Krimi

To mænd varetægtsfængslet - nægter brud på terrorlov

Efter en koordineret aktion og en række ransagninger blev to mænd torsdag fremstillet i grundlovsforhør i København sigtet for medvirken til terror.

- Når nu han kommer ind, så må I ikke tale sammen. I må ikke hilse på hinanden. I må ikke røre hinanden.

Anklager Sidsel Jessen-Klixbüll læner sig ind over bordet i den lille retssal 24 i Københavns Byret og taler til en sorthåret mand i grønternet skjorte. Skægget er også sort. Udtrykket i ansigtet alvorligt.

Manden er en af to personer, der onsdag formiddag blev anholdt i en koordineret aktion, nøje planlagt og udført af Københavns Politi i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste, PET. 

Anholdt af politi og PET

Begge er sigtet for brud på den danske terrorlovgivning ved medvirken til forsøg på terrorisme i udlandet.

- Måske skal der sidde en mellem dem, foreslår anklageren, og en bevæbnet politimand iført skudsikker vest og øresnegl trækker en stol hen ved siden af manden i grønternet skjorte.

Få minutter efter kommer mandens kammerat ind og bliver vist hen til en stol på betjentens anden side. Den ene af de anholdte er underviser på en erhvervsskole i København, mens den anden er cykelhandler. Begge blev anholdt på deres arbejdsplads og fremstilles i Københavns Byret med krav om varetægtsfængsling.

Del af terrornetværk

Fra sigtelsen mod de to fremgår det, at de ifølge politiets efterforskning skal være del af et netværk, der har indkøbt eller forsøgt at indkøbe en lang række dronedele eller dele til hobbyfly, og som siden er videregivet til terrororganisationen Islamisk Stat.

Gennemgangen af indkøbene er lang og teknisk. Nogle er indkøbt eller forsøgt indkøbt i København og Nordsjælland, andre gennem danske og udenlandske hjemmesider.

Alt gennem en længere periode fra 2012 til 2017, lyder det i sigtelsen. Dronerne skulle bruges til kamphandlinger foretaget af terrororganisationen i Syrien og Irak, fremgår det.

Siger ikke noget

De to mænd udtaler sig ikke i retten, mens pressen er til stede. Begge nægter sig skyldige, og af hensyn til sagens videre efterforskning har dommeren valgt at lukke dørene til grundlovsforhøret.

Det betyder, at pressen og offentligheden alene har adgang til politiets sigtelse, som den er læst op af anklager Sidsel Jessen-Klixbüll - hele gennemgangen af sagen og sagens beviser forbliver hemmeligholdt.

Ligeledes har dommeren, trods pressens protester, nedlagt navneforbud - ikke bare mod de to mænd, men også mod andre, der ligeledes er nævnt i sigtelsen, men som alene er repræsenteret ved fremmødte forsvarere.

To af dem danske statsborgere, der allerede blev varetægtsfængslet den 22. september 2017. Den ene in absentia - altså uden selv at være til stede. Begge sigtet for indkøb af dronedele, som via Tyrkiet skulle være overdraget til terrororganisationen Islamisk Stat. Samt en tredje mand, som politiet mener er bagmand i hele sagen.

- Hvis navnet på hovedmanden kommer ud, så er der andre i netværket, der kan blive advaret, siger anklager Sidsel Jessen-Klixbüll.

Det er uvist, om de to mænd lader sig afhøre af politiet. Som sigtede i en straffesag har de ret til ikke at udtale sig. 

Efter et mere end syv timer langt grundlovsforhør er de to mænd varetægtsfængslet i fire uger med den begrundelse, at man frygter, de på fri fod vil forsøge at flygte eller påvirke vidner i sagen. En tredje mand - den formodede bagmand - er ligeledes blevet varetægtsfængslet in absentia, altså uden at være til stede.

I forhold til den formodede hovedmand er begrundelsen desuden, at der kan være tale om gentagelsesrisiko i forhold til det, han er sigtet for.

Begge mænd, der blev fremstillet i byretten, har i en årrække været del af det radikale islamistiske miljø i Danmark. Begge har relationer til dømte syrienkrigere.