Krimi

Nu skal Jakob Scharf forsvare sig mod krav om fængsel

Københavns Byret indleder onsdag retssag mod tidligere PET-chef for brud på tavshedspligt i omstridt bog.

Når tidligere PET-chef Jakob Scharf onsdag møder op i Københavns Byret, bliver det ikke i rollen som håndhæver af loven. En rolle, han bestred i næsten syv år. Det bliver som tiltalt.

Anklagemyndigheden vil have ham idømt fængsel for omfattende brud på tavshedspligten.

Scharf har nemlig i bogen "Syv år for PET" røbet fortrolige oplysninger om PET's arbejdsmetoder, samarbejdspartnere, kildearbejde og operationer, lyder det i det 16 sider lange anklageskrift.

Jakob Scharf selv har tidligere oplyst, at han nægter sig skyldig.

Et utroligt barsk udspil

Tiltalerejsningen vækker ikke bare opsigt, fordi det i sig selv er usædvanligt, at en tidligere PET-chef er under anklage.

Også for folk med indsigt i PET og tjenestens arbejdsmetoder er sagen noget, der giver anledning til hævede øjenbryn. Blandt andet hos Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i PET.

- Tiltalen er et utroligt barsk udspil, for jeg føler, at han ikke har sagt særlig meget mere end flere af os andre, siger Bonnichsen.

- Hvorfor har man ikke håndteret sagen internt? Det paradoksale og barokke er, at man med straffesagen skaber mere opmærksomhed om de ting, han har fortalt om i bogen, lyder det fra den tidligere operative chef.

Kvælerslanger blev fodret med levende mus

Bogen udkom i oktober 2016 og er skrevet af journalist Morten Skjoldager. I bogen fortæller Jakob Scharf om sine knap syv år i PET fra maj 2007 til udgangen af 2013 med udgangspunkt i de sager om terror, som tjenesten arbejdede med i perioden.

Men anekdoterne går over stregen, mener anklagemyndigheden. For eksempel skulle Scharf have holdt mund om, hvordan en "excentrisk sikkerhedschef" - sådan omtales han i bogen - fra en af golfstaterne trak Scharf med ud i et baglokale, hvor kvælerslanger i terrarier blev fodret med levende mus.

Ifølge anklagemyndigheden er den beretning en videregivelse af "fortrolige oplysninger om PET's samarbejdspartnere", hedder det i anklageskriftet.

Andetsteds i bogen fortæller Scharf om, hvordan PET benytter paskontrol til at kigge nærmere på folks bagage uden at afsløre, at det er efterretningstjenesten, der kigger. Det er ifølge anklagemyndigheden en afsløring af fortrolige oplysninger om PET's arbejdsmetoder.

15 dage

Står det til anklagemyndigheden, så skal Jakob Scharf ikke bare idømmes fængsel for sine påståede brud på tavshedspligten. Overskuddet fra bogen skal også konfiskeres.

Foreløbig har anklagemyndigheden bedt retten om at konfiskere lige knap 400.000 kroner.

Københavns Byret har afsat 15 dage til at behandle sagen mod Jakob Scharf. Der ventes at falde dom 28. november.

/ritzau/