Krimi

66-årig erkender skud mod ulv - nu forklarer han, hvorfor han gjorde det

Ulven er en trussel mod samfundsstrukturen, og lokalbefolkningen føler sig utryg, siger tiltalte i retten i sagen om en skuddræbt ulv i Vestjylland.

En 66-årig mand har tilstået, at han den 16. april i år skød og dræbte en ulv, der gik på hans mark nær Ulfborg i Vestjylland. Eller ikke nødvendigvis en ulv, for den tiltalte og hans forsvarer mener, der var tale om en såkaldt hybrid - en blanding mellem hund og ulv.

- Jeg skød tre gange, siger den 66-årige fra sin plads foran den juridiske dommer og to domsmænd i Retten i Herning. Hans trøje er grå, det samme er håret.

Den dag han skød ulven, blev han anholdt af Midt- og Vestjyllands Politi og sigtet for drabet, men siden da har han ikke ønsket at lade sig afhøre af politiet.

Den første sammenhængende afhøring om de dræbende skud finder derfor sted fredag i Retten i Herning.

Kræver fængsel

Den 66-årige er tiltalt for brud på Jagtloven og Artsfredningsbekendtgørelsen, og specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi Ulrik Panduro vil procedere for, at han idømmes en ubetinget fængselsstraf.

- Den ligner en schæferhund til forveksling. Og den havde ikke noget halsbånd på, siger den 66-årige i retten.

Han affyrede det dræbende skud lige før klokken 14.26 16. april, hvor et vidne ringede til politiet. Vidnet var sammen med en veninde til stede i området fra tidligt om morgenen. De observerede og filmede tre ulve, der løb og legede. Og senere den ene, da den forlod de andre og gik op på marken, hvor den blev skudt.

- Det er umiddelbart unger. Måske kommer der en fjerde. Den ene bliver kanøflet noget af de to andre. Den går op på marken for at få noget fred, forklarede vidnet senere.

Sønnen følte sig truet

Den tiltalte fortæller, at hans 34-årige søn arbejdede på marken. Han sad i en rød traktor, og ulven lod sig ikke skræmme af den store maskine. Sønnen skulle ud på marken for at justere på nogle håndtag på traktoren, og han prøvede uden held at få ulven væk. Han følte sig truet.

- Jeg tog min riffel med, kørte en tur frem og tilbage. Vi måtte gå ud fra, at det var en vild hund - den havde i hvert tilfælde ikke halsbånd på, siger den tiltalte.

I sin forklaring siger han skiftevis ulv og hund, men han fastholder, at han troede, det var en hund med ulveblod. Og sådan en hybrid må man godt skyde.

En belastning

- Det er voldsomt, for den vælger ikke at gå i skoven. Den kan så enten gå ned til den mark, min søn kører på, eller også går den ned til bygningerne, siger han.

Han vidste godt, der var ulve i området. To forældre og seks unger. Han tænkte, at der også bor børn i området.

- Min holdning var, at de var en belastning. Vi følte os ikke sikre. De var ikke rare at komme i nærheden af. Det er et stort dyr, og du ved ikke, hvad de kan finde på, siger den 66-årige.

- De truede naboer og genboer og alt muligt andet. Det har stået på i et par år, siger han.

Hævder, nabo blev overfaldet

Der er i nyere tid ikke registreret nogen tilfælde, hvor en vild ulv har overfaldet et menneske i Europa, men den 66-årige fortæller, at hans nabo blev overfaldet i 2015.

- Min nabo havde ikke noget ønske om at gå frem i offentligheden og sige, at han blev overfaldet af den der ulv. Men jeg var jo fremme ti minutter efter, og jeg så også sporene fra den på jorden, siger den 66-årige.

Måske var den kommet til stedet i jagten på en kat, men så havde den fået øje på noget bedre, mener han. Den havde fået øje på naboen.

- Den kommer ud fra en vognport, og han bliver væltet omkuld. Han var gammel spejdersoldat, og han havde en idé om, at han kunne snuppe den, men det kunne han ikke. Den løb væk.

Samfundsstrukturen truet

Det tænkte tiltalte på, da han sad i bilen med sin riffel. Også på en anden mand, der måtte følge sin søn til skolebussen i sikkerhed. Det havde han i hvert tilfælde fortalt. Hjemme havde han også set ulvespor. Kun ti meter fra hoveddøren.

- Jeg mener, at man har et ansvar for, at man skal tage sig af sig selv, sin familie og sit bo, og det ligger da helt klart i hovedet, siger den 66-årige.

- Og så følte jeg, at hele samfundsstrukturen var truet. Jeg besluttede, at har jeg evnen, så har jeg også pligten. Vi kunne fandme ikke få det dér dyr jaget væk. Så jeg trykkede på aftrækkeren, ja, det gjorde jeg.

Også selvom det ikke så ud, som om ulven ville angribe. Selvom sønnen sad i traktoren, og selvom han selv sad i sin Toyota Landcruiser omkring 60 meter væk.

- Jeg mener helt klart, at den ulv ikke viser nogen som helst normal adfærd. Den var ikke bange, den var totalt ligeglad.

Døde ikke med det samme

Et af de vidner, der observerede og filmede ulven, har på den anden side forklaret under vidneansvar, at traktoren og bilen kørte rundt, så de kunne få ulven på skudhold. Det var klart det, de mente at se fra deres plads inde bag en væltet træstamme i skoven.

- Ulven har ingen flugtveje, den er skubbet inde, fortæller vidnet i retten.

- Han (tiltalte, red.) rammer ulven i første skud. Så skyder han to gange mere uden at ramme ulven. Så rejser ulven sig op og løber 100 meter og lægger sig.

Vidnet knipser tre gange med den ene hånd. Sådan faldt skuddene. Regelmæssigt, uden pause.

Inden ulven var helt nede, havde den 66-årige vendt bilen og var på vej væk, forklarer vidnet.

Ulv eller ej?

Også den 66-åriges søn tvivler på, at det var en rigtig ulv, siger han i retten. Men en biolog, der også er indkaldt som vidne, forklarer, at dyret har ulvens kerne-dna bevist. Der er tale om en ulv med danske forældre.

Der er tilsagt yderligere to vidner - herunder formentlig den nabo, der skulle være overfaldet af en ulv i 2015.

Den tiltalte mand nægter sig skyldig i de anklagepunkter, han er tiltalt for; overtrædelse af Jagtloven og Artsfredningsbekendtgørelsen.

Efter planen forventes det, at der afsiges dom senere fredag.