Ubådssagen

Landsretten afviser forsvarers ønske om, at ubådssag skal gå om

Det forventes fortsat, at der falder dom i sagen onsdag.

Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, har anmodet Østre Landsret om, at ankesagen mod Peter Madsen skal gå om. Retten afviser anmodningen.

Ønsket er kommet, efter at den tredje retsdag i sagen pludselig måtte afbrydes, da en domsmand kollapsede omkring 25 minutter inde i anklager Kristian Kirks afsluttende procedure.

- Vi har fået en anmodning fra forsvareren om, at hovedforhandlingen skal begynde forfra med en ny domsmandsret, siger retsformand Jan Uffe Rasmussen onsdag formiddag i Østre Landsret.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke stødende. TV 2 dækker retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstrækning, de er relevante for sagen.

Men retten afviser anmodningen, og ankesagen fortsætter dermed med anklager Kristian Kirks procedure.

Det ventes fortsat, at der falder dom i sagen senere onsdag.

Læs livebloggen fra retssagen her.

Anden domsmand udelukket

Efter den tredje retsdag den 14. september, hvor domsmanden blev hentet med ambulance, og sagen dermed afbrudt, var det uvist, hvorvidt ankesagen kunne fortsætte eller helt måtte gå om.

Det skyldtes, at retsformanden den 12. september kunne meddele, at en anden af de tre domsmænd var blevet udelukket fra sagen, da han havde fået arbejde i en styrelse.

- Det betyder ifølge Retsplejeloven, at han ikke længere kan være domsmand, sagde Jan Uffe Rasmussen dengang.

Men det var dog muligt at fortsætte sagen, fordi domsmandsretten i Østre Landsret består af tre juridiske dommere og tre domsmænd, som hver har én stemme. Således er der tre stemmer i hver gruppe, forklarer TV 2s retsreporter Astrid Søndberg.

I Retsplejeloven fremgår det, at der kan være forfald af én juridisk dommer og én domsmand, uden at sagen afbrydes - i det tilfælde har de to resterende hver halvanden stemme.

Den 18. september udsendte Østre Landsret en pressemeddelelse, hvori det stod, at sagen kunne fortsætte, da domsmanden, som den 14. september fik et ildebefindede i retten, havde oplyst til retten, at han var i stand til at forsætte. Derfor kunne sagen genoptages i dag, onsdag den 26. september.

Anklager var klar til at begynde forfra

TV 2s retsreporter Astrid Søndberg talte inden dagens retsmøde med både forsvarer og anklager i sagen om netop, hvorvidt sagen kunne forsætte med anklagerens procedure.

- Der er mange ting, man kan gøre sig overvejelser omkring, og det har vi selvfølgelig også gjort, sagde forsvarer Betina Hald Engmark til TV 2.

- Jeg er både parat til at starte forfra og starte, hvor jeg slap. Så det lader jeg landsretten afgøre, lød det fra anklager Kristian Kirk, som dog tilføjede, at han håbede, at sagen kunne afsluttes onsdag.

Læs livebloggen fra retssagen her.