Landsretten id√łmmer Peter Madsen livstid

Retsformanden slog fast, at både de tre juridiske dommere og de to domsmænd var enige om straffen.

Landsretten id√łmmer ub√•dsbyggeren Peter Madsen f√¶ngsel p√• livstid.

Dommen har retsformand Jan Uffe Rasmussen netop opl√¶st i √ėstre Landsret i K√łbenhavn.

Dermed var landsretten enig med byretten, som den 25. april id√łmte ub√•dsbyggeren samme straf, da han blev kendt skyldig i b√•de mishandling og drab p√• den svenske journalist Kim Wall.

- Der er tale om en sag med en grovhed af usædvanlig grad. Der foreligger ganske særlige omstændigheder, idet forbrydelsen var planlagt i detaljer, siger retsformanden.

Retsformanden sl√•r fast, at b√•de de tre juridiske dommere og de to domsm√¶nd var enige om straffen.

Anklager krævede livstid

Sagens us√¶dvanlige grovhed var ogs√• udgangspunktet i anklager Kristian Kirks procedure, hvor han flere gange gjorde det klart, at han mente, den eneste rigtige straf netop var livstid - n√¶stbedst forvaring.

Forsvarer Betina Hald Engmark har gennem hele ankesagen givet udtryk for, at hun gik efter et tidsbestemt straf, og under sin procedure fremlagde hun, at den rette straf ville v√¶re mellem 14 og 16 √•r.

Men √ėstre Landsret valgte alts√• at stadf√¶ste byrettens dom om f√¶ngsel p√• livstid. Men herudover bestemte landsretten ogs√•, at Peter Madsen skal betale erstatning til b√•de Kim Walls k√¶reste og begge hendes for√¶ldre.

Hendes k√¶reste havde desuden bedt om fors√łrgertabserstatning, men her henviser retten til Erstatningsn√¶vnet eller et civilt s√łgsm√•l.

Ankede til landsretten

Peter Madsen blev den 25. april i K√łbenhavns Byret id√łmt f√¶ngsel p√• livstid for drabet p√• den svenske journalist Kim Wall.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det f√łrste skal √•benheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet p√• et grundl√¶ggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsv√¶kkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke st√łdende. TV 2 d√¶kker retssagen med fokus p√• beviserne. St√łdende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstr√¶kning, de er relevante for sagen.

Ub√•dsbyggeren ankede sagen til landsretten, men valgte at acceptere byrettens afg√łrelse om, at han er skyldig. Derfor har landsretten kun taget stilling til straffens l√¶ngde.

Læs livebloggen fra retssagen her.

Retssag afbrudt

Planen var oprindeligt, at der allerede skulle være faldet dom i ankesagen fredag den 14. september. Men da en domsmand omkring 25 minutter inde i anklager Kristian Kirks afsluttende procedure fik et ildebefindede, måtte sagen afbrydes.

Det var uvist, hvorvidt sagen skulle g√• om, da en anden domsmand inden det andet retsm√łde den 12. september blev udelukket, men den 18. september kunne landsretten i en pressemeddelelse oplyse, at sagen ville fors√¶tte.

Inden retsm√łdet onsdag havde Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, ogs√• anmodet retten om, at sagen skulle begynde forfra. Men det √łnske afviste retten.

Har nægtet sig skyldig i drab

Peter Madsen har siddet f√¶ngslet siden den 11. august 2017, hvor han blev reddet i land i Drag√łr Havn, efter ub√•den Nautilus sank i K√łge Bugt.

Peter Madsen var tiltalt for drab, anden seksuel omgang end samleje, us√łmmelig omgang med lig og flere brud p√• s√łfartslovgivningen.

Læs livebloggen fra retssagen her.

Ub√•dsbyggeren har hele tiden n√¶gtet sig skyldig i b√•de drab og seksuel mishandling, men har erkendt partering, og han har ogs√• tilst√•et brud p√• s√łfartslovgivningen, men n√¶gtet, at det skal v√¶re sket under s√¶rligt sk√¶rpende omst√¶ndigheder.