Krimi

Forsvarer overrasker i retten - var det overhovedet en ulv, der blev skudt?

Var dyret, der blev skudt i april, i virkeligheden en hybrid mellem hund og ulv? Det kan ikke udelukkes, mener forsvareren.

Fredag morgen begyndte retssagen mod en 66-årig mand fra Ørnhøj i Vestjylland, der er tiltalt for i april i år at have skudt og dræbt en ulv nær Ulfborg fra sin bil.

Der var kø ved indgangen til Retten i Herning og fuldt hus på retssalens tilhørerpladser, for både tilhængere og modstandere vil med egne øjne overvære sagen, der er den første af sin slags i Danmark. En sag, der har vakt opsigt i hele landet, og som skabt stor debat mellem tilhængere og modstandere af ulven.

Og der skulle ikke gå lang tid, før tilhørerne fik den første overraskelse i den specielle sag. 

For var det overhovedet en ulv, der blev skudt ved Ulfborg tidligere i år? En ulv i juridisk forstand? Det rejste den tiltaltes forsvarsadvokat Jan Schenider tvivl om, da der var gået omtrent en time af retsmødet. Først torsdag middag modtog han en dna-analyse af ulven, og det er forsvareren ikke tilfreds med. Han er heller ikke tilfreds med analysens form, der ligner et uddrag.

- Ulven og tamhunden er så nært beslægtet, at de kan parre sig, og så er resultatet en hybrid, læser forsvareren op fra Miljøstyrelsens gennemgang af ulve. 

Hybriderne skal ifølge loven skydes for at beskytte arten, ligesom de ikke nødvendigvis er sky overfor mennesker. Forsvareren mener ikke, at dna-analysen er tilfredsstillende nok til at udelukke, at der var tale om en hybrid.

Anklager og forsvarer forelægger sagen

Den 66-årige tiltalte mand, der 16. april standsede sin Toyota Landcruiser og skød en ulv ud af bilens vindue, har fredag formiddag alene bekræftet, at han er til stede i retssalen.

Ifølge hans forsvarer tilstår han at have affyret det dræbende skud - men at han nægter sig skyldig i tiltalen, som den er rejst - overtrædelse af Jagtloven og Artsfredningsbekendtgørelsen.

Den 66-årige skal afhøres som den første i sagen, men inden da forelægger anklageren sagen, hvorefter forsvareren kommer med sit syn på det, der skal ske.

Og det er under disse forelæggelser, at spørgsmålet om en ulv i juridisk forstand er rejst.

- Hele den her sag tager sin begyndelse den 16. april 2018 klokken cirka 14.26, da anmelder ringer og fortæller politiet, at han har set en mand skyde en ulv fra sin varebil. På den baggrund sender politiet to patruljebiler ud til gerningsstedet, indleder specialanklager fra Midt- og Vestjyllands Politi Ulrik Panduro sin forelæggelse af sagen.

På gerningsstedet mødte politiet fire personer. Skovfogeden, to vidner og en fjerde mand. Ulven lå på højre side. Der sås ikke noget skudhul, men udgangssåret var tydeligt, da betjentene på stedet tog fat i dyret og vendte det om, fortæller anklageren.

De to vidner havde siddet inde i skoven for at filme ulven. Det var dem, der ringede og alarmerede politiet. Det var også dem, der optog film og billeder af både ulv og gerningsmanden, som de kort efter overleverede til politiet, lyder det videre.

- Ulven var dræbt af et skud i venstre side af maven. Det var en ung tæve på cirka et år. Ulven var ikke drægtig, læser anklageren op fra obduktionsrapporten.

Ulven blev dræbt på en mark ved Ulfborg i Vestjylland. Video: Rasmus Friis Jensen

Forsvarer kræver sagen udsat

Klokken 15.58 samme dag blev den tiltalte sigtet og anholdt af politiet. Han er i besiddelse af en gyldig våbentilladelse og jagtret på den ejendom, hvor ulven blev dræbt - men han er altså nu tiltalt for overtrædelse af både Jagtloven og Artsfredningsbekendtgørelsen, der beskytter fredede dyrearter.

Så grove overtrædelser, at der skal straffes med ubetinget fængsel, mener anklageren. Der er rejst tiltale for lovenes grove bestemmelser. At det er forsætligt, og for, at der er sket skade på arten.

Desuden går man efter at fratage manden retten til jagt og beslaglæggelse af hans våben.

- Og så er der 1.000 kroners spørgsmålet: Er der tale om en ulv?, spørger anklager Ulrik Panduro retorisk.

Et spørgsmål, anklageren finder er grundigt belyst - men det er forsvarer Jan Schneider altså ikke enig.

- Jeg har en anmodning om, at sagen udsættes med henblik på at indkalde en retsgenetiker, siger forsvareren med henvisning til, at en retsgenetiker skal tage stilling til den dna-undersøgelse, der er lavet.

Anklager Ulrik Panduro fortæller, at politiet slet ikke har interesseret sig for dna i efterforskningen.

- Det har man ikke tænkt som tema, siger han. Dna-analysen er først blevet del af sagen, efter at forsvareren for fire dage siden spurgte, om der var udarbejdet en analyse.

Demonstration for ulven

Siden den første ulv blev spottet i Thy i 2012, har debatten om ulve i Danmark fyldt meget på sociale medier og i pressen – flere har modtaget trusler for enten at være for eller imod ulvens tilbagevenden.

Det gælder blandt andet den tiltalte mand samt hans forsvarer og anklageren. Truslerne vil blive vurderet efter dommen, der forventes at falde senere fredag eftermiddag.

Det forventes, at der i forbindelse med retssagen i Herning fredag vil være demonstration for tilhængere af ulven.