fængselsstraf.

- Jeg kan bare sige, at vi går efter ubetinget fængsel samt konfiskation af våben og fratagelse af retten til jagt, siger han til TV 2.

Mandag blev en ulv fundet dræbt i Vestjylland, og tirsdag blev den obduceret. Ulven døde af et enkelt skud, og nu skal den aldersbestemmes. Foto: Leander Løvemærke Video: Jonas H. R. Moestrup

Erkender drab, men nægter sig skyldig

Den tiltalte mand har tidligere erkendt at have dræbt ulven, der efterfølgende viste sig at være en del af kuldet på otte hvalpe, som det såkaldte Ulfborg-kobbel fik i sommeren 2017.

Alligevel nægter manden sig skyldig i den tiltale, der er rejst, fortæller mandens forsvarsadvokat, Jan Schneider, dagen før retssagen starter.

- Han påstår frifindelse, siger forsvareren.

- Jeg forventer, at retten overvejer sagen grundigt og forholder sig til juraen og beviserne og derefter afsiger den dom, retten finder rigtig.

Fængsel for at dræbe en hasselmus?

I en pressemeddelelse slår anklagemyndigheden hos Midt- og Vestjyllands Politi fast, at man ser meget alvorligt på nedskydningen af ulven - en forbrydelse, der har en strafferamme på to års fængsel.

- Anklagemyndigheden har blandt andet på baggrund af en udtalelse fra Miljøstyrelsen vurderet, at nedskydningen af ulven har voldt betydelig skade på de naturbeskyttelseshensyn, som jagtloven og naturbeskyttelsesloven skal sikre, og det ser vi som en strafskærpende omstændighed, lyder det fra anklager Ulrik Panduro i meddelelsen.

Her er listen over fredede vildtlevende pattedyr

  • Birkemus
  • Hasselmus
  • Odder
  • Hvaler, alle arter
  • Småflagermus, alle arter
  • Ulv

Herudover er en række krybdyr, padder, fisk og hvirvelløse dyr omfattet af samme artsfredningsbekendtgørelse

Men forsvarsadvokat Jan Schneider har tidligere sat spørgsmålstegn ved, om overtrædelse af en bekendtgørelse skal kunne føre til fængselsstraf.

- I artsfredningsbekendtgørelsen er der en række bilag, hvor man lister dyr, som er beskyttet af bekendtgørelsen – blandt andet birkemus, hasselmus og ulve – og det er selvfølgelig interessant at få en retslig afgørelse om, hvordan ulven er stillet i forhold til de andre dyr, der er beskyttet af det samme regelsæt, lød det i august fra Jan Schneider.

Demonstrationer under retssagen

Det er første gang siden 1813, at en ulv i Danmark er blevet skudt. Derfor kan sagens afgørelse komme til at danne præcedens for mulige fremtidige sager.

- Det er nyt, at de danske domstole skal behandle en sag om nedskydning af ulv. Hovedsagen er, at der er tale om nedskydning af et dyr, der er totalfredet i det meste af Europa. Vi mener, at der er tale om en bevidst overtrædelse af artsfredningsbekendtgørelsen, og det er det, der gør, at anklagemyndigheden nedlægger påstand om fængselsstraf, sagde Ulrik Panduro i føromtalte pressemeddelelse.

Retssagen begynder klokken ni fredag morgen, og der forventes dom samme eftermiddag.

Først vil den tiltalte blive afhørt, herefter skal seks vidner afgive forklaring, og derefter skal anklager og forsvarer procedere, inden dommerne skal votere og afgive en dom.

Siden den første ulv blev spottet i Thy i 2012, har debatten om ulve i Danmark fyldt meget på sociale medier og i pressen – nogle har endda modtaget trusler for enten at være for eller imod ulvens tilbagevenden.

Det forventes, at der i forbindelse med retssagen i Herning fredag vil være demonstrationer både for og imod ulven.