Krimi

Otte sigtet for at bryde maskeringsforbud foran retten

Det har siden den 1. august været ulovligt at gå med huer, hætter og masker, der dækker ansigtet.

11 personer er onsdag i grundlovsforhør i forbindelse med de seneste ugers skyderier på åben gade i Københavns nordvestkvarter og på Nørrebro.

De 11 personer blev anholdt tirsdag aften.

Ude foran Københavns Byret var flere mørkklædte personer mødt op - nogle med hætterne trukket helt op og med ansigtet dækket, så kun øjnene var synlige.

Over for TV 2 bekræfter Københavns Politi, at flere af de fremmødte er blevet sigtet for at bryde maskeringsforbuddet.

- Jeg kan bekræfte, at vi har sigtet otte personer for at bryde maskeringsforbuddet på Nytorv foran Københavns Byret, men jeg kan ikke oplyse yderligere, siger vagchef Lars Vesterweel fra Københavns Politi.

Får i første omgang bøde

Maskeringsforbuddet trådte i kraft 1. august i år og medførte en del postyr i ind- og udland.

I lovteksten til forbuddet, der i daglig tale er gået under ’burkaforbuddet’, lyder det:

- Den, som på offentligt sted bærer en beklædningsgenstand, der skjuler vedkommendes ansigt, skal straffes med bøde.

Det betyder, at foruden de muslimske klædedragter burka og niqab, som loven oprindeligt var tilsigtet, er det også ulovligt at skjule ansigtet på andre måder. For eksempel med huer, kunstigt skæg, hætter, hjelme, tørklæder eller masker.

Generelt er alle beklædningsgenstande, der kun efterlader øjne og mund synlige, forbudt at bære uden for hjemmet.

Det fremgår af politiets vejledning til håndhævelse af tildækningsforbuddet.

Overtrædelse vil i første omgang medføre en bøde på 1000 kroner, men overtrædes loven igen, stiger bøden til 2000 kroner, så 5000 kroner og i senere tilfælde til 10.000 kroner.

Det fremgår desuden af vejledningen, at politiet også kan skride til anholdelse.

Svært at håndhæver

Men vejledningen er ikke detaljeret nok, lød det fra Politiforbundet forud for lovens ikrafttræden.

Forbundets formand, Claus Oxfeldt, var bekymret for, om betjentene skulle vurdere eventuelle lovovertrædelser ud fra et flagrende grundlag.

- Vi har aftalt med Rigspolitiet, at nu går der en måneds tid, hvor den her vejledning er gældende, og så sætter vi os ned sammen og vurderer, om der er behov for, at vi tilpasser vejledningen. Så vi undgår situationer, hvor man bagefter kan sidde og vurdere, at der var tale om en fejlagtig vurdering, siger Claus Oxfeldt til TV 2.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har tidligere understreget, at ingen dog vil blive bedt om at smide hverken burka eller niqab på åben gade, men i vejledningen til politiet står der, at genstande, der alene skjuler ansigtet, straks skal fjernes.

Tidligere er en 49-årig mand blevet sigtet for at bryde samme forbud, da han gik rundt i bar overkrop og skimaske i Haderslev, og i starten af september blev en kvindelig turist også sigtet, da hun henvendte sig på politistationen i Aarhus for at forny sit visum - iført hovedbeklædning, hvor kun øjnene var synlige.

Første gang den nye lov blev brugt i praksis, var bare to dage efter, at loven trådte i kraft. . 

Det skete, da en 28-årig kvinde iført niqab blev sigtet for at overtræde maskeringsforbuddet.